Tecken på att det du hört är fake news

Publicerad 2021-03-22 14:45

I dagens samhälle är fake news något vi stöter på väldigt mycket. Fake news är felaktig information presenterad som nyheter som sprids för att vilseleda oss människor. Det gör att vi går runt och tror på saker som inte sanna, som vi sedan kan sprida vidare. Eftersom sociala medier är en stor del av vår vardag är det oftast där vi stöter på fake news. Det kan vara t.ex personer som skapar konton för att utge sig att vara någon annan och därefter sprider felaktiga nyheter som vi läser och tror på. På grund av detta påverkas vi människor väldigt starkt av fake news. Vi kan bli väldigt upprörda när vi läser saker som vi tror på men som det faktiskt inte ligger någon sanning i. När vi sedan läser sanningen blir vi lätt förvirrade och vet inte vad vi egentligen ska tro på.

 

Vad är fake news?

Fake news är presenterade nyheter som innehåller felaktig och vilseledande information. Fake news förmedlas ofta via sociala medier och via nyhetsmedier i ekonomiskt eller politiskt syfte. För att locka läsarnas intresse, öka antalet läsare och sprida fejknyheten mer, används ofta uppseendeväckande rubriker och felaktigt och påhittat nyhetsmaterial. (Fejknyheter, Wikipedia 2020) 

Thomas Nygren förklarar på hemsidan Internetkunskap.se (2020) att fake news brukar användas på två olika sätt. Först och främst är den ursprungliga användningen att avse desinformation och få det se ut som nyheter. Det handlar om att någon manipulerar sanningen och därmed sprider lögner för ideologiskt, ekonomisk eller politisk förtjänst. Den andra användningen handlar om att fake news används som ett slagord med mening att misstänkliggöra meningsmotståndare eller för att väcka misstro mot det som inte stämmer överens med ens egen världsbild. (

 

Hur Fake news påverkar oss

Fake news påverkar oss i samhället negativt eftersom det är felaktig information som kommer ut till samhället som inte stämmer. Detta gör så att folk tror på det som kommer ut och blir upprörda över vad dom får höra fast det inte ligger någon sanning i det. Dom som skapar Fake news vill att folk ska bli förvirrade och upprörda så att det skapas en diskussion i samhället.

Denna information förmedlas oftast via sociala medier där det är väldigt enkelt att göra ett Fakekonto eller att låtsas vara någon annan för att sedan publicera Fake news. När man får höra något utav ett nyhets konto som inte stämmer så tror man oftast på det från början eftersom att det är det första man läser, men när man sen hör sanningen vet man inte vad man ska tro på och inte eftersom det man fick höra först vart Fake news. Detta gör en såklart förvirrad och man vet inte vad man ska tro är sant eller inte. Därav blir samhället oroligt och folk blir förvirrade.

En annan anledning till varför folk får olika typer av information är för att vårat flöde får upp det vi gillar och delar mest på sociala medier. Det som rekommenderas på vår Facebook, Instagram & Youtube bestäms utav algoritmer utifrån vad vi tidigare kollat på & gillat. Dem nyheter som når oss är även vad våra vänner kollar på, och detta gör att allas flöde ser väldigt olika ut och får olika typer av information som gör oss förvirrade.

Fake news är oftast mycket mer dramatiska och mer intressant, detta gör att det tas upp mer och folk tar det mer på allvar. Fakta är det som finns och det sprids säger Anton Lif, därför gör det att Fake news tas på sanning eftersom det oftast är mer allvarligt och dramatiskt. Han förklarar även att ett exempel nu under Covid 19 är att läkare och experter oftast säger ”vi vet inte, det är för tidigt för att säga.” Detta gör samhället mycket mer oroligt och använder dem detta i Fake news tas det mycket mer på större allvar. Därför tas Fake news på sanning

Fake news- aktuell händelse

Det finns många olika exempel på när fake news har används bland oss människor. Det är väldigt lätt att hitta på en nyhet och skriva ut det på sociala medier. Men alla vet att nyheter sprider sig mycket mer när det är offentliga personer som uttrycker sig kring det. Donald Trump är ett exempel på en person som har bidragit till spridning av fake news. Enligt vissa amerikanska faktagranskare har Donalds Trump hunnit med över 20 000 osanningar under sin tid som president. Presidenten har flera gånger spridit skamlösa lögner, där både avsändare och mottagare vetat att det varit en lögn men ingen brytt sig. Sajten Politifact har också faktakollat flera hundra av Trumps uttalanden varav man då kunnat se att mer än hälften av de har varit felaktiga. Ändå är detta något som Trumps anhängare blundar för. (Trumps lögner berör kritiker- men inte anhängare, Svt.se 2020)

Källor: (1) Wikipedia, (2) Internetkunskap, (3) Svt.se, (4) , (5)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional