Vägen till att nå sina mål - Marwa Ali

Publicerad 2018-12-17 13:32

Vem är Marwa Ali? Under en tisdags eftermiddag i September sätter jag mig ner med Marwa Ali. En tjej som jag med liten sanorlikhet hade mött ifall vi inte tagit den tiden som vi gjorde just denna dag. Marwa är en klok tjej med annorunda barkund men med samma intressen som jag. Vi kom att ha en dialog inte bara öpnnade mina ögon utan som blev intressant och lärorikt.

Jag och Marwa sätter oss en eftermiddag i skolans kafeteria och letar efter en plats bortom allt ljud från övriga elever. Framförallt för att vi ska kunna fokusera och ta lärdom av vad vi har att berätta för varandra. Jag fick ett intryck av att Marwa var en väldigt pålitlig och målmedveten person redan in på början av vår dialog. Det vi senare kom att diskutera bekräftade desutom mitt första intryck om henne. Jag började med att fråga några frågor som gjorde den enklare att förstå hur Marwas liv såg ut i dagsläget.

Marwa berättar för mig att hon bor vid Jarlaberg och är 18 år gamal. Hon förklarar att hon går Nacka gymnasium och studerar på ett annorlunda program som kallas för IM. Hon har om 2 månader bott i Sverige i 2 år. Trots den korta tiden hon bott i landet så talar Marwa väldigt bra svenska, vilket är imponerande. För att kunna lära sig ett främande språk under en sådan kort tid, krävs det både ambition och målmedvetenhet. 

Efter att jag fått en inblick över hur Marwas liv ser ut så fokuserar jag på intressen hon uppskattar att göra på fritiden. Genom att vi dikusterat med varandra kom vi senare till akt med att vi hade saker gemensamt. Marwa förklarar för mig att hon brukar spela tennins, simma väldigt mycket och att läsa faktaböcker. Hon har simmat i ungefär 4 år, men igentligen haft det intresset sedan hon var 10 år gamal. Det är en aktivitet vi båda har ett delat intresse av. Hon förklarar för mig hennes kompis var med om en olycka i vattnet för några år sedan och det gjorde att hon inte längre vågade sig i vattnet. När hon sedan flyttade till Sverige så tog jag tag i det och bestämmde mig för att våga. Hon berättar för mig att hon berundar sporten och förklarar: "jag finner en lugn och ro i vattnet".

Senare går vi över till att tala om hennes familj och vilka fina minnen hon har med dem. Till en början ser jag till att fråga henne om det är okej att jag ställer persoligare frågor som jag vet kan vara känsligt för somliga. Hon är okej med det och börjar berätta at hon har en bror som nyss fyllt 17 som också går i skolan. Hon bor tillsammans med honom samt hennes mamma och pappa. När hon fyllde 18 då hade dem anårdnat en familjefest i en lokal för att fira henne. Marwa fyller år på nyår och kvällen slutade med att alla tillsammas inklusive hennes kompisar och hennes faster som kommit på besök, kollade på fyverkerierna. Detta anser hon är en av de finaste minnerna hon har med sin familj och tyckte hela kvällen var rolig och superhärlig.

Jag frågar henne om det finns någon som betytt extra mycket för henne och hon säger att det finns två personer, hennes mamma och gamla kompis. Hon förklarar att: 

- Min mamma är min förebild och har alltid stötat mig i allt, även om det varit dåligt eller bra. Min gamla kompis, jag har ingen syster och hon var som min syster och min bästavän. Vi brukade vara med varandra hela tiden, vi var grannar och det kännes som vi var riktiga syskon. 

Jag frågar henne hur de personer påverkat henne och hon berättar att hennes mamma inte bara stöttat henne utan lärt henne att vara den som hon är idag. Hennes vän hade också en stor betydelse för henne och brukade även hon alltid finnas där genom allt. Marwa berättar att det var tack vare hennes mamma som hon började simma igen och genom henne lärde hon sig att våga, vilket hon är tacksam för.

Jag och Marwa börjar diskutera vad hennes framtidsdrömmar är och vad hennes mål är att bli i livet. Hon berättar för mig en nära släkting till henne gått bort i en allvarlig sjukdom, att läkarna endast hade sagt att det inte fanns något som kunde rädda henne. Hon vill bli läkare i framtiden för att kunna hjälpa de människor som andra doktorer anser att det inte finns något hopp för. Hon är medveten om att klara av skolan och kämpar alltid för att lyckas och lära sig av sig själv.

Jag tackar Marwa så mycket för att jag fått ställa dessa frågor till henne och att jag fått chansen att lära känna en ny person med en annorlunda bakrund men liknande intressen. 


Källor: (1) Marwa Ali
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
Hanna Högvall
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Elias Gripler
10 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
12 sep
Professional
08 apr
Professional
07 apr
Professional