Strunta i allt annat -prioritera den psykiska hälsan!

Publicerad 2020-03-13 09:00

Dagens unga -till och med flera vuxna -har det svårt att hitta en motivation i livet, något som de verkligen brinner för, en passion. Men det problemet har verkligen inte Henrik Dävermo.

 

Det är en kylig novemberdag men inne i Lindholmen Science Park är det en behaglig temperatur. Första intrycket av Henrik Dävermo är positivt, han har redan via sms lyckats visa sitt engagemang. Sekunden han sätter sig ner på den orangea stolen i ett utav byggnadens hörn så börjar han prata om sitt arbete mot psykisk ohälsa bland unga -passionen strålar ut från honom. 

-Idén kom väl från ingenstans egentligen, det tändes väl typ en gnista inom mig, börjar Henrik och skrattar lite.

Mathilda Svanström

Henrik har precis börjat gymnasiet och är bara 16 år, men har redan startat en kampanj och en namninsamling, gjort intervjuer, skrivit texter… ja, listan är lång. Han är särskilt aktivt på sitt instagramkonto -där har han till exempel startat något han kallar “Söndagsfrågor”. Det beskriver han som en chans till tanke och reflektion. Han frågar helt enkelt sina följare om den förgångna veckan -hur den har varit och hur de har mått. Henrik lägger mycket tid på allt detta, för honom är det en del av att ha passion för någonting. 

-Passion för mig är när man går från att bara vara intresserad av någonting, till att faktiskt göra det till en del av sitt liv. Nu när jag börjat arbeta mer med psykisk ohälsa så är det ju inget jag jobbar med en timme lite då och då, utan jag går ju alltid in och kollar på om någon ny har skrivit under min namninsamling, jag har allt det här i huvudet liksom. Jag tänker på hur vi ska kunna ta det här till att faktiskt bli en organisation bakom min idé. Och det är väl det jag tror passion handlar om.

Henrik gestikulerar med armarna när han pratar, för att verkligen understryka det han säger. Men även om det tar så mycket tid tror Henrik att en passion aldrig kan vara något negativt. Han menar att om man mår dåligt på grund av jobbet, om man till exempel gått in i väggen på grund av överarbetning, så beror det på andra saker än passion. 

-Jag tror att det finns en skillnad på att ha en passion för någonting och lägga all din tid på det på grund av passionen, än att jobba övertid bara för att du måste. Jag tror inte att passion i sak kommer leda till psykisk ohälsa, just för att passion för mig är något positivt, du gör det för att du gillar det och du lägger all din tid på det för att du tycker det är kul. Men överarbetar du, alltså om du blir utbränd, då handlar det om att du har gjort någonting för mycket som du inte vill, som du inte tycker är kul. Och då är det inte passion, då är det bara att du har kännt dig tvingad till det. 

Med ett brett leende på läpparna lägger han till: 

-Det har en positiv klang, passion, och att då sätta något negativt framför det, det blir väldigt fel. Passion ska vara någonting som är kul, man ska le när man har passion.

Den beskrivningen passar iallafall in på Henrik själv -ögonen lyser när han pratar om det han gör, för att inte tala om leendet. Att Lindholmen Science Park är fullt med folk stör honom inte alls. Han fortsätter engagerat prata om sitt arbete, och om sin roll som styrelseordförande för Ung Media Västra Götaland.

Ung Media Sverige är ett ideellt riksförbund som är till för de som är unga och är intresserade av medieproduktion. De till exempel delar ut ekonomiska bidrag, anordnar utbildningar och evenemang och utfärdar presskort. Genom dem har Henrik kunnat gå på mässor som Bokmässan och Heyou, och intervjuat personer som Nathalie Danielsson (också känd som Nattid) och duon Samir & Viktor. Henrik berättar att det var väldigt roligt att intervjua Samit & Viktor, men han är särskilt nöjd med intervjun med Nathalie Danielsson.

Exalterat men seriöst berättar Henrik om en krönika han skrivit på Ung Medias hemsida ungpress.se. Krönikan handlar såklart om psykisk ohälsa bland unga, men det är som är speciellt för just den här texten är att den handlar om hur han tycker att ämnet borde prioriteras mer. Det är med en bestämd ton han säger att psykisk ohälsa borde gå före saker som tar för mycket plats i samhällsdebatten idag. Han tar klimatdebatten som exempel. 

-Jag tycker ju inte det i sak är fel att man diskuterar klimatet, det behöver ju uppenbarligen göras. Men vad jag tycker är märkligt är att det ska få gå före allting annat och där även psykisk ohälsa bland unga. För visst -du räddar klimatet, men vad är meningen med det om vi lämnar efter oss en befolkning som bara mår sämre och sämre?

Henrik värdesätter psykisk ohälsa bland unga väldigt högt, då han anser att det lägger grunden till allting. Om ett företag har anställda som mår dåligt så kommer det också gå dåligt för företaget, menar han. Det är bland annat därför han tror att Ikea är en sån framgångssaga, de värnar om sina anställda, att varje människa som jobbar på Ikea ska må bra. Han ger ett värmande leende när han berättar att Ikea-anställda får en hel extra månadslön vid jul. Dock ser han också problemet med pengar, eftersom det kanske kostar mer att ha koll på sina anställdas hälsa. 

-Men det kommer ju också gynna sig i slutändan när de har en kår av anställda som mår bra på jobbet.

Med en bitter min fortsätter han med att prata om företag som gör tvärt om. 

-De är ju bara fokuserade på “hur gör vi det här på bästa sätt, på ett så billigt sätt som möjligt?”. Det behöver inte vara fel i sak, men det blir ju fel när de anställdas välmående kommer i klem.

Det märks på långa vägar att Henrik skulle kunna prata om detta ämnet hur länge som helst, men när diskussionen ändå går mot sitt slut vill Henrik berätta om sitt motto: “Du kan aldrig förändra din historia, men du kan alltid påverka det du ska göra”.

-Många som mår psykiskt dåligt, mår ofta dåligt över saker som har hänt, saker som de har sagt, saker som de har gjort. Men man kan aldrig förändra någonting som redan har hänt. Jag vill få människor att inse att då finns det inte heller någon poäng i att gå runt och oroa sig och grubbla över det som har hänt, för det går ändå inte att förändra. Det som går att påverka är det som ska hända.

Han är säker i blicken när han säger detta, och försöker verkligen understryka hur viktigt han tror det är för människor att förstå det här.

Oavsett vilka värderingar man har så kan man lätt säga att Henrik har en passion för det han gör. Han jobbar riktigt hårt med något som han själv tycker är väldigt viktigt. Skrattandes vinkar Henrik Dävermo tillslut hejdå, och fortsätter sin dag och likaväl sin kamp mot psykisk ohälsa bland unga.

 

Mathilda Svanström

Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional