Är skolan nödvändig?

Publicerad 2023-11-10 10:33

Skolan är en plats där alla barn ska gå från fem år till 16 år och lära sig saker men är det nödvändigt i denna artikel ska vi prata om att skolan kanske är mer eller mindre nödvändig än du tror.

Jag frågade min svensklärare och hon sa att det är viktigt med läsförståelse för att både det är viktigt att läsa men om man inte förstår texten kommer man ingen vart när man läser. Annars var det också viktigt med social problemlösning för man kommer träffa många personer igenom livet så då kan det vara viktigt att veta hur man frågar om vägen utan att börja slåss eller om någon börjar slåss eller säga saker som inte är så trevliga hur man ska reagera. Många kan detta och klarar sig bra men andra har svårt för det även som vuxen kan ha svårt för det, det leder ofta till många bråk eller till och med brott eller psykisk ohälsa ibland.

Ämne i trio

De tre ämnena jag menar är matte, svenska och engelska är tre ämnen i svensk skola som brukar vara väldigt viktiga. Av alla jag har frågat sa ungefär 72% att de tyckte att någon av de här tre ämnena är väldigt viktiga.

Matte

Här var det 55,6 % som sa att det var viktigt. Matte kan vara användbart för vardaglig räkning som de fyra räknesätten, inom olika jobb eller för att komma in på gymnasier. Många tycker att om man inte jobbar med matte på sitt jobb så är inte mer en grunderna nödvändigt.

Engelska

Engelska kan vara viktig ute på resor och för att hålla kontakten med andra länder eller personer. Det var 44 % som sa att engelska var viktigt det är inte lika många procent som dem som tyckte att matte är viktigt men fortfarande ganska många. Det är hela 60,2 procent som pratar engelska i världen.

Svenska

Svenska anses som ett viktigt ämne för många men det är bara 33% som sa att svenska är ett väldigt ämne.Svenska kan vara viktigt för att läsa och skriva i Sverige eller för att prat tekniker och skrivtekniker. Så fler tycker att matte och engelska är viktigare än svenska, hur kan jag då skriva att många tycker Svenska är viktigt. För att många som jag frågade sa att det var viktigt men inte så så viktigt.

Hemkunskap

Hemkunskap är inte en av de tre ämnena jag prata om men det är ändå viktigt tycker många för man behöver det annars får man leva av rå mat och det är ofta inte så nyttigt med till exempel mikromat. Men många tycker att man kan lära sig det hemma. Det fick lika många som tyckte att det var viktigt som svenska.

Betyg

Alla har betyg från sexan och vissa skolor har från fyran. De går från A B C D E F. F är underkänt. Betyg lägger mer press på barnen men de ger också mer klart om man lyckades och hur bra man gjorde det. Många tycker inte om betyg och säger att det är stressande. Men andra säger att det är bra

Bra saker med betyg:

Man få en klarare bild på hur bra man gjorde det

Man kan få ett lättare sätt att bestämma vilka gymnasier man kan komma in på.

Dåliga saker med betyg:

Det kan bilda stress som i sin tur kan leda till fysisk ohälsa.

man kan tro fel, om en lärare säger att man fick ett A på sitt test kan man tro att man inte behöver öva als.

Så vad väger tyngst de bra eller de dåliga sakerna. Det kan jag inte svara på men det har gjorts undersökningar om detta av Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor och Consequences of school grading systems on adolescent health: evidence from a Swedish school reform de har konstaterat att när det nya betygssystemet insats och det har blivit mer press blir fler stressade, minskar livsglädjen och fler lider av psykisk ohälsa. Det kan leda till att sova värre eller till huvudvärk som kan försämra skolarbete som kan ge sämre betyg som kan skapa stress som en ond cirkel. Att bryta cirken kan vara svårt men man kan få hjälp av vuxna, lärare eller skolpsykolog.

Källor: (1) Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor , (2) Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor , (3) Consequences of school grading systems on adolescent health: evidence from a Swedish school reform
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional