Vikingar fanns aldrig

Publicerad 2021-12-16 12:15

Jag kan inte hjälpa att vara nyfiken, det är viktigt för mig att ta reda varför säker är som de är. Den 6:e januari i år vid stormningen av Kapitolium var jag, som många andra, klistrad framför TV:n. Jag var lite förvånad när så många av de som deltog i stormningen bar symboler för asatro, vikingar och Sverige. På den lilla rutan bar en man en stor vikingahjälm med horn som stack ut från båda sidorna. Tatuerat på hans bara bröst var yggdrasil, livets träd inom asatron. En man i en knallröd Skellefteå halsduk viftade med USA:s flagga. Det är lätt att undra vad vikingar och Skellefteå har att göra med USA:s politik och stormningen av Kapitolium, vid närmare eftertanke inser man dock snabbt hur dessa två saker har starka kopplingar.

 

Vikingar spelar en stor roll i vår moderna popkultur. Jag växte upp med filmer, böcker och serier som visar dessa ståtliga krigare med deras långa buskiga skägg. Men hur mycket sanning låg egentligen i dessa tolkningar av vikingar? Hur kunde dessa tolkningar leda till att vikingar men även övriga Sverige används av nazigrupper idag?

Självaste ordet ”viking” började inte användas för att tala om forntida nordbor förens sent 1800- tidigt 1900-tals norra Europa, främst i Tyskland, Sverige, Norge och Danmark. Under vikingatiden kallades vikingar istället ofta ”rus” eller ”varjager”. Sent 1800- tidigt 1900 tal var en tid där nationalism och nationalromantiska idéer växte bland nordeuropéer. Det skrevs om så kallade ”vikingar” i dikter och fiktiva berättelser från denna tid där de målas en mycket romantiserad bild av vikingarnas liv och död. Det skrevs om vikingar som ett folk med blå ögon, långt ljust hår och övermänsklig fysisk kraft. Sedan drogs en kontinuerlig linje från dessa fantastiska krigare rakt till de som bor i Sverige idag. Det finns ingen sådan linje. Utöver att dessa vikingar var nästan helt påhittade byggde även dessa texter på normer och strukturer som växte fram i det moderna samhället långt efter vikingatidens slut. De dåtida författarna hade svårt att föreställa sig vikingatida Norden eftersom det var ett så radikalt annorlunda samhälle. Många än idag har fortfarande problem med att föreställa sig det. Idéer om patriarki, ras och nationalism fanns inte. En forntida värld är svår att föreställa sig och det är lätt att försöka använda sig av moderna strukturer för att förenkla det, detta är dock problematiskt. 

Hur vikingar visas idag är delvis sant. Det fanns ett fåtal så kallade "vikingar" som härjade i Europa. De var skickliga båtbyggare samt krigare och de färdades långt över Eurasiens vattendrag för att plundra olika städer. Att vara viking var dock snarare ett sätt att leva eller ett yrke, ett sällskap av diverse människor som reste och plundrade. De var inget homogent folk. På deras långa färder kunde de rekrytera nya medlemmar. På grund av detta bestod vikingasällskap av folk från hela Europa, delar av Asien, Afrika och Mellanöstern. Vissa ”vikingar” var även samer. Vikingasällskap skulle därför kanske klassas som unika idag eftersom ingen idé av eget folk, nationalism och gemensam ras höll ihop dem. Istället var det livsstilen som var klistret.

