Vad påverkar åldersgränsen på en film?

Publicerad 2019-09-27 12:25

Varje film man ser har en åldersgräns. Hur går det till när man sätter en åldersgräns och vilka gör det? Detta är frågor Aki Nyman, filmadministratör för statens medieråd har svar på.

Aki Nyman jobbar som filmvetare och filmadministratör för statens medieråd. Han står och pratar om åldersgränser på film i en högljudd miljö på bokmässan. Det är många unga som stannar för att lyssna på honom när han berättar om hur det går till bakom scenerna när en åldersgräns på en film bestäms.

Åldersgränserna som finns idag på biofilm är 7, 11 och 15. Men dessa åldersgränser gäller bara för det offentliga rummet, även kallat för biografer. Idag finns det inte längre några förbjudna filmer i Sverige. Sedan 2011 när Statens Medieråd grundades så har alla för detta förbjudna filmer blivit tillåtna, det går inte heller att förbjuda en film nu för tiden.

När man inte ser en film i biografer, alltså privat, behöver inte åldersgränserna hållas. Därför kan en lärare visa en film för elever som inte har nått upp till åldersgränsen filmen anger. Istället får man tänka på vad som är passande för barnen. Nyman menar att en film med mycket sexscener kan ses som omoraliskt att visa för unga elever. Det kan även ses som omoralisk från en förälders perspektiv då alla har olika syn på när ens barn ska bli exponerad av sex.

- Man bör ha någon sorts omdöme.

Föräldrar kan idag ta med sig sina barn för att se en film även om barnet inte uppfyller de specifika ålderskraven som filmen har. Borde en förälder kunna ta med sitt barn på vilken film som helst och varför kan dem inte det? Aki Nyman menar på att man inte har koll på filmens sammanhang och sätt som förekommer i filmen även om filmen kan uppfattas som barntillåten.

- Lejonkungen som kom ut nu i somras ville många unga föräldrar ta med sina barn på. En film som de själva är uppväxta med som barn borde vara lämplig för barn idag. Problemet är att de inte har någon aning vilka sammanhang som förekommer i filmen.

Eftersom den nya Lejonkungen är verklighetstroget animerad och inte tecknad som den som kom ut 1994, så kan olika sammanhang av våld förekomma vilket kanske inte är lika barntillåtet.

När man bedömer om en film ska var barntillåten eller inte så kollar man inte på tidslängden på scenen eller antalet sexscener. Utan det handlar om innehållet och hur mycket som visas. Därför kan en film med många sexscener vara barntillåten.

Det är skillnad på Nord- och Sydeuropeiska länder, mycket handlar om religion. Katolska länder har ett annat sätt att se på sex i filmer och sex överlag. Norden är samstämmiga när det kommer till sex och våld. Kulturen på synen på sex spelar dock väldigt mycket roll, till exempel så är religion känsligare i Norge än i Sverige. Så det är många faktorer som påverkar hur åldersgränser kan se olika ut i olika länder.

Just sex och våld är en självklar faktor till varför åldersgränser blir satta som de blir. Dessa är bara några av alla faktorer som finns. Nu för tiden när barn och ungdomar har större åtkomst än någonsin är det viktigt att vara säker och försiktig med hur man sätter åldersgränserna.

Källor: (1) Aki Nyman
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional