Stäng Alla Djurparker För Djurens Bästa

Publicerad 2021-11-30 08:00

I Sverige finns det ungefär 25 djurparker med många olika djurarter. Det finns djur som elefant, tigrar, delfiner och gorillor. Dessa arter har ursprung från andra länder och har flyttats hit till våra djurparker. Djurparker resulterar i att djur mår dåligt och många av djuren lever inte i det klimat de bör. Jag anser att alla djurparker ska stängas för djurens bästa.

 

För det första anser jag att djuren som lever i djurparker manipuleras av skötarna och styr själv inte sitt eget liv. Skötarna bestämmer vilken mat de ska äta och vilken tid de ska äta den, vem de ska leva med och hur många de måste leva i samma inhägnad med. Deras vardag styrs och manipuleras i det fångenskap de lever i. Många vattendjur som exempelvis delfiner är tränade för att göra exakt som deras skötare säger och får stå ut med mycket folk och ljud varje dag. I stället för att leva sitt eget liv som de hade gjort om de levde i havet, lever de som andra säger medan de är inburade.

För det andra anser jag att djurparkerna måste stängas för att mycket folk och ljus stressar djuren. Då de lever i sina trånga utrymmen och ofta inte har stor yta att komma undan på är det stressande för dem att dag in och dag ut se människor och höra ljud överallt. Fullt av människor kommer och försöker komma så nära djuren som möjligt och få till en perfekt bild. Röster och skratt som stressar och skrämmer djuren. Under dessa omständigheter kan en del arter bli aggressiva och bete sig på ett sätt de aldrig gjort innan.

En del kanske tycker att djurparker är bra för att de skyddar utrotade djur och hjälper dem. Men jag anser att det snarare är tvärtom. Djurparken må ha utrotade djur, men sanningen är att hundratals djur dör varje år på stora svenska djurparker. Det dör både utrotade djur och helt friska djur på ett ställe som anser att de skyddar djuren. Djurparker som påstår att de tar hand om djuren gör tvärtom och skadar dem i stället. Ungar som fötts på en djurpark kan dödas efter några år för att den inte anses locka till sig människor som den gjorde som unge. Hur djuren och arter behandlas på djurparker är brutalt.

För det tredje anser jag att många djur som hamnar på djurparker flyttas från sin familj och nyfödda ungar placeras på en plats långt från sin mamma. Djuren förs bort från familj och trygghet och flyttas till ett annat ställe flera mil bort, till och med till andra länder. Dessa djur har ingen egen talan eller egen åsikt. De föds i en natur som de är menade att leva i. Arter har i hundratals år anpassat sig efter det klimat och den miljö de ska leva i. När djuren flyttas till djurparker äter de inte den mat de hade ätit om de levt på savannen, i havet eller i naturen. Att de tas ifrån sin trygghet och inte har sina naturliga fiender som de är menade att ha resulterar i att djuren inte får någon mening med livet. De har inget att leva för och ingenting att uppleva i burar och inhägnader. Dessa trånga utrymmen leder till att djur får stereotypa betanden som att djur biter sig själva eller att fåglar plockar sina egna fjädrar.

Sammanfattningsvis vill jag påminna om att det mellan åren 2017–2020 dog mer än 4000 djur på djurparker i Sverige. Arter tas ifrån deras eget liv och lever meningslösa liv i inhägnader med skötare som bestämmer vad de gör dag in och dag ut.

Källor: (1) Djurättsalliansen
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
08 apr
Professional