Vissa forntida nordeuropéer reste och plundrade i Europa, de var det närmaste vi kan komma historiskt sett till "vikingar". Övriga Nordeuropa var inte alls som moderna vikingasagor skulle påstå. Ytterst få var så kallade ”vikingar”, de flesta nordborna under vikingatiden var fredliga bönder. De levde i en tid innan landet Sverige och det närmsta de hade till nationalitet var att kalla sig själv ”jämtlänning”, ”ålänning” eller ”bleking”. De forntida nordborna levde inte heller patriarkaliskt. I kvinnogravar från den tiden har man funnit härskarsymboler, offer av djur som kycklingar och björnar men även vad man tror är människooffer av manligt kön. En vikingatida kvinna begravdes ofta med sin husnyckel, i det vikingatida samhället var kvinnorna högst ställda i hemmet. Det kan låta lite patriarkalt till en modern människa, som en börda för kvinnan som behövde vara hemma och ta hand om huset. Likt husfruns liv under 1900-talets mitt som var en patriarkal idé. En modern människa ser på det vikingatida samhället med glasögon vars linser är smidda av tusen år mänsklig historia. Dessa metaforiska glasögon var inget vikingatida människor hade. De baserade deras samhällen på deras nutid. Under vikingatiden var hemmet och gården i centrum eftersom att vikingatida Sverige var ett bondesamhälle. Därför var det en stor möjlighet att äga en gård och styra i hemmet. En kvinna som ägde hemmet hade i stort sett makt över allting som var av vikt i det forntida bondesamhället. Därför var det inte en patriarkal idé att vikingatida kvinnan ägde hemmet.

Att många dåtida, men även många nutida, författare försöker använda sig av moderna samhällsstrukturer i granskning av vikingar är problematiskt. Jag tror att vi människor förstår vår omvärld med hjälp av vår tidigare kunskap. Det är ett slags skyddsnät som kan hjälpa oss begripa vår omvärld. Man skapar en egen bild av sin omgivning beroende på kunskapen man har själv. Jag skulle nog ha en helt annorlunda uppfattning om något än en annan människa. Samhällsstrukturer vi har idag är något som hjälper oss begripa vår omvärld. Ofta är de så ingrodda i våra sinnen att det ofta är det som spelar en stor del i hur vi begriper vår omvärld. Därför måste man tänka på att historiskt sett har många samhällen inte haft dessa strukturer vi har idag. 

Den mångfaldiga forntida Norden där kvinnan hade mycket makt är alltså i stark kontrast till den målade bilden av vikingar inom popkulturen. Denna förfalskade idé av ett homogent, patriarkalt folk används idag av många nazigrupper. Vikingar användes av nazister under andra världskriget för att genomföra folkmord. Det målades en bild av ett forna Europa där allt folk var homogent. Det skulle rättfärdiga folkmord och förintelsen. Samma sak sågs i koloniseringen av Nordamerika. De framförallt svenska invandrarna som bosatte sig på Amerikas ursprungsbefolknings land använde sig av vikingar för att rättfärdiga folkmordet de begick mot ursprungsbefolkningen. Det fanns vikingatida sagor, som troligen var helt fiktiva, där vikingar reste till Nordamerika. På grund av denna troligen fiktiva vikings upptäcktsresa ansågs det att de nordiska invandrare hade mer rätt till Nordamerikas land än ursprungsbefolkningen. Här kan vi tydligt se hur problematiskt den mytomspunna idéen av så kallade "vikingar" vi har idag och hur det historiskt sätt har utnyttjats för att rättfärdiga hat.

Denna idé om vikingar lever kvar än idag i USA och kan vara en förklaring till varför Sverige, vikingar och asatrons symbolism finns hos rasistiska och nazistiska grupper i USA och övriga delar av världen idag. Det är också troligen varför vi såg viking, asatro och Sverige symbolism under stormningen av kapitolium. Självaste idén av vikingar växte fram just för att användas i detta syfte. Att rättfärdiga hat. Därför är det självklart att moderna nazistiska och racistiska grupper använder sig av detta än idag.

Detta är något jag har funderat på mycket den senaste tiden. Att reflektera på min omgivning och att börja känna igen problematiska strukturer i vårt samhälle är det första steget till att motverka dem. Jag skulle vilja uppmana dig, läsaren, att granska din omvärld med en kritisk blick. Saker är sällan som de är utan anledning, oftast gömmer det sig någon djupare anledning bakom. 

 

Källor: (1) Vilka var vikingarna?, (2) Vikingatiden, (3) Kvinnor under vikingatid, (4) Vikingatidens Sverige
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel
Omeira Hunganei
02 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Av: Jag
31 maj
Elevartikel
30 maj
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Skribenten
29 maj
Elevartikel
Emma Johansson
26 maj
Elevartikel
Adrian Vestin
26 maj
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional