Näthatet växer

Publicerad 2019-09-27 11:15

Ny statistik visar att näthatet har ökat sedan 2016 och att unga påverkas av detta varje dag. Henric Selin från No hate Speech Movement pratar om näthat bland unga människor i vimlet bland alla föreläsningar och människor på bokmässan på en monter. Vad kan man göra för att stoppa näthatet? Hur påverkas människor av detta? När vet man om man ska anmäla? 

 

 

 

 

 

 

Näthatet växer mer och mer idag. I en rapport som Statens medieråd publicerar uppger 27% av ungdomar mellan 13 och 16 år att de har varit med om näthat eller cybermobbning på nätet. För att förebygga att hatet växer har det skapats flera organisationer. På bokmässan står Henrik Selin, huvudsekreterare för organisationen No Hate och föreläser.

- Våran organisation går ut på att förebygga rasism, sexism och liknande former av fientlighet på nätet. Vi jobbar emot näthat och informerar om vad som är och fel, samt vad som skall anmälas och inte.

Men vad är egentligen grunden till att näthat växer så mycket som det gör och varför är det svårt att stoppa?

-Jag tror att ett stort problem är att många inte tänker på att det faktiskt finns en person bakom skärmen. Man skriver saker som man aldrig någonsin skulle säga i verkliga livet. Det är verkligen en väldigt viktig fråga eftersom vi spenderar mer och mer tid på nätet.

Det finns två saker man kan göra för att minska näthatet. Den första är vad samhället kan göra, vilket är att poliser skall vara med utbildade för hur de ska hantera brott på nätet och kunna ta tag i näthatet ordentligt. Den andra är att vuxna människor, som föräldrar, ska ha koll på vad deras barn gör på nätet. För att vara säker på att de inte  blir utsatta eller är en av dom som utsätter någon annan för näthat.

För att undvika näthat citerar Henrik den gyllene regeln:

-Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional