Stoppa svensk vapenexport till länder i krig

Publicerad 2021-02-26 09:06
Pixabay

Svensk vapenexport till länder i krig eller diktaturer är ett problem. Sverige bidrar i krig indirekt. Kan man kalla det fred? Det finns ett lätt svar: ja, men varför då?Sverige aktivt exporterar vapen till länder i krig och diktaturer.

När vi exporterar vapen till krig så har det en påverkan. Svenska vapen används för att döda folk men det kan leda till att kriget de är i blir värre och längre en vad de egentligen skulle vara. Det i sin tur gör så att de behöver mer vapen så det slutar med att allt blir värre och värre länderna är fortfarande i krig och Sverige får mer och mer pengar från det.

Sverige 2019 exporterade vapen för 16 miljarder kronor och enligt svenska freds så går 30 % av de exporterade vapen gick till diktaturer och länder i krig.

Om vi slutar exportera vapen till de 30% så kommer vi bli av med pengar men vi använder också färre resurser och pengar i vapentillverkning. Med de resurserna så kan vi gör Sverige bättre och invitera i framtiden men framförallt så slipers vi blodet på våra händer.

Vi kan se exempel på när svenska vapen används i krig, I kriget i Jemen. I en debattartikel från Fn förbundet( https://fn.se/aktuellt/debattartiklar/stoppa-svensk-vapenexport-till-kriget-i-jemen/ ) fördjupar sej dom i kriget i Jemen och hur svenska vapen användes i kriget.

En av de många problemen med krig de miljöfarliga utsläppen om vi slutar sälja vapen till länder i krig så slutar vi bidra till de miljöutsläppen. Ett krig kan släppa up mot 400 miljoner ton koldioxid enligt en uträkning från Brown University i Usa då de räknade ut att de var så stor mängd koldioxid som släpptes ut under det amerikanska kriget mot terrorn det här har Sveriges natur skrivit en artikel om.( https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/kriget-mot-klimatet/)

Svensk vapenexport är en stor del av Sveriges ekonomi och helst skulle all svensk vapenexport sluta men då behövs nya alternativ för att få tillbaka pengarna som vi blir av med men Sverige har råd att välja bort att sälja vapen till länder i krig eller diktaturer alltså 30%. När Sverige säljer vapen till en diktatur så stödjer vi dom på ett sätt som gör så att de kan ha mer makt och så att diktatorn kan behålla sin makt.

Ett klassiskt argument om varför man inte ska stoppa vapenexport är ” om inte vi gör det så gör någon annan ” vilket om jag ska vara ärlig ett uselt argument. Det jag och de flesta som bryr sej om den här frågan vill åstadkomma är att Sverige ska göra är att Sverige kan bli ett fredligt land på riktigt och att vi inte ska ha onödigt blod på våra händer. Om vi slutar med vapenexport till länder i krig/ diktaturer så leder vi också som exempel för andra länder som exporterar vapen så de kanske också ändrar på vilka de exporterar till.

Att Sverige kallar sej ett fredligt land även fast vi aktivt exporterar vapen till länder i krig och diktaturer känns fel speciellt för vi får stora mängder pengar av vår vapenexport. Sverige är aktivt men indirekt med i krig men ändå kallas vi för ett fredligt land. Vi haft 207 års ”fred” och Sverige var det 15 fredligaste landet år 2020 . Att vi har fått äran att vara så högt upp förvånar mej. Jag vet att vi inte är ett land som avrättar folk eller ett land som är i ett krig men är det så mycket bättre att indirekt vara med i krig? Är de så mycket bättre att känna miljoner nej miljarder av andras krig?

Avslutningsvis stoppa svensk vapenexport till diktaturer och länder i krig för att vi ska bli av med blodet på våra händer och för att äntligen vara ett fredligt land

Källor: (1) Svenskafreds, (2) FN förbundet, (3) Sveriges natur
Skribent

Dela

Elevartikel

22 apr
Elevartikel
Sixten Törlind
22 apr
Elevartikel
Foto: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Bild: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Elin Olofsson Bogren
22 apr
Elevartikel
Pixabay
21 apr
Elevartikel
Foto:Creative commonc
21 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
Elvira Grimm
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
Edita Meskoniene
19 apr
Elevartikel
Tony Holmgren
19 apr
Elevartikel
Vattenfall AB
19 apr
Elevartikel
Thea Jansson
19 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional