"Ni kan göra vad ni vill med era liv – men vägen dit är att ni sköter er och går i skolan"

Publicerad 2023-06-21 20:15

Unga har alla möjligheter i livet — om de sköter skolan och tar ansvar för sig själva, enligt Liberalernas Johan Pehrson. Och de borde göra värnplikten. – Ingen har mått dåligt av att gå upp klockan 7 och bädda sin säng.  

 

Nu för tiden är det väldigt lätt för unga att få tag på narkotika och knark och andra sådana preparat och särskilt över internet i sociala medier. Hur känner du och ditt parti kring det och vad är lämpliga åtgärder för att hindra drogmissbruket i Sverige?

— Det viktigaste är att slå till mot dem som profiterar. Det finns ju människor som tjänar grova pengar på att unga människor ska förstöra sitt liv och andras på vägen. Det är det ena, men det kanske viktigaste är ju att se till att unga människor inte känner att det är viktigt att ha en kökskniv och köra rätt in i ögat - eller ta Crystal meth. Det är väldigt svårt att hindra unga människor, som kanske ännu inte har ett fullt utvecklat konsekvenstänk, att avstå från saker som kanske är farliga. Till exempel att man tittar på Tiktok på idioter som springer runt på skoltaken och rätt som det är så är det någon som ramlar ner och dör. Det där är ju väldigt svårt. Man kan ju inte sätta stängsel över alla skoltak. Det gäller att se till att ge unga människor en förmåga att tänka efter före, men det kommer alltid vara så att några ungdomar fattar väldigt ogenomtänkta beslut. Att ta droger, det är inte svar på nånting. — Det gäller att många vuxna förklarar att det här är bara skit. Det här leder ingenvart, det är bara mörker, en jävla gränd och sen är det stopp där nere.

Du känner då att det är viktigast att utbilda och inte bekämpa då från grunden?

— Jo, jag vill att man ska slå till mot dem som häller narkotika över Sverige. De som lever på det, de som skjuter ihjäl andra människor för att försvara sitt område och som utnyttjar människors svaghet. Det här är ju kräk som behöver låsas in. Men unga personer som har det jobbigt och fattar dåliga beslut, de behöver få ett bättre stöd, för du kan aldrig få bort detta till 100 procent. Man får mer effekt av att man vaccinerar unga mot att inte fatta dåliga beslut och då då gäller att man pratar mycket om det här på olika sätt för att få motståndskraft. 

Hur skulle du säga att din vision för Sverige har förändrats under tiden du har varit politiker?

—  Visionen är rätt mycket samma. Jag tror på frihet och att människor får goda förutsättningar att leva sina egna liv. Ett tips är att ni går klart skolan och satsar på den, för det ger större frihet i framtiden. Det är ju skitjobbigt att plugga. Men det finns inget alternativ. Det finns ju inte ett chip att stoppa in i huvudet så du inte behöver läsa. Man måste plugga, man måste sköta sig och den där tanken är så viktig. 

—  För mig spelar det inte så stor roll vad ni gör med era liv bara ni känner att ni kan förverkliga det som ni själva vill, oavsett om ni vill jobba i ett praktiskt hantverk eller om ni vill åka rymdraket. Du gör vad du vill. Men vägen dit är att man sköter sig och går i skolan och tar ansvar för sig själv. Det är ingen annan som kan ta ansvar för någon av er faktiskt. Det måste ni göra själva, ni är så stora. Det är den visionen jag tycker att jag haft hela tiden. 

—  Men utmaningarna ser olika ut idag. När jag började med politik var det inte så att unga personer kunde hotas eller fara illa i skolan dygnet runt, hela tiden. För det fanns inte sociala medier. Var det mobbning då var ju det i skolan. Samhället har förändrats genom den tekniska och digitala revolutionen.

Vad är det roligaste och viktigaste med ditt jobb?

— Det är att fatta de svåra besluten. Det är en stor utmaning att fatta svåra beslut och försöka förklara dem så bra som möjligt. Det finns så många politiker som springer runt och ska skrämma andra. Till exempel "nu måste vi göra så här, annars gå samhället under", eller "Vi måste stoppa homosexualiteten". Eller människor som springer runt och säger att det finns massa enkla lösningar och att jag kan lova dig hur mycket pengar som helst, så det är inte så viktigt att jobba. Ett samhälle bygger på på att alla vuxna friska människor jobbar. Annars kan inte vi betala för barn som har svåra funktionshinder eller äldre som lever på ett ålderdomshem, kanske sina sista månader i livet. Vi måste jobba och det kan man tycka är tråkigt, men nu lever vi inte i en Mandalorian-serie. Det finns bara en planet som vi kan ta oss till just nu. Det finns ingen annan planet att åka till med med andra spelregler. Du måste ta ansvar för dig själv. Om du skiter i det, ja, det är trist tycker jag. Jag kan inte göra mer än att erbjuda dig goda förutsättningar. Jobba måste göra själv.

Just apropå de svåra besluten. Hur känner ni kring våra möjligheter att gå med i Nato nu när Erdogan har blivit omvald?

— Vi har i stort sett uppfyllt allt som vi, Finland och Turkiet kom överens om för en tid sedan när vi blev accepterade att söka medlemskap. Nu väntar vi egentligen bara på godkännandet. Många politiker använder saker som händer i andra länder som exempel på att det sker saker som faktiskt är dåligt, som man vill påverka. Jag har massa synpunkter om vad som händer i Mellanöstern eller det som händer i Uganda, som i år införde dödsstraff för homosexualitet. Är de inte kloka? Men det är klart att det har funnits ett inrikespolitiskt skäl att visa att man är stark och man har makt för det har man i en förening där alla måste säga ja. 

Om vi nu blir medlemmar i Nato, hur ser du på hur vår värnplikt ska utvecklas i framtiden?

— Ja, man kan gå förbi Försvarsmaktens tält här ute och då förklaras vikten av att vi försvarar Sverige. Vi kan inte ta friheten för given. Man ska inte tro att den aggression som pågår och det massmördande som pågår i Ukraina, att den ryska diktatorn kommer att stanna där. Det är en jättestor risk att han kommer vidare hit och då måste vi vara beredda på att skydda oss tillsammans med andra. Det är klart att det påverkar oss på så sätt att vi behöver stärka vårt försvar. Så fler unga personer måste göra värnplikt och det tycker jag är bra. Det finns ingen som mått dåligt, eller väldigt få i alla fall, för att man fick under ett års tid gå upp kl. 7 och bädda sängen. Det är ingen som mår dåligt av det och inte av att vara utan mobiltelefon 10 dagar i fält heller. Man överlever. Det är en nyttig erfarenhet.

Källor: (1) Liberalernas egen hemsida
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional