Varför får inte älvdalska bli ett minoritetsspråk?

Publicerad 2023-11-15 07:45

För att ett språk ska klassas som ett minoritetsspråk ska det ha talats kontinuerligt i ett land under en längre tid och inte vara en dialekt. Vi har fem minoritetsspråk i Sverige det är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Vilka fördelar kan det vara att vara ett minoritetsspråk? Jo, enligt Språklagen (SFS 2009:600) ”säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Det innebär till exempel att samhället ska se till att du som tillhör en nationell minoritet får lära dig, utveckla och använda ditt minoritetsspråk.” samhället får även ett ekonomiskt stöd för att staten. I denna argumenterande text ska jag argumentera för att Älvdalen en liten ort i norra dalarna ska få bli ett minoritetsspråk, då dom pratar älvdalska som är en dialekt idag som är omöjlig att förstår. Under föreläsningen av Ing-Marie Bergman, Emil Andersson och Björn Rehnström, representanter för älvdalskans bevarande som hölls på Älvdalens Utbildningscentrum (25/10 2023) menar de att älvdalskan är ett eget språk och bör bli klassat som ett minoritetsspråk. Jag tycker också att älvdalen ska få vara ett minoritetsspråk-

 

För det första berättar föreläsarna att det är runt 2500 tusen som talar älvdalska i älvdalen. När frågan kom ut i älvdalens skola år 2023 om undervisning om älvdalskan efter eller för skoltid en timme i veckan, så var det 170 elever som anmälde sig mellan F-åk9. Det bevisar att det är inte bara är dom äldre i älvdalen som vill att älvdalskan ska leva vidare även ungdomarna i Älvdalen.

 

För det andra, idag är älvdalskan en dialekt och jag ska berätta för er vad ordet dialekt innefattar. Om man söker på vad ordet betyder får du fram detta ”en variant av ett språk, och den varianten talas i ett visst geografiskt område.” En variant av ett språk är ganska lustigt tycker jag för dom flesta av orderna i älvdalskan har inte en likhet med svenskan varken i uttalet eller skriften detta är exempel på ord som Andersson berättade om är Kråy´sse (ansikte) Kununggsbuðär = (Stockholm) vet inte jag kan kalla detta en variation av ett språk.

 

Men om älvdalen blir ett minoritetsspråk så kommer snart alla vilja ha ett minoritetsspråk. Vart ska vi dra gränsen för dialekt och minoritetsspråk. Vi lär alla invandrare svenska så att det svenska samhället ska flyta på och alla ska förstå varandra, om vi då börjar lära våra ungdomar andra språk bevisar vi bara motsatsen.

 

För det tredje, vart ska vi dra gränsen? Om du hittar en befolkning som har kämpat för att nå detta i 40 år. Som, som föreläsarna berättar redan har blivit godkända som ett minoritetsspråk av SIL-international med egen ISO-kod. Som ha en grammatik, ortografi och ordbok. Som ha ett tal som härstammar från det fornnordiska. Befolkningen, kommun har folk som jobbar för att få dialekten att bli godkänd som minoritetsspråk som heltidsjobb. Dom har gjort egna översättningarna på filmer och låtar. jag ser inte anledning att förhindra Älvdalen som kämpar så mycket och som uppfyller alla kriterier.

 

Sammanfattningsvis så menar jag att det finns inga anledningar att förhindra Älvdalen som kämpar så mycket och som fyller alla kriterier, att bli ett minoritetsspråk. Jag tycker att Älvdalen ska få vara ett minoritetsspråk för att dom flesta av orderna i älvdalskan har inte en likhet med svenskan varken i uttalet eller skriften detta är exempel på meningar. Ur ir eð min dig? War byddjer du noger? Au, au, au ur ruolit amme!

 

 

 

Källor: (1) Emil Andersson, Ing-Marie Bergman och Björn Rehnström
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional