Underskatta inte ungdomar för att de är under 18

Publicerad 2017-10-17 20:30

Felix Lanestrand, 14, misstror riksdagsmannen Hanif Balis avsikter med att bjuda honom och hans klasskompisar till riksdagen. Erbjudandet kommer efter att media uppmärksammat Balis tweet om att ungdomarna  används som slagträ i debatten om digitalisering i skolan.

 

ELEVARTIKEL FRÅN ÖSTRA GRUNDSKOLAN

 

Allt började med att vår lärare hittade en debattartikel på DN där en man påpekade att man inte ska experimentera med digitala läromedel på ungdomar i skolan. Han skrev att han har provat digitala läromedel och läsplattor men han tycker man ska göra som förr i tiden att skriva på post-it lappar och ha stora pärmar med papper istället för att använda ett moln och lagra saker på. Vi svarade honom då och berättade vår åsikt om digitala läromedel och läsplattor för det är ju ändå vi elever som påverkas om skolan använder sig av digitala läromedel eller gamla metoder. Därför valde vi helt enkelt att svara på hans debattartikel. När vårt svar på hans text publicerades på DN debatt så började riksdagsledamoten Hanif Bali twittra om oss:

 
"Jag har också påpekat okynnet av att använda barn som saknar grundläggande kunskaper i samhällskunskap, biologi etc som slagträ i debatten. "
 
Jag tycker han på ett sätt kränker oss och trycker ner oss eftersom han skriver att vi inte har några grundläggande kunskaper. Det var först när vi hade gått ut med Hanif Balis kränkningar i tidningar som han sa till media att han bjuder in oss till riksdagen på guidad tur av honom och att vi ska prata om det. 
 
Jag uppfattar det som att han försöker med kohandel.  Han bjuder in oss till riksdagen för att vi ska börja gilla honom och inte sprida saker vidare om honom. Sen förstår jag heller inte varför han går genom en tidning istället för att kontakta oss personligen. Egentligen tror jag att han säger det till tidningen istället för oss för han vill att folk ska få höra hur "snäll" han är. Det blir en väldig dubbelmoral också för i tweeten skrev han ju att vi inte har några grundläggande kunskaper och att vi inte ska synas i debatten men sedan när en tidning intervjuar honom säger han plötsligt att han impas av oss. 

Han tror heller inte att det var vi som skrev debattartikeln eftersom han skriver att vår lärare använder oss som en megafon för att få ut hennes ord. Men sanningen är ju att vi har skrivit artikeln och han som jobbar i riksdagen borde vara källkritisk. Jag tycker det är fel att anklaga vår lärare att hon har skrivit texten när det var vi. 
Jag måste ändå säga att det var coolt att vi kom med i DN trots att vi är så unga. 
 
Innan jag avslutar skulle jag vilja tipsa dig om tre saker, Hanif:

1. Kolla upp fakta innan du skriver om något du bara tror. 
2. Underskatta inte ungdomar bara för dom är under 18. 
3. Och sist tänk på att hålla en bra och trevlig ton när du skriver saker i sociala medier för annars kan du sätta dig i riktig knipa.

 

Mobile Stories: "Att en politiker hackar på barn är oroväckande"

DN Åsikt: "Vi lever trots att i nutid, inte dåtid

DN Åsikt. "Skolan borde sluta med tekniska inlärningsexperiment

Tags: 

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional