Skräckblandad förtjusning för lagom stora barn

Publicerad 2019-10-24 10:52
https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BYTI0YWE2NjUtMDc5OS00MGQ0LTljMjEtYzBmMTNmN2QzNTUwXkEyXkFqcGdeQXVyMTYzMDM0NTU@._V1_SY1000_CR0,0,666,1000_AL_.jpg

Det vi aldrig skulle kunna tro hända händer faktiskt och sådant vi inte ens hade en aning om fanns finns, problemet är bara att vi aldrig upptäckte det eftersom att stället där allt detta händer ligger så långt ner under oss.

Jag har valt att väcka upp mina barndomsminnen och återigen tittat på filmen Alice i underlandet.

Alice i under landet är en klassisk spännings baserad fantasy film som både finns i tecknad och "otecknad" form, när jag menar barndoms minnen menar jag inte den tecknade variationen av Alice i underlandet eftersom att jag faktiskt aldrig sett den som barn. Alice i underlandet kom ut på bioduken år 2010, är 1 timme och 48 minuter lång och regisserades av Tim Burton. I filmen söker Alice efter svaren hon tidigare inte kunnat få på det mest otänkbara av ställen, i sina egna drömmar där hon stöter på välkända figurer som den leende katten och den galne hattmakaren.

Filmen Alice i underlandet handlar i stort sett om en flicka som självklart heter Alice, Alice Kingsleigh som spelas av skådespelaren Mia Wasikowska, upptäcker en väg ner till det så kallade underlandet. Ingången till underlandet är i själva verket ett nästintill bottenlöst kanin hål som sträcker sig långt ner under marken. Efter att hon faller blir saker och ting bara konstigare och konstigare, det visar sig att de som fått ner Alice ditt är ett gäng bestående av en talande mus, kanin och fågel, två talande blommor och ett par identiska tvillingar (Triddeldi och Triddeldum). Dem visar henne till den blå fjärilslarven Absolem (R.I.P Alan Rickman) som vaktar det heliga "Oraklet" (Oraklet fungerar lite som en almanacka med olika namn på dagar i sig, skillnaden är att Oraklet faktiskt visar exakt vad det är som ska hända den dagen med det namnet). Så när Alice kommer dit visar de henne vad som händer på Frabjous dagen. Alice lutar sig framåt och ser sig själv stå i en vit rustning med ett blänkande svärd i sina händer, svärdet faller sakta nedåt mot en enorm drakes hals som sedan kappas av. Det är hon som med hjälp utav Vorpal svärdet skall dräpa den jätte stora draken (Jabberwockyn) för att sedan bringa frid mellan det splittrade kungariket nere i underlandet. 

När jag först såg denna tänkte jag att det skulle vara en variation av Alice i underlandet från 1951. Det som förvånade mig var att den faktiskt inte var som den tecknade där det nästan bara händer skumma saker utan någon större sammanhang medans den här handlar till största del om att dräpa en drake. Filmen håller inte heller inne för de kanske lite yngre tittarna som kanske skulle bli rädda av de verklighets trogna animationerna. Även om den kanske inte är att rekommendera för de yngre (som kanske skulle passa bättre med den äldre Alice i underlandet) så kan jag starkt rekommendera den för de som har rätt ålder, även en vuxen människa skulle troligen bli imponerad av de verklighetstrogna animationerna som nästan får än att börja tvivla på vad som faktiskt är äkta och inte. Jag tycker personligen att filmen alltid får en att ta en extra titt frö att se om man faktiskt sett rätt eller bara blivit helt galen. I filmen finns det så klart flera fantastiska karaktärer jag inte nämnt såsom: Galna hattmakaren (spelad av Johnny Depp), Röda drottningen (spelad av Bonham Carter) och Vita drottningen (spelad av Anne Hathaway). Jag tycker att det verkligen syns hur filmskaparna lagt ner mycket tid på den här filmen och att döma av den fantastiska kvalité och skådespeleri är det ingen tvekan om det.

Omdöme:
Källor: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
14 apr
Elevartikel
Bokförlaget Forum. Bokförlaget Atlantis. Albert Bonniers Förlag.
13 apr
Elevartikel
26 mar
Elevartikel

Redaktionen

05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional