Ung och självständig

Publicerad 2020-11-08 16:01

Många ungdomar längtar efter att flytta hemifrån och vara självständig. Men hur går det när de faktiskt gör det? På Rymdgymnasiet så har nästan alla elever flyttat hemifrån för att gå på det gymnasiet, men hur går det egentligen för dem? I detta reportage så har vi frågat elever som har flyttat hit men också lärare på skolan som har fått se hur eleverna påverkas av detta från ett annat perspektiv.

Kiruna, en av Sveriges nordligaste städer. Med kalla vintrar, milda somrar och ett par månader om året då solen inte ens går upp är Kiruna onekligen en intressant miljö som inte riktigt liknar något annat. Trots det flyttar flera ungdomar hit varje år för att gå på en väldigt specifik skola. Att flytta hemifrån är en dröm som nästan alla tonåringar har haft. Om du själv är i den åldern eller om du har varit i den så vet du hur det är att ha den längtan efter frihet och efter att vara självständig. Känslan att inte ha någon som säger vad du får och vad du inte får lov att göra är jobbigt så det är bara naturligt att man i tonåren börjar fundera på hur livet hade varit om man inte hade någon som gjorde det. Fast det är ändå inte så ofta man ser någon göra det. Det är ganska ovanligt för människor att flytta hemifrån när dem är mellan 15-16 år gamla men nu ska vi se hur det faktiskt går när man gör det.

Björn Andino går på Sveriges nordligaste skola, Rymdgymnasiet i Kiruna och han har precis flyttat ifrån Malmö för att gå där. Omväxlingen från det varma Malmö till det kalla och snöiga Kiruna är stor men det är en förändring som de flesta som börjar här är beredda på. Så vi kontaktade Björn för att faktiskt kolla upp hur det är att vara självständig och bo ensam i en sådan ung ålder. Så vi kontaktade Björn och vi bestämde att vi fick ta intervjun online på nätet. Då frågade vi Björn varför han valde att flytta i sån tidig ålder och han svarade.

-Jag flyttade hemifrån delvis för att gå på Rymdgymnasiet men också för att uppleva det riktiga livet.

 Vi frågade sedan hur det är att ha allt extra ansvar som han inte hade innan när han bodde själv och vilka vanor som skapats på grund av detta och då svarade han med.

-De vanor som jag utvecklat här är väl att diska och plocka undan efter mig men det kan variera från person till person. Så de vanor som jag tror att de flesta har fått blivit tvungna att utveckla när de flyttade upp hit är väl att laga mat och tvätta regelbundet.

 Vi frågade sedan honom om hans matvanor och då svarade han att de inte är lika bra som de var när han bodde hos sina föräldrar. Han säger att det är delvis för att han inte har tid men också för att inte spräcka sin budget. Vi frågade sedan om han hade några planer över att flytta hem igen och då svarade han att han inte tror att han kommer det. Till sist så frågade vi om han skulle rekommendera andra ungdomar att flytta hemifrån tidigt och till det så svarade han.

- Jag rekommenderar det starkt, så länge man är redo för det.

Likt som Björn tyckte att ungdomar borde flytta hemifrån tidigare så stämmer det faktiskt överens med vår biologi som säger att vi borde flytta hemifrån vid ca 16 års ålder eftersom det är då människor är biologiskt redo att göra det. Det är därför ungdomar får känslan att dem vill flytta hemifrån vid den åldern säger Lisa Holmström, biolog och lärare på Rymdgymnasiet.

Vi ville dock ha en åsikt från någon som har hållit koll på eleverna på Rymdgymnasiet ett längre tag och kan säga hur deras hälsa och liknande är när de precis har flyttat hemifrån så då frågade vi Lisa Holmström lärare på Rymdgymnasiet. Som lärare här har hon upplevt mer av Kiruna och livet här än många elever på skolan. Första frågan vi ställde var om just hälsan på eleverna den första terminen och då svarade Lisa.

-Det finns två typer av hälsa, den mentala och fysiska men de går båda på samma tre principer: motion, sömn och kost. Vad jag har sett så kan alla tre försämrats från terminsstart till höstlovet. Vilket kan både leda till dålig fysisk hälsa men också en dålig psykisk hälsa. 

Sen frågade vi om varför folk väljer att avbryta sina studier och åka hem och då sa hon.

- Det är delvis på grund av familj och sånt men också på grund av att de inte klarar av stressen av att flytta hemifrån utan att känna en enda person. 

Vi frågade också om hon såg några fördelar med att flytta hemifrån när man är så ung och då svarade Lisa.

- Ja, absolut. När du flyttar hemifrån vid gymnasiet så lär du dig att ta hand om dig själv och hur tufft livet är i en tidig ålder. Vilket är väldigt positivt för många andra lär sig inte det förrän de har börjat högskola vilket blir mycket jobbigare eftersom att då måste de anpassa sig till det tuffa studentlivet samtidigt som de ska lära sig att ta hand om sig själva.

 Till sist frågade vi om hon tycker att flytta hemifrån tidigt är bra och då sa hon.

 -Ja, för du lär dig inte bara att ta hand om dig själv då också utan du lär dig hitta dig själv under denna tiden och desto tidigare man gör det, desto bättre.

Så ska man flytta hemifrån om man får chansen när man är 16? Enligt de som har gjort det och de som har observerat dem göra det så säger båda parter ja, Så hamnar du i en situation där du ska flytta hemifrån när du är ung så ska du inte oroa dig, du är gjord för att göra det och du kommer att växa som person genom den resan.

Källor: (1) Lisa Holmström
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional