MPR vaccinet och autism, finns det en koppling?

Publicerad 2019-05-23 07:17
Creative Commons (CC)

Vaccinering har varit en av mänsklighetens största medicinska genomslag och har räddat  miljontals liv och speciellt barns. Med hjälp av vaccin har vi utrotat vattkoppor och skyddar folk mot exempelvis mässling påssjuka, rumbela, hepatit A & B och många fler åkommor. Men den senast tiden har andelen vaccinationer i västvärlden minskat. En av de troligaste orsakerna till minskad vaccination är att vaccin påstås ge eller öka risken för att ens barn ska utveckla autism. Var kom det här påståendet ifrån, hur ser den tron ut idag, varför tror folk på det, finns det någon agenda bakom skappandet och upphållandet av konspirationsteorin? 

Den stora medicinska studien som folk hänvisar till att vaccin är kopplat till autism är Andrew Wakefields studie publicerat den 28de februari 1998 på den brittiska tidskriften The Lancet. Studien gjordes på tolv barn och tydde på en koppling mellan MPR-vaccinet (mässling, påssjuka och röda hund) och utveckling av autism hos små barn.

Studien har sedan den publicerades blivit motbevisad i mängder av studier över hela världen, den nyligaste är en studie i Danmark på 650 000 barn vilket visade att det inte finns någon koppling mellan autism, även hos barn som har ökad chans att få autism.

Studien i sig själv har också bevisats vara oetiskt genomförd samt förfalskat data för att pusha en egen agenda för ekonomiska vinning. Andrew Wakefield Eska ha tagit emot pengar från advokater anställda av föräldrar att hitta en länk mellan MPR vaccinet och deras barns autism med mål att stämma vaccintillverkare. Även om studien bara gjordes på tolv barn fick den massiv mediapublicering vilket fick föräldrar i stora delar av Europa att inte vaccinera sina barn vilket har en kopling till lägre antal vaccinationer och ökade utbrott av ex mässling i delar av Europa.

Han gick också ut med ett påstående att det är kombinationen av mässling, påssjuka och röda hund i vaccinet som ökade risken för autism och att om den skulle ges i separata vaccin skulle vara helt säkert, i samband med detta påstående sökte han patent på ett vaccin för mässling samt startade en företag som kunde fabricera detta vaccin vilket skulle ge en enorm ekonomisk vinst. När Andrews handlingar blev kända drog tio av de tolv kollegorna som genomförde studien med honom tillbaka sitt stöd för studien och beklagade dess effekt på folkets tillit till vaccin och sjukvården i sin helhet. Andrew Wakefield hittades skyldig till avsiktligt bedrägeri (valde ut data som stärkte en agenda för ekonomiska gynning) och i februari 2010 drog The Lancet tillbaka studien tolv år efter dess publicering och lite senare drar brittiska myndigheter tillbaka Andrew Wakefields läkarlicens.

Vi vet att studien som gjordes av Andrew Wakefield hade som mål att hitta en koppling mellan vaccin och autism för att kunna stämma vaccintillverkare och att skrämma bort folk från MPR-vaccinet, för att kunna sälja ett alternativt vaccin. Idag är det ingen som försöker sälja alternativa vaccin, idag påstås det att man inte behöver modern medicin och många olika parter påstår sig ha hittat bot för en mängd olika sjukdomar och diagnoser exempelvis depression, mässling med mera med hjälp av meditation, samtal med en guru och olika påhittade läkemedel. Så som jag ser det hålls konspirationen vid liv av en misstro till medicin och företagen som gör dem samt privatpersoner och företag som har som mål att tjäna pengar eller annats stärka sin status i samhället genom att stödja konspirationen.

En annan anledning till att folk är benägna att tro på det är att tecken på autism och/eller diagnosering av autism sker ungefär samtidigt eller några månader till ett halvår efter standardvaccinationer görs (när barnet är 18 månader gammla). Det finns idag fortfarande personer som stödjer Wakefields studie och menar att vaccintillverkare gömmer sanningen om MPR:s koppling till autism.

Källor: (1) RETRACTED: Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children, (2) Statens serum institut, (3) Habilitering & hälsa Tidiga teken på autism., (4) The MMR vaccine and autism: Sensation, refutation, retraction, and fraud. (US National Library of Medicine National Institutes of Health), (5) Bluffartikel gav vaccin dåligt rykte, (Illustrerad Naturvetenskap)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

05 nov
Elevartikel
25 okt
Elevartikel
Upphovsmannen är Mohamed Mahmoud hassan under licens av CCO Public Domain..
24 okt
Elevartikel
https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BYTI0YWE2NjUtMDc5OS00MGQ0LTljMjEtYzBmMTNmN2QzNTUwXkEyXkFqcGdeQXVyMTYzMDM0NTU@._V1_SY1000_CR0,0,666,1000_AL_.jpg
24 okt
Elevartikel
Foto: Johan Bergmark
22 okt
Elevartikel
Porträtt Sandra Beijer; kollage & bakgrund Alice Nylander
18 okt
Elevartikel
Global Panorama
17 okt
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional