Marvel Studios startade med den perfekta karaktären

Publicerad 2019-10-22 07:30

Iron Man. Den första filmen inom Marvel Cinematic Universe och själva Marvel Studios. Filmen om Tony Stark, en berömd VD av Stark Industrier (Vapen tillverkning). Marvel filmer är ganska enkla att bli besatta av. De kanske inte funkar för vissa människor men majoriteten av världen har officiellt ett beroende för många Marvel filmer. Mer än andra, Iron Man. Alltså det var ju början av Marvel - Legenden. (Enligt mig och många andra). Det finns många superhjältefilmer som inte väcker folks uppmärksamhet lika mycket, men Marvels framgång kommer från deras förmåga att förändra genre och ton inom den strukturen; det gör att deras arbete känns både mångfaldigt och som helhet.   

 

Iron Man börjar på en Afghansk Öken. Militären med stridsvagnar. Kriget mellan Afghanistan och USA var ganska känd inom den amerikanska medvetandet runt 2008. Detta första scen i sekvensen, när vi bygger upp till avslöjandet av Tony Stark, varar lite mer än en sekund. Marvel's första karaktär är en sarkastisk vapen tillverkare samt hjärtekrossare som byggs upp till USA's största hjälte. På den tredje scenen sträcker dramatikens avslöja med ökande skottlängder - en närbild av Tony Stark's hand som håller ett glas sprit. Soldaternas beundran av Stark framgår av dialogens avslappnade ton och deras höga spelande musik (en rocklåt) i jeepen. Vi väntar på strejken så snart vi skar i konvojen. Det är ett utomordentligt effektivt öppningsskott; när filmen ger plats för Robert Downey Jr. och hans smarta improvisationsstil. 

Den obestridliga kemin mellan Tony Stark och hans assistent Pepper Potts är svårt att ignorera. Medans Tony tar hem tjejer en efter en, kväll efter kväll, har Pepper fortfarande ögon bara för honom. Första scenen med Pepper (Gwyneth Paltrow) är när Tony gick ut ur flygplanet med bandage över hans ena arm efter ha flytt från Afghanistan som han hölls i fångenskap i. Man ser Pepper gråta av glädje över att ha fått hennes chef tillbaka. Ett utmärkt start av Gwyneth Paltrow's skådespeleri. Saker de säger till varandra lite senare i filmen är fullt av sarkasm och diskret flirt. Efter allt som hände i Afghanistan tyckte Stark att hans vapen användes på helt fel sätt. Det är då Iron Man kom till hans tanke - dräkten. 

Hela processen med att bygga den gjorde verkligen Stark's intelligens tydlig. Scenen när han byggde den var så kreativt och hade den perfekta mängd fiction - hela filmen hade den perfekta mängden av fiction. Det var inte för mycket, med det var inte för litet heller. Filmen visar hur Tony Stark utvecklades från att bli otroligt självcentrerad till - som sagt, USA's största hjälte. Denna film samt de 2 andra filmerna om Iron Man förväntar man sig mycket fiction och action. - och det blir exakt det. Klart att det blir en bra film med skådespelare som Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Samuel L. Jackson och såklart Stan Lee som själva författaren till serietidningar innan det blev en film. 

 

page Slideshow: 
Omdöme:
Källor: (1) Marvel Comics, Iron Man, IMDb, Culture Carve,
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
Leon Leyson
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
CC BY-NC 2.0
09 dec
Elevartikel

GMO

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional