Nadias tal: De tog oss som rovdjur tar sitt byte

Publicerad 2016-03-09 21:30

Nadia Murad, 21, överlevde tre månader som IS sexslav. Här är vad hon sa när hon talade i riksdagshuset, om vad som händer med hennes folk, yezidierna. 

 

LÄS OCKSÅ: Daesh handlar bara om våld och våldtäkt

 

"Vårt verkliga land är inte det vi växer upp i utan hela världen. Vi alla har rätt att vara stolt över vårt land, kultur och religion. Men bitar av det faller mellan klorna på rovdjur. Precis som på ett naturprogram på tv. Men det är så sorgligt. För att byte och rovdjur är ett och samma. Och för att det inte finns någon rättvisa i den här ekvationen. Det är bara styrkan som gäller. Det är den starka personen som tar över den svaga.

 

Jag vet inte om ni vet vad som hände den tredje augusti i Sinjarbergen. Situationen var densamma. Bytet var alla de människor som kallas yezidier. Och rovdjuren var en grupp människor som kom för att överfalla oss. Varje yezidisk person var en människa i klorna på ett rovdjur som kallas Daesh. De separerade män från kvinnor och dödade alla män, medan kvinnor och barn blev tillfångatagna. De dödade männen för att sedan kunna utnyttja oss. Och de tog kvinnor och barn för att använda dem som sexslavar. Det är så som rovdjur gör. Samtidigt haltar liknelsen för även rovdjur har känslor och värdighet. För att även rovdjur vet när en kvinna är redo för att kunna paras med. Men de brydde sig inte om det här. De började att våldta alla flickor över nio års ålder. 

 

De dödade över 3000 yezidiska personer, enligt vår uppskattning. Ingen har någon siffra över detta. Vårt folk bor fortfarande i läger utan hjälp. 

 

Över 5000 kvinnor och flickor blev tillfångatagna för att kunna utnyttjas som sexslavar. Barnen togs med våld till träningsläger. Jag var en av de slavarna. Sex av mina bröder blev dödade. De dödade också min mamma tillsammans med 80 andra kvinnor och mammor. De är inte bara oss de attackerade utan också den mänskliga värdigheten. Det som hände bör inte ske i dag, i en modern och utvecklad tid. Det är inte bara yezidier som är offer. Det är också kristna, muslimer, andra etniska grupper som kurder som också är offer. De har tvingat många etniska grupper att lämna sina områden. Daesh tvingade även muslimerna att lämna området eller att dödas. Daesh kom till vårt land för att ta över makten över mänskligheten. Jag är här för att ni ska känna till det här. Och för att göra min röst hörd. För att det är ert ansvar och varje människas ansvar att börja agera för att stoppa det här folkmordet. Det är hela världens ansvar att befria alla dessa kvinnor och barn.

 

Det är hela världens ansvar att känna till vårt folkmord och läsa om det. Det är hela världens ansvar att känna till att tusentals människor blivit tvungna att lämna sina områden. Det är världens uppgifts att ta emot dessa barn som blivit offer för IS och stoppa deras hjärntvätt av dem.

 

De begår brott under namnet islam men Daesh har ingen religion. Den är att döda människor, att döda kvinnor och tvinga folk att lämna sina områden. Därför måste alla muslimska ungdomar känna till detta och stå emot Daesh, Förstå att de förstör deras religions namn. 

 

Det är hela världens ansvar att stå emot sådana terrororganisationer och att vi alla förenas för att kunna släcka den här elden. Det stämmer inte att de är såpass starka. De får sin styrka av att vi är delade och står emot varandra det är deras äkta styrka. Om alla länder och folk förenas kan vi stå emot Daesh och utrota dem. Vi kan inte säga att det finns någon etnisk grupp eller folk som är en terrororganisation. Vi kan inte stänga stora områden eller världen för att vara en plats för sådana terrororganisationer.

 

Jag uppmanar Sverige och svenska folket att titta på det det som hänt och betrakta det som ett folkmord. Och att titta på alla dessa terrorbrott som begåtts mot folk i  Syrien och Iran. Jag uppmanar svenska regeringen att öppna för asylsökande som flyr Daesh. Vi kan inte stänga våra dörrar för folk som kommer hit för att söka fred. Jag uppmanar Sverige för att agera nu för att kunna stoppa Daesh och att Sverige måste trycka på resten av länderna i världen för att göra något. Jag vill även be er att hjälpa de människor som fortfarande bor i flyktingläger och hjälpa till att få tillbaka livet i dessa områden."

 

 

Tags: 

Dela

Elevartikel

P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
16 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional