Vassa tänder och den starka lukten av färskt blod. Är det den moderna kärlekssynen?

Publicerad 2019-10-22 07:00
Bild på Bella, Edward och hans familj.

Twilight är en romantisk thriller baserad på Stephenie Meyers succéroman ”Om jag kunde drömma”. Isabella Swan flyttar till Forks där hennes polispappa bor, i en liten regnig stad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulla Edward Cullen tar hennes liv en oväntad vändning. Edward har länge lyckats hålla sin identitet som vampyr hemlig, men nu går ingen säker, minst av allt Bella, som är den person Edward älskar mer än någon annan.

 Twilight är en film baserad på drama,fantasy och thriller.

Den första Twilight hde premiär här i Sverige den 21 november 2008 och regisserades av Catherine Hardwicke. 

Karaktären Bella i filmen spelas av Kristen Stewart och Edward spelas av Robert Pattinson. Det finns mycket mer karaktärer i filmen men dessa är dem viktigaste och dem som har störst roll i filmen. I början av filmen får man följa Bella runt i den nya stan, men när hon möter Edward och alla medlemmar i hans underliga familj så får man följa dem också.

Miljön i början av filmen (dem första scenerna) så är Bella fortfarande kvar hos sin mamma, Mamman skulle flytta till en annan stad med sin nya man så Bella bestämde sig för att åka ner och bo hos sin polispappa som hon inte träffat på jättelänge. Resten av filmen spelas in i den regniga lilla staden, Forks som ligger i Washington. Skolan och skogen är miljöer som ofta dyker upp i filmen.

De viktigaste scenerna i filmen enligt mig är när Edward visar vem han är, och när Edward berättar om den stora hemligheten hela hans familj döljer. Edward och Bella är i skogen. Edward har precis sagt att han är en vampyr men Bella bryr sig inte om vad han är, för att hon gillar honom oavsett. Han säger till henne många gånger att hon ska fråga honom vad han äter men hon svarar tillbaks varje gång med "Du kommer inte att göra mig illa". Edward säger att han ska visa något för Bella. Dem stannar mellan några träd i den täta skogen och deras blickar är fasta framåt på en springa där solen lyser igenom på en liten kulle. Edward går fram till kullen, men stannar innan han går in i solen, och kollar på Bella. Bella fattar inte vad tänker göra. Men när Edward kliver in i solen så märker Bella att hela han glittrar. Han öppnar upp sin jacka och skjorta och visar att hela hans bleka hud glittrar i solens ljus.

"- Det här är den jag är, vacker? det här är dräparens hud, Bella," säger han när han står i springan. Bella står helt stilla och säger att hans hud ser ut som massa glittrande diamanter. 

Varför gör han så? Bella och Edward gillar varandra. Men Edward vill inte att Bella ska tycka om honom för att han vet att om dem har en sån stark relation så kommer Bella att komma närmare honom och det kan vara farligt för henne. Han är rädd för att skada henne för att han tycker om henne så mycket så han försöker och skrämma iväg henne och göra henne medveten om att han inte är bra för henne. Edward kan inte kontrollera sin blodtörst eftersom att han är en vampyr och har därför skuldkänslor för att han vet att han är skapad för att döda.

Hur är karaktärsutvecklingen? I början av filmen är Bella en blyg tjej, som tycker att hon inte passar in i hennes nya skola, Att hon får för mycket uppmärksamhet där. När hon sedan är med Edward blir hon helt plötsligt populär och oblyg i skolan. Edward är tyst och väldigt mystisk i hälften av filmen men när Bella lär känna honom är han en omtänksam, snäll, romantisk kille som bara vill Bella väl. 

Varför har Twilight filmen blivit så stor och framgångsrik? Jag tror att det är för den förbjudna kärleken, men också för de underbara karaktärerna som är väl i sina fantastiska roller. Spänningen mellan Edward och Bella är både farlig och otroligt vacker. En scen som också är så otroligt fin är när Bella möter den onda vampyren vid namn Jameson i den gamla balettsalen, Där Bella blir biten av Jameson och Edward måste suga ut blodet från henne. Han suger ur giftet och kan välja mellan att döda Bella eller att sluta. Hade han inte älskat henne hade han dödat henne, det är solklart.  Men kärlek övervinner det mesta, om inte allt.

Vad är budskapet? Jag tycker att det största budskapet i filmen är förbjuden kärlek, en kärlek som är farlig, och förbjuden. Men hur man inte kan bestämma vem man älskar, och att acceptera någon precis som den är. Ett annat budskap är att alla är olika, och alla har hemligheter, stora som små, och att man inte ska skämmas för vem man är. 

Källor: (1) Analyser skräck och vampyrer

Dela

Elevartikel

Privat
09 sep
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional