Islamofobi i Sverige

Publicerad 2019-06-10 10:48
Frank van Leersum via Flickr Creative Commons.

Muslimer pekas ofta ut som anledningen till alla terrorattacker som begås, men är det sant? Vad är det muslimerna har gjort så att de nästan alltid drabbas av detta?

En del av anledningarna är så kallad "Islamofobi". Islamofobi innebär att man är rasistisk mot muslimer eller är rädd för dem. Det ses som ett stort problem då det är ett stort antal människor som skyller just på muslimer gällande terrordåd, och det ökar. När fler människor blir rädda för muslimer växer partier som går just emot muslimer. De blir större och större och det kan leda till stora problem med jämställdheten och människors lika värde i Sverige och andra delar i världen. Enligt en debattartikel i Göteborgs-Posten så har det skett 249 terrorattacker år 2010, men bara tre av de utfördes av muslimer. Det tyder på att det är betydligt mycket mer icke-muslimer som utför terrorattackerna än muslimer. Ändå så skyller människor på muslimer för nästan vilket som helst terrordåd som utförs.

Vi kanske undrar varför människor blir islamofober. En anledning kan vara på grund av vad nyheterna skriver och säger. De senaste åren har vi bara hört att IS har gjort många terrorattacker, och vi uppfattar de som “muslimer” och gör att vi får en större rädsla för muslimer, vilket vi inte borde ha eftersom det står inte i deras Koran att de ska spränga sig själva för guds skull, utan man ska vara så trevlig som det bara går mot folk. Andra anledningen kan vara i vilken miljö människorna lever och vad folket i samhället kunde ha berättat för individen som sedan gjorde att den individen blev faktiskt rädd för muslimer.

Mattias Gardell, som är en religionsprofessor vid Uppsala Universitet, menar i i SVT:s artikel att islamofobin kommer att minska på längre sikt, vilket ger hopp för muslimernas framtid i Sverige. Mattias säger också att han inte är förvånad att det är svårt för muslimerna att ställa upp i medier i Sverige, då de personerna kommer att dra på sig aggression.

Källor: (1) SVT, (2) Göteborgs Posten
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional