Unga utsätt för näthat

Publicerad 2019-09-26 11:15
wordpress

I dagens moderna tid så omringas vi av sociala medier konstant, både unga och gamla. Men detta innebär tyvärr också att näthat blir en vardag för många. Och idag är det mestadels våra unga som utsätts för näthat. Det finns tre grupper på våra sociala medier, de som utsätts för näthat, de som ser på när andra utsätts och de som själva utsätter folk för näthat. Tyvärr kan de som utsätts för näthat drabbas väldigt hårt och inte våga söka hjälp.

Men vad är då näthat? Näthat är hot och trakasserier som kan spridas på sociala medier och i kommentarsfält.  Kränkande eller hatiska uttalanden om eller till någon kan förekomma både öppet eller direkt till den utsatta personen. Majoriteten håller det för sig själva och det stannar i mörkret.  Vad är anledningen till att man inte går ut med det och får hjälp? Vem är det som kan hjälpa till och se till så att man får stöd?

Näthat är inte ett brott i sig men kan i många fall vara olagligt. På nätet gäller samma lagar och regler som i utanför nätet, och det finns skydd mot hot och kränkningar. Men, för att bedöma om ett brott har begåtts eller inte så måste polis eller åklagare undersöka vad som sagts eller gjorts i varje enskilt fall.

statens medieråd

Anmäler unga hatbrott?

Enligt en ny rapport från statens medieråd visar att antalet anmälningar har ökat på två år från 25 till 37 procent. Det har även blivit vanligare att anmäla näthat åt andra. Det som ökat mest bland näthat är både sexism och rasism. Det man också har sett är att det är fler tjejer som anmäler näthat jämfört med killar. Man har också sett att det är mer tjejer som utsätts för sexuella trakasserier. Samtidigt som antalet anmälningar har ökat så är det fortfarande många som väljer att inte anmäla näthat för olika anledningar. En av dem är att man inte vill bli sedd som en “tjallare” och förlora den sociala statusen. Man är rädd för hämnd och kanske känner att det är ens egna ansvar att hantera det. Man kan också känna sig osäker på om polisen verkligen kommer ta det på allvar.

Har du själv blivit utsatt för näthat? Berätta vad som har hänt för någon du litar på. Både skola och lärare har skyldighet att ingripa när du som elev utsätts för näthat. Lärare kan prata om näthat och nätmobbning, våld, självsäkerhet, att stå upp för sina vänner och förebygga mobbning. Polisanmäl det och vänta inte, gör det så fort så möjligt. Spara även bevis, ta skärmdumpar av bilder, kommentarer eller andra inlägg. Få hjälp av en kompis eller närstående att se över bevismaterialet.

-Informationsbroschyrer för dem som utsätts finns och man får även kunskap som ska förebygga fientlighet på nätet. Det finns alltid hjälp att få och det är viktigt att få den hjälp man behöver, säger Ida Lithell från No Hate Speech Movement.

Fler och fler blir utsatta varje dag men det är inte alla som får den hjälp man förtjänar. Både tjejer och killar blir utsatta men majoriteten är unga tjejer i vårat samhälle idag.

Källor: (1) Ida LIthell
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional