Sverige blev Thaminas nya hem

Publicerad 2018-04-25 15:46

I nästan hela sitt liv har Thamia Basim levt i utkanten av ett fruktansvärt krig. Nu har hon fått en chans att tillsammans med sin familj få leva ett liv där man kan gå utanför dörren, utan att bli dödad. Idag berättar Thamina om de möjligheter hennes nya hemland har givit henne.

Vi är nära vänner, Thamina och jag. Det har vi varit ända sedan hon kom hit till Sverige, för nästan fyra år sedan. Idag sitter vi på ett litet, men välfyllt bibliotek i Karlskrona. Platsen valde hon med omsorg. Thamina gillar att läsa och hon verkar inte kunna få nog av kunskap. Hon lutar sig bakåt i fåtöljen, blundar och andas in doften av böcker. Thamina har nämligen lovat att berätta sin historia; hur livet är i Sverige, hur livet var i Afghanistan, och hur livet var när flykt till slut blev familjens enda alternativ.

Namn: Thamina Basim.
Ålder: 17 år.
Familj: Pappa, mamma, två bröder och åtta systrar.
Yrke: Går i språkintro-skola
Bor: I Karlskrona.

Thamina Basims privata bild. Tagen i Kabul, Afghanistan

Thamina Basim växte upp i Afghanistan, i huvudstaden Kabul. Där har ett inbördeskrig härjat i nästan 30 år, vilket har gjort landet till ett av världens fattigaste och farligaste. Den största konflikten pågår mellan regimen och talibanerna, men det är inte bara den afghanska arméns soldater och de talibanska gerillakrigarnas liv som står på spel; angrepp och dödliga attacker på civila är ingen ovanlighet. Thamina berättar att man inte fick gå utanför hemmet på grund av konflikterna. “Det var tråkigt, vi var bara hemma. Vi kunde ju inte gå i skolan för det var krig.” säger hon. Jag märker att ämnet är svårt att prata om när Thamina sneglar mot de oändliga raderna av bokhyllor. När jag frågar henne vad hon gillar mest med Sverige svarar hon att det bästa är att man får gå ut när man vill, att man inte är fast i sitt hem hela dagarna. Hon får en ny glöd i ögonen när hon pratar om Sverige; en glöd som väldigt mycket liknar hopp. “Sverige är bäst” säger hon.

I Afghanistan arbetade Thaminas pappa som soldat i den afghanska armén, men tillståndet i armén blev för farligt. Hon berättar hur flera personer hotade honom till den grad att han till slut inte kunde stanna i landet. Tack vare ett lån av en släkting kunde Thaminas pappa köpa en flygbiljett till Sverige. Men pengarna räckte bara till en biljett och resten av familjen blev kvar i Kabul i ytterligare två år. Under dessa två år bodde Thamina och hennes familj hos hennes morbror, men hon saknade sin pappa varje dag och oroligheterna blev allt värre.

När familjen slutligen fick chansen att komma till Sverige förändrades allt. Thamina kunde äntligen börja att planera inför framtiden. Men det var jobbigt för henne i början; med ett helt nytt språk, en helt annan kultur och alla vänner och släktingar kvar i Afghanistan. Hon berättar hur hon hade problem att få nya vänner och att skolan var väldigt tuff. I Afghanistan kunde hon bara gå årskurs 1 till 5, hon slutade alltså skolan när hon var tolv år gammal. Det bidrog till de svårigheter Thamina hade i skolan i Sverige. Ändå kämpade hon för att finna sin plats i samhället och idag känner hon sig svensk.

Nu har Thamina bott i Sverige i nästan fyra år och hon har anpassat sig väldigt bra. Hon pratar bra svenska med tanke på att hon endast har bott i landet en kort tid, har många vänner och en ljus framtid. Hon går på en språkintro-skola där hon kan arbeta upp sina betyg för kunna komma in på gymnasiet. Hon behöver utbildningen för hon vill nämligen bli sjuksköterska. Thamina vill få chansen att hjälpa människor eftersom att många människor har hjälpt henne och hennes familj.

När jag avslutningsvis frågar Thamina om hon någon gång vill återvända hem till Afghanistan, svarar hon att hon redan är hemma.

- “Sverige är mitt nya hem.”

Källor: (1) Thamina Basim
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional