"Detta är ingen gullig historia"

Publicerad 2018-09-27 08:30
foto: Yasmin Tahmasebi Sagharlou

Djurens gård var första gången sedan barndomen som jag läser en bok där huvudkaraktärerna är och handlar om djur. Det är inte ofta andra förutom barn får chansen att läsa fabler. Men låt inte talan om söta hästar och grisar lura dig att tro att denna bok är för simpel för dig, för detta är ingen gullig historia.

Att så starkt kommentera världspolitiken kan de flesta, speciellt unga människor, tänka sig är något som har förekommit under de senaste åren. Men i George Orwells bok Djurens gård kan vi se att dessa händelser och bekymmer inte är något nytt. Innan jag läste boken förväntade jag mig att jag inte alls skulle kunna relatera till den, men blev istället bevisad att denna bok fortfarande är oerhört relevant.  

Inte bara på grund av att Orwell förklara efterföljderna av den ryska revolutionen och sovjetunionens uppkomst som än idag har lämnat spår i dagens värld exempelvis att nationer med kommunistiskt och enväldigt styre finns ännu. Men speciellt nu när extremare ideologier härjar i västvärlden och kontroversiella ledare stiger till makten kan paralleller till vår vardag dras. 

Jag kan tänka mig att en del av oss yngre människor kanske tvivlar när vi hör någon rekommendera en bok om politik. Man tänker att man är för lite insatt, att det kommer vara en stel text som tjatar på och på med för invecklade ord som bara gör det värre att hänga med. Dock bevisar Djurens farm ännu en gång hur den går emot ens förväntningar. På knappt hundra sidor redogörs ett väldigt enkelt och tydligt sätt hur sluga ledare kan steg efter steg strypa om folkets frihet, vilket jag inte hade förstått innan. Därför tycker jag att det är väldigt bra att läsa denna bok eftersom den hjälper en att förstå och analysera omvärlden.  

Jag betygsätter den har boken 5/5. Det ha varit ett stort nöje att läsa denna bok som jag från början hade inte så höga tankar om men som jag tillslut uppskattade väldigt mycket!  

Omdöme:
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Bild: Creative Commons
16 sep
Elevartikel
29 aug
Elevartikel
09 jul
Elevartikel
07 jul
Elevartikel
Annie Håkansson och Simon Detelin Karlsson
06 jul
Elevartikel
12 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel

Redaktionen

10 sep
Professional
12 apr
Professional
15 mar
Professional
31 dec
Professional
09 dec
Professional