Ungdomar på Järvaveckan: Här är de viktigaste valfrågorna!

Publicerad 2022-06-06 15:00

Det är vackert väder och högljutt på Järvafältet. Det är vita små tält uppställda med engagerade människor som bland annat bjuder på kakor och tygpåsar. Här finns det politiker, journalister och volontärer från organisationer som informerar gästerna som går sakta men uppmärksamt mellan tälten. Det är Järvaveckan som pågår. Vi på Mobile Stories har som uppdrag att fråga ungdomar om demokrati.

 

Järvaveckan grundades av Ahmed Abdirahman. Hans mamma kom till Sverige från Somalia 1998 för att förhindra att han och sina bröder skulle bli tvungna att ta till våld när de växte upp. I Sverige växte han upp i Tensta men valde Järvafältet för det han kallar det "demokratiska samtalet". Järvafältet ligger vid ett perfekt ställe mitt emellan två olika områden enligt Abdirahaman. Ett rikare villaområde och på andra sidan ett så kallat utsatt område. Här samlas olika politiker och organisationer den 1 till 5 juni varje år för det som kallas Järvaveckan. 

Mitt på dagen samlas människor från olika nationaliteter för att ställa viktiga frågor till olika partier eller föreningar. Här finns det till exempel föreningar som hjälper invandrare med bostad eller utbildning. Kaffelukten suktar de vuxna och de tar en paus efter alla intryck vid borden. Här och där kan man se spår av popcorn som barnen har spillt när det springer mellan tälten som i labyrint. Men alla är törstiga, det märks vid Google och Mobile Stories tält där vuxna och barn frågar om "Google-vattnet". Överallt är det högljutt av skratt och det märks att människors intresse för politik väcks, speciellt hos ungdomar. Det märks också att alla är välkomna hit, ung som gammal, oavsett vilken nationalitet eller vilken ideologi man har. Att informera folket om olika ideologier är en hörnsten till demokratin och här myllrar det av kunskap från alla håll. Vid scenen debatteras det om bostadsmarknaden och folk sitter uppmärksamt framför. En bit bort står det två värdar som jobbar här på Järvaveckan, Nabila Chowdhury och Gideon Modragon som båda är 18 år. Det fick jobb genom Ypstr. 

Foto Alejandra Halldén.

– Den intressante delen av jobbet är att informera folk om politiska evenemang och att träffa nya människor, säger Nabila. 

Det är inte endast arbetande ungdomar här. Det finns många nyfikna unga som går runt och ifrågasätter personalen vid de olika stånden. Det flesta ungdomar som intervjuar om vad de tycker är den viktigaste politiska frågan säger skola och fritid. Vi möter Fawwaz Alween, 15 år från Bromsten, Sidra Alsaleh, 13 år från Falun och Aayah Alsaleh, 13 år som också är från Falun. Vi frågar om vilken den viktigaste valfrågan är. De tycker att det är mycket i skolan och lite tid till fritid och att det. 

Det är något som många andra ungdomar här på Järvaveckan håller med om. Det finns inte heller många chanser till förändring då elevråden på skolan oftast inte tar elevers åsikter på allvar, enligt en del ungdomar. 

– Det finns ju elevråd men det känns inte som att det gör skillnad, säger Sidra Alsaleh.

Shand Alween, 14 år från Bromsten tycker att ett problem är att det inte investeras tillräckligt med pengar i fritid och aktiviteter. Hon tycker att det finns få fotbollsplaner och aktiviteter för ungdomar. 

– Det krävs pengar att bygga roliga saker som fotbollsplaner och det gör att det inte byggs alls, säger hon. 

Det finns också ungdomar som är mycket engagerade i politik, som Clara som är medlem i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund. Hon är en av de som svarar ja på frågan om hon kan påverka.

– Ja, verkligen. Jag är med i SSU och jag får verkligen säga vad jag tycker där och alla accepterar min åsikt. 

Ahmed Abdirahmans syfte med Järvaveckan är att samla alla slags människor till en plats där man får byta ut information och lära sig nya saker för att minska segregationen. Här på Järvafältet har man lyckats med det, det ser man var man än går.

Källor: (1) Järvaveckans grundare: Mest ledsen blir jag av att höra att jag inte skulle vara black enough, (2) Comma: fem snabba frågor till Ahmed Abdirahmman
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Guuled Mohamed
20 nov
Elevartikel
16 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Foto: Frankie Fouganthin
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Ester Costa
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Penny Jordö
10 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
30 okt
Elevartikel
04 okt
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional