Unga mästare i utveckling

Publicerad 2020-03-13 09:00

Paren på dansstudio Magic tränar minst fyra dagar i veckan och alla med hoppet om att en dag ta sig till toppen - världsmästerskapen. Hur gör man egentligen för att komma överens i ett lag där man endast är två och hur gör man för att pressen inte ska ta över? Enligt Tua Brann Vidén, en av dansskolans erfarna dansare med flera medaljer och pokaler på hyllan, är kommunikation, konstruktiv kritik och motivation själva grunden för ett bra partnerskap.

- Och självklart att man ska ha roligt tillsammans.

 

Jag tar mig uppför den branta trappan som leder till dansstudio Magic. Ute är det mörkt, kallt och blåsigt till skillnad från den varma känslan inne på dansskolan. Tonerna av jazz och glädje blir allt tydligare ju närmare dörren jag kommer, jag tar av mig skorna och går in. Framför mig öppnar sig ett stort golv med människor på i alla åldrar, några värmer upp, några dansar och några stretchar. En känsla av ambition, målmedvetenhet och glädje når mig direkt.

Dansstudio magic är en dansskola i Göteborg som lär ut pardans till alla från sex år och uppåt. Huvudtränare är Gustaf Lundin och Valentina Lundin Oseledko. Under sina tävlingsår var de ett av världens bästa par och lyckades bland annat kamma hem en fjärdeplats i VM i tiodans. Dansstudio magic är en av Sveriges bästa dansskolor, det är sällan man inte ser ett Magic-par på prispallen.

Ellen Sollerman

Inne på dansskolan är det full fart. Danssäsongen är snart över och nu börjar det dra ihop sig inför terminens sista tävling. Paren genomför idag sin sista träning innan den stora dagen, stämningen är en blandning av spänning, stress och nervositet. Tua Brann Vidén, dansare på magic sedan 4 år tillbaka kommer ut från omklädningsrummet och slår sig ner framför mig. Hon har på sig en T-shirt, en långkjol, ett par strumpbyxor och ett par rosa klackskor, eller “standardskor” som de kallas. Tua är en av många som ska delta på tävlingen i Stockholm nästa helg.

På golvet pågår tre privatlektioner samtidigt, resterande dansare försöker få koll på det sista så att koreografierna sitter.

Nu drar det som sagt ihop sig för tävling, detta är något som märks i luften säger Tua.

- Det är väldigt många fler här idag än vad det brukar vara. Allt känns lite mer på allvar och alla blir väldigt mycket mer fokuserade. Man märker det framförallt på de som inte brukar vara så koncentrerade.

Från C-klass till A-klass

Tua är 14 år och dansar ihop med Hugo Ahlström, också 14 år. Tillsammans har de tagit sig från C-klass till B-klass och nu även till A-klass i de fem standarddanserna: vals, tango, wienervals, slowfox och quickstep. I helgen ska de genomföra sin andra tävling i A-klass och nervositeten verkar inte ha tagit till Tua än.

- Jag blir sällan nervös innan själva tävlingsdagen, förra tävlingen var jag inte nervös innan jag stod på golvet heller, jag var bara taggad och kände ingen press

Att tävla i A-klass första gången kan vara lite läskigt utvecklar hon. När man står på golvet ihop med de rutinerade A-klassdansarna stiger nervositeten såklart men enligt Tua var det lika roligt som nervöst.

- Att tävla var riktigt nervöst men väldigt roligt, det kändes faktiskt väldigt naturligt, som vilken tävling som helst.

Inför den första tävlingen i A-klass väntade en hel del förberedelser. Tua fick bland annat köpa en ny klänning att dansa i då man förväntas ha fina stenar och diamanter på sin klänning i de högre klasserna. På en tävling gäller det att ha perfekt frisyr, mycket smink och fina klänningar i olika färger och längder. Detta är attiraljer som domarna tar med i sin bedömning. Att man har en passion för dansen tycks vara nödvändigt för att klara all press och fortfarande tycka det är roligt.

- Det viktigaste är att man har roligt med sin partner och att man klickar bra. Om man inte tycker om varandra som personer blir man omotiverad.

Tua och Hugo har som sagt dansat i flera år och nyckeln till att man får det att fungera tycks vara att man är konstruktiva. Har det gått dåligt är det bådas ansvar och det gäller att inte vara taskiga mot varandra. Konstruktiv kritik är väldigt viktigt för att utvecklas.

Nästan alla par på dansskolan tävlar både standard och latin och tillsammans utgör de två disciplinerna “tio-dans”. Idag är det som sagt standard och Tua är taggad som alltid. I standard tävlar hon A-klass medan hon tävlar B-klass i latin.

Anledningen till hennes framgång i standarddanserna tycks vara intresset.

- Standard är roligast. Det blir så att vi tränar mer på det eftersom vi är bättre på det. Jag får alltid en mycket bättre känsla efter standardträningarna.

Paren ser mycket självsäkra ut på golvet. Med en hållning som sträcker sig upp i taket och ögon som söker sig till publiken kan man inte göra annat än att delta med applåder och glädje.

Jämfört med andra sporter skiljer sig tio-dans mycket då man tränar ihop med sina konkurrenter. Det gäller att skilja på träning och tävling för att behålla en god stämning. Man är bäst vän med sina största konkurrenter berättar Tua då de är dem man är i närmast ålder med. Detta verkar vara mer positivt än negativt eftersom man inspireras av varandra. Tua spricker upp i ett leende när hon pratar om sina danskompisar, trots den jämna konkurrensen verkar de vara stöttande och snälla mot varandra.

- Träning är träning och tävling är tävling, på golvet är man konkurrenter men av golvet är man kompisar.

Tua vill en dag vinna SM, ett mål som flera har på dansskolan. För en tränare kan det bli svårt att vara opartisk när man tränar flera olika “lag” som alla siktar mot samma slutgiltiga destination. Under diskussionen kommer danstränare Jura för att bidra med sina erfarenheter.

- Vi är människor med känslor även om vi är professionella, det svåraste är att dela det professionella och känslorna. Man säger det man ser och man får vara så ärlig som det går till alla paren. Som domare och tränare får man inte favorisera.

Nu är paren klara med sin uppvärmning. Klockan slår halv sju och tränare Gustaf säger åt paren att samlas på golvet. Tua reser sig upp och går upp på golvet där hon möts av Hugo och alla andra kompisar. De ser alla förväntansfulla ut och med Tuas glada humör kan jag se att det kommer bli en bra och lärorik lektion.

Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional