Så ser du om din vän glider in i extremism

Publicerad 2016-01-16 16:30

Fixering vid ett visst ämne, ett annorlunda språk och tro på konspirationsteorier kan vara tecken på att någon är på väg att glida in i en våldsbejakande organisation.

Fixering vid ett visst ämne, ett annorlunda språk och tro på konspirationsteorier kan vara tecken på att någon är på väg att bli extremist. 

 

Det kan vara svårt att se om någon är på väg in i en extrem rörelse av något slag. Oftast sker det inte över en natt utan kommer smygande. 

 

– Man kanske blir mer och mer fixerad vid ett ämne, andra världskriget till exempel. Det kan också vara att språket förändras och att personen börjar använda nya begrepp. Däremot ska man akta sig för att lägga för stor vikt vid symboler och snarare se till vad människor pratar om, säger Helene Lööw, som forskar om högerextremism i Sverige.  

 

Att tyda en symbol kräver extremt god kunskap om symbolvärlden, enligt Helene Lööw. 

 

– Det kan bli väldigt fel eftersom symbolerna ofta är dubbeltydiga, alltså kan betyda flera olika saker. En symbol kan betyda en sak i ett sammanhang och en helt annan sak någon annanstans. En symbol kan också betyda något helt annat om en liten detalj saknas. 

 

Tecknen på att någon är på väg in i en extremistisk rörelse kan vara svåra att upptäcka. Ofta kommer de smygande. Men Helene Lööw nämner ändå några saker som man bör uppmärksamma.

 

 

Däremot ska man se upp med att lägga för stor vikt vid symboler, menar Helene Lööw.

– Det kan bli väldigt fel eftersom många är dubbeltydig. En symbol kanske saknar de centrala delar som visar att man tillhör en viss rörelse. 

Tags: 

Dela

Elevartikel

05 nov
Elevartikel
25 okt
Elevartikel
Upphovsmannen är Mohamed Mahmoud hassan under licens av CCO Public Domain..
24 okt
Elevartikel
https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BYTI0YWE2NjUtMDc5OS00MGQ0LTljMjEtYzBmMTNmN2QzNTUwXkEyXkFqcGdeQXVyMTYzMDM0NTU@._V1_SY1000_CR0,0,666,1000_AL_.jpg
24 okt
Elevartikel
Foto: Johan Bergmark
22 okt
Elevartikel
Porträtt Sandra Beijer; kollage & bakgrund Alice Nylander
18 okt
Elevartikel
Global Panorama
17 okt
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional