Straffrabatt bör avskaffas

Publicerad 2021-02-18 14:00

Här i Sverige så delas straffrabatter ut snabbare och mer än munskydd gör från myndigheterna. Detta av någon anledning tror dem kommer att göra att kriminaliteten här i Sverige kommer att sänkas, men faktumet är att om man vet som brottsling att man kommer att komma undan med det så finns det inget som håller dem tillbaka från att göra om det. Dessutom är det skrattretande låga straff generellt sätt för personer som blivit faktiskt åtalad för något. Vi unga går runt hela tiden och är rädda för att någon ska komma och attackera en när man går ensam ( och särskilt som tjej ) för att vi vet att dem kommer att komma undan. Det här måste sluta!

 

Det är ingen nyhet att vårt rättsväsendet här i Sverige är ett totalt skämt. Dagligen hör man om hur brottslingar kommer undan på grund av ”särskilda skäl”, men vi alla vet att det dem pratar om är hur brottslingarna blivit befriade på grund av dessa otroliga mängder straffrabatter vi i Sverige delar ut till alla som står inför en domstol när dem håller på att bli åtalad för något. Vi är så mesiga här i Sverige när det kommer till att åtala människor. Men det är inte den största orsaken, utan det är för att man helt enkelt tycker så synd om dem som begått brottet. Man ger personer som kontinuerligt begått brott, och uppenbarligen inte kommer att sluta, mindre straff för att man tycker synd om dem och kanske ger (om dem är hårda) några tusenlappar i böter istället. Jag kommer att ta upp de två absolut vanligaste straffrabatterna som delas ut och som flera stör sig på oerhört mycket på att dem existerar överhuvudtaget, ”ung och inte visste bättre” straffrabatten och ”psykiska besvär” straffrabatten.

”Ung och inte visste bättre” straffrabatten:

Det allra vanligaste straffrabatten är att man var så ”ung och inte visste bättre” men faktumet är att denna straffrabatt ger man även till personer som fyllt 18 år och upp mot 25 årsåldern vilket är fruktansvärt löjligt. Dem säger att ”hjärnan inte har utvecklats fullt ut” fast personen är myndig och tekniskt sett en vuxen vars hjärna är färdigutvecklad. Men problemet många har med detta är att när man är 18 år så anses man vara LAGLIGT (ironiskt eller hur) vuxna och man får t.ex rösta, dricka alkohol, börja på universitetet och till och med flytta hemifrån. Men av någon anledning när en 18 åring står åtalade för något brott så är dem helt plötsligt inte vuxna?

Detta leder till att personer som är myndiga kommer konstant undan med brott då man har ett sådan optimistisk syn på framtiden om hur personen kommer att nu ”lära sig av sina misstag”. Men om man kommer ned från molnen och till verkligheten istället så ser man att dem brottslingar som kommer undan fortsätter att begå brott efteråt. Enligt statistik framförd av brottsförebyggande rådet så var den största återfallsandelen bland personer med en ingångshändelse 2017 i åldersgruppen 18-20 år, där 48 procent återföll i brott. Åldrarna 21-39 år hade också en hög återfallsandel på 27 procent. Sedan 2003 kan man se att åldern bland återfall har förändrats, bland vuxna personer i åldersgrupperna 21-39 år och 40-59 har återfallsandelen minskat medan återfallsandelen för personer i åldersgrupperna 15-17 år och 18-20 år har ökat. Detta säger väldigt mycket.

Kriminaliteten är som högst hos unga och att hela tiden säga att deras hjärna inte är fullt utvecklade, särskilt konsekvenstänkandet gör ingen nytta. Om man verkligen ville lära dem konsekvenstänkande så skulle man gett dem det rätta straffet. Dem kommer aldrig att utveckla sitt konsekvenstänkande om dem aldrig får lära sig på det hårda sättet konsekvenserna av deras handlande. Sedan så gör denna straffrabatt att andra kriminella som är vuxna utnyttjar personer som är unga för att dem vet att dem kommer att komma undan med det.

Det är inte bara jag och flera andra ”vanliga borgare” som tycker detta utan vår justitieminister Morgan Johansson (S) sa i en intervju gjord av folkbladet att han också tycker att straffrabatten för unga brottslingar ska tas bort vid allvarliga brott ”Är man 18 år och myndig bör man vara beredd att fullt ut ta ansvar för sina handlingar”.

Han lade därför en proposition till riksdagen om utegångsförbud för unga som begår brott som en mild början. Svenska televisions nyheterna genomförde en rundringning bland alla partierna för att höra deras opinion om förslaget samt allmänt om straffrabatter.

Sverigedemokraterna, moderaterna och kristdemokraterna sa att dem vill att straffrabatten för personer under 21 år ska slopas och att straffrabatten för personer under 18 år bör också minskas. Liberalerna ville att det ska bli lättare att häkta personer under 18 år. Vänsterpartiet tar dock ett annat tillvägagångssätt och vill istället ha starkare insatser från socialtjänsten, skolan och resten av samhället. Men dessa myndigheter har enligt socialdemokraterna redan fått detta i uppdrag av regeringen och socialdemokraterna förklarar att de även satsar på polisstyrkan. Både centerpartiet och miljöpartiet uppmärksammar istället det så kallade “34-punktsprogrammet” mot gängbrottslighet där “mellantvång” ingår.

”Psykiska besvär” straffrabatten:

Att lida av psykisk ohälsa är inte alls något bra, särskilt för individen. Men det ger inte en frikort till att få göra vad som helst pga sina besvär. Alla ska bli lika behandlade i en rättssal och två personer som blir åtalade för samma brott ska få samma straff, även om ena lider av psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa må vara en orsak till att man begått ett brott men det är fortfarande ett brott och att du lider av detta ska inte ge dig rätten att få göra vad du vill. ”Just because you have a disorder doesn’t give you the right to be an asshole” sa en person till mig en gång och jag håller så med. Den här straffrabatten används otroligt mycket bland kriminella och om det dessutom är i kombination med den förra straffrabatten ”ung och inte visste bättre” så vet du med säkerhet att den personen kommer att bli frisläppt. Personer som begått riktigt grova och allvarliga brott men som råkar ha en psykisk sjukdom eller störning kan skylla på den och slippa undan rättvisa vilket är helt befängt. Varför ska dem få komma undan?

Ibland händer det också att vissa vet att dem inte har psykiska besvär men vet att deras beteende vid brottet liknar hur någon med en sjukdom skulle gjort det vilket gör att dem kan försöka få det att se mer ut som om dem lider av en psykisk sjukdom och använder det som ett argument för att få ett mildare straff.

Jag säger inte att man ska ge myndiga personer runt 18-25 årsåldern skyhöga straff för fåniga saker som t.ex Poland har vilket man visade i det andra avsnittet på en dokumentär vid namn ”Brott och straff” gjord av utbildningsradion (UR play). Där man fick se hur kvinnor som gjort t.ex aborter fått 12 års fängelsestraff! (?!) vilket är helt sjukt. Men det jag vill säga är att de brott som begås mest och har ökat i Sverige 2020 såsom misshandelsbrott mot kvinnor, skadegörelse brott, brott mot person, våldtäkt, narkotikabrott, grov fridskränkning mot kvinnor, inbrott och butiksrån, har ökat eftersom dem som är de skyldiga kommit undan mest med det på grund av de straffrabatterna dem fått. Om man vill minska brottslig aktivitet måste vi sluta ge människor dumma straffrabatter som faktiskt inte gör någon skillnad då alla hamnar jämt i återfall eftersom dem vet att dem kommer undan med det. Det är först då som kriminalitet nivån kan minska och folk kommer att kunna till sist känna sig trygga att gå runt fritt om dagarna samt kvällarna med kunskap om att ifall något skulle hända, så kommer rättvisa att skipas!

Källor: (1) Kriminalstatistik 2017 Återfall i brott, (2) Kriminalstatistik 2020 Anmälda brott, (3) Backar inte — straffrabatt ska bort för unga, (4) Så vill partierna minska ungdomsrånen, (5) Brott och straff

Dela

Elevartikel

BILD: Ellinor Danielsson
25 feb
Elevartikel
Alva Svedberg
25 feb
Elevartikel
Doàa Najib
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Alexander Gåsfors
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Doàa Najib
16 feb
Elevartikel
15 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
pixabay
08 feb
Elevartikel
Saed Alhasan
08 feb
Elevartikel
Fredrik Lind
06 feb
Elevartikel
בר 100, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
04 feb
Elevartikel
Molly Skattberg
02 feb
Elevartikel
BILD: Tim Jyborn
01 feb
Elevartikel
Emilia Westerberg
01 feb
Elevartikel
Rainforest Action Network
28 jan
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional