Vad vill du bli i framtiden?

Publicerad 2019-12-12 12:45

Om du är skoltrött och inte vill läsa vidare i högskolan då är det inte helt kört, varför inte jobba som säljare? Om du har funderingar över försäljning har vi en duktig säljare som kommer besvara dina frågor.

 

Vad vill du bli i framtiden?

 

Företagssäljare säljer varor och tjänster till andra företag. En säljare kan även arbeta i ett företag som bara säljer på uppdrag av andra företag. För att vara säljare måste du vara utåtriktad, arbetet erbjuder många olika vägar. För att vara en duktig säljare måste du du ha sinnen för affärer och vara bra på känna av andra människors behov. Företagssäljare finns anställda i olika företag som säljer produkter och tjänster. Det finns olika sorters försäljare med olika arbetsuppgifter till exempel uteförsäljare, innesäljare, ordermottagare, telefonförsäljare och kundstöd med mera. I dom flesta yrken som exempel om man jobbar i butik eller restaurang så ingår försäljning mycket i jobbet exempelvis man behöver ha ett servicetänk.

Man kan läsa vilken program som helst i gymnasiet men ekonomiprogrammet är det mest relevanta för yrket. På högskolan kan man välja en ekonomistisk inriktning eller gå på yrkeshögskola. Lönen för en försäljare varierar från månad till månad det beror på provisionen. Som telefonförsäljare får du en låg grundlön men lyckas du sälja en viss produkt kommer du få en hög provision, om du till exempel jobbar i en klädbutik får du lön per timme oavsett hur mycket du säljer.

Helin

Nu står jag här och väntar i kylan på Emma Karlsson, solen skiner men det är samtidigt ändå väldigt kyligt och blåsigt. Jag känner hur den starka vinden blåser mot mitt ansikte, jag känner även lukten av gödsel och nyklippt gräs. Jag ser hur småbarnsfamiljer går förbi med deras gråtande barn som får mina öron att blöda.

Nu ser jag Emma Karlsson, hennes glada leende syns på långt håll.

Emma är 25 år gammal och bor i Göteborg, Emma är medelbyggd och av medellängd, har mörkt lockigt hår. Hennes ögonfärg är lika blå som Oceanien och hennes kinder är lika röda som äpplen. Hon har svarta jeans och en vit tjocktröja under sin långa beiga kappa.

Vi skakar hand och Emma Karlsson börjar med att presentera sig.

 

— Hej, det är jag som är Emma Karlsson och idag tänkte jag svara på några frågor. Så kul att du vill intervjua mig!

Jag letar fram mitt block där jag förberett frågor som kan verka intressanta för Emma att svara på. Jag börjar med att fråga hur allt började, hur hon blev den säljare hon är idag.

Emma berättar att hon hade blivit rekommenderad av en kompis som jobbade som säljare och för att hon gillar försäljning. Hon har inte gått på högskolan utan har endast gymnasieutbildnnig, samhäll-betendevetenskap för att vara exakt. Att inte ha högskoleutbildning hindrar inte henne från att jobba med det hon älskar, förklarar Emma glatt.

Jag ber henne att berätta om en typiskt dag på jobbet.

— Jag jobbar i en butik där jag bemöter kunder varje dag. Allt från att lösa problem till att sälja bredband, mobiler osv.

 

Skulle du rekommendera ungdomar till att utbilda sig till säljare?

 

Emma svarar att det inte finns något annat hon hellre sysslar med.

 

— Jag rekommenderar absolut ungdomar till att göra det. Det är roligt och du får träna på att bemöta alla sorters människor. Absolut bli säljare!

 

Jag tackar för ett trevligt samtal och tar farväl.

I denna intervjun har jag lärt mig att man inte måste gå på högskolan för att få ett “bra” jobb. För att bli en duktig säljare måste man ha vissa egenskaper, till exempel är det bra att vara utåtriktad och ha sinnen för affärer. Efter denna trevliga samtal är jag faktiskt säkrare på mitt val och vill verkligen jobba med försäljning för det känns som ett bra jobb för mig.

Källor: (1) Framtid.se
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
14 apr
Elevartikel
Bokförlaget Forum. Bokförlaget Atlantis. Albert Bonniers Förlag.
13 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional