"Vi måste börja prata om säkerheten"

Publicerad 2016-02-14 22:30

Tre allvarliga våldsdåd under bara några månader har skapat rädsla på svenska skolor. Lars arbetar på en skola där våld och hot förekommer. 

 

Den 11 februari blev en pojke som går i sjuan på en skola i Sollentuna attackerad med kniv inne i skolans lokaler. En månad tidigare höggs 15-åriga Armina Pilecka till döds i en skola i skånska Göinge. I oktober förra året tog sig en 21-årig maskerad man in i Kronans skola i Trollhättan  och attackerade elever och personal med ett svärd. Fyra personer omkom, inklusive gärningsmannen själv.

 

Tre allvarliga händelser har på bara fyra månader innanför skolans väggar. Debatten efteråt har ofta handlat om säkerhetsvakter och id-kontroller. Andra anser att det är fel väg att gå. 

 

För Lars, som jobbar som extraresurs på en förortsskola söder om Stockholm, väckte knivskärningen i Sollentuna obehagliga minnen. För ett år sedan brottade han ner en elev som hotade en annan med kniv under ett bråk i gympasalen. 

 

– Jag drog i sär dem och då slet en av eleverna fram en kniv och hotade den andra eleven. Jag handlade instinktiv och tog tag i honom bakifrån och välte ner honom på golvet. Skolledningen ringde polisen och jag fick redogöra för vad som hänt, sedan har jag inte hört något mer än att eleven blev avstängd ett tag.

 

 

Knivskärningen i Sollentuna kom inte som någon överraskning för Lars, som märkt att jargongen blivit råare i skolans värld under de år han jobbat. 

 

– Man tycker att det är hemskt men tänker också att det bara är en tidsfråga innan det händer igen. Högstadieelever, framför allt killar, skojar om vapen och våldsdåd när det händer allvarliga saker, som som till exempel dådet i Trollhättan. De kan slänga ur sig att det var lika bra att det hände. "Jävla blattarna, det är vi mot dom”, så kan det låta, och tvärtom. 

 

Han berättar att det är en liten klick elever som beter sig illa på hans skola, men att det är dessa elever som hörs och syns. Men också om ett rått klimat, där respekten för varandra och för vuxna blivit sämre . "Bög" och "hora" är vanliga skällsord i skolkorridoren, berättar han.

 

LÄS OCKSÅ: Lärarna: Flera i varje årskurs förnekar förintelsen

 

– Jag brukar markera för eleverna att det inte är okej men en del lärare orkar inte med det, de låtsas som att de inte hör för att det är för jobbigt att ta tag i det. 

 

Vad tänker du om säkerheten i skolan?

 

– Vi måste prata mer om det här ute i skolorna, det behövs mer personal i skolan. Något måste göras. 

 

 

Julia Lindh, som är ordförande på Sveriges elevråd, SVEA, håller med.

 

– Att diskutera värdegrund, samhälle och politik i klassrummet är otroligt viktigt. Framför allt när man ser hur samhället ser ut i dag med antidemokratiska rörelser som växer i Europa. Det är särskilt viktigt efter händelser som i Trollhättan till exempel. Hur kan sådant hända? Hur kan man bygga trygghet på den egna skolan?

 

Efter Trollhättan-dådet skärpte flera skolor säkerheten genom att anlita ordningsvakter och införa passerkort för elever och personal. Enligt Per-Arne Andersson, utbildningschef hos Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer den trenden att fortsätta.

 

– Det finns ett tryck från allmänheten och föräldrar att vi inte kan ha skolorna så öppna längre. Jag tror att säkerhetsåtgärder diskuteras mer eller mindre överallt i Sverige, säger han till nyhetsbyrån TT.

 

Julia Lindh tror inte att vakter och passerkort löser problemen.

 

– Det skapar något slags falsk trygghet om ens det. Jag vet inte hur trygg jag skulle känna mig i skolan om det gick runt en massa vakter.

 

– När sådant här händer handlar det ju ofta om att folk mår dåligt. De trivs inte på skolan eller har problem hemma. Det skolan måste göra är att bygga en kultur där folk mår bra. Där eleverna får utrymme att prata och där de blir tagna på allvar i sina frågor och problem.

 

Pratar man om säkerhet och trygghet på skolorna i dag?

 

–Det är väldigt olika. På vissa skolor gör man det men, på andra inte alls. 

 

Forskaren och kriminologen Magnus Lindgren, som driver den oberoende tankesmedjan Ett Tryggare Sverige, är också kritisk till kraven på skärpta säkerhetskontroller för att komma in på skolans område. 

 

– Hade hotet kommit utifrån hade det varit rimliga åtgärder. Problemet är att våldet kommer inifrån. Genom att låsa dörrarna låser vi bara in problemen. 

 

Han beskriver skolan som en plats där det är bäddat för brott. 

 

– Många människor trängs ihop på samma ställe, alla är i samma ålder, det saknas vuxna. Addera lite alkohol och droger, då har du den optimala miljön för att brott ska begås. Sedan finns det också en tendens till att inte ta det som händer i skolan på allvar, där det som är brott i stället kallas för mobbning. Det är precis som att det inte är på riktigt bara för att det sker i skolan. 

 

Ur Skolundersökningen 2013 från Brottsförebyggande rådet,

https://infogr.am/platser_dar_unga_utsatts_for_lindrigt_vald

 

I stället för att låsa skolan tycker han att skolan tvärtom ska integreras i det övriga samhället. 

 

–  Bygg ihop skolan med lokala banken, med köpcentrat eller bageriet.  Det som skapar trygghet är inte en massa lås och larm och kameror utan att få till en mix av funktioner och en mix av människor. 

 

I dag har det gått nästan fyra månader sedan attackerna på Kronans skola i Trollhättan. Arbetet för att återupprätta tryggheten för lärare och elever pågår fortfarande. 

 

– Vi jobbar systematiskt med att följa upp hur elever och personal mår. Men vi är mitt uppe i den processen. För oss är det som att det hände igår, säger rektor Djeno Mahic.

 

Direkt efter attackerna anlitade säkerhetsvakter som fortfarande finns kvar i skolans entré. 

 

– Syftet är att skapa en grundtrygghet. Samtidigt vill vi gå mot en mer normaliserad situation. En vakt i dörren kan signalera trygghet för vissa, men för en annan person kan det vara en signal om att skolan är otrygg.

 

Fotnot: Extraresursen Lars heter egentligen något annat. 

 

FÖRDJUPNING

Jagvillvetamer.se: Har du blivit utsatt för ett brott i skolan? Här får du stöd!

Brå: Brott bland unga i årskurs nio

Wikipedia: Attacken i Trollhättan

SVT: Id-kontroller på väg i landets skolor

 

DISKUTERA

Vad får dig att känna dig trygg i skolan?

Vad kan skolan göra för att förebygga våld och hot?

 

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional