Skolan måste börja senare på morgonen

Publicerad 2021-02-26 10:15

Det har alltid varit ett problem med att tonåringar inte får tillräckligt med sömn. Folk tror att tonåringarna är uppe sent och de säger att det är tonåringarnas eget fel att de är trötta och inte får tillräckligt med sömn. Det kanske inte är en nyhet för de flesta men det är ett globalt problem som kräver uppmärksamhet. ”Var tredje elev lider av sömnrubbningar. Och sömnbrist sänker betygen”, skriver Lotta Nylander i en artikel ifrån forskaren.se. Föräldrar har stora problem med att få upp sina barn. De skakar sina barn, sätter på taklampan på max ljusstyrka och ibland häller de även vatten på sina barn bara för att de ska gå upp ur sängen. Med detta hävdar jag att skolorna bör börja senare på morgonen.

 

En så simpel åtgärd som att flytta fram första lektionen kan ha stora positiva effekter på elevernas prestationer samt deras närvaro. ”Lite sömn ökar även risken för skador eller att du ska åka på en förkylning” skriver Jacob Guidol i en artikel på tyngre.se där han påstår att skolar bör börja skolan vid 9-tiden.

Föräldrar tror de kan pusta ut när deras tonåring får åtta timmar sömn. Men åtta timmar är den minsta rekommenderade sömnmängden för en snabbt växande tonåring. Enligt UMO.se bör tonåringar sova 8 till 10 timmar sömn per natt och åtta timmar är precis tillräckligt. Föräldrarna säger ”Det är ju deras eget fel att dem ligger och håller på med mobilen, de får skylla sig själva att de inte får tillräckligt med sömn”. Men tonåringars biologiska alarmklockor är framflyttade med 2 timmar, med det menas att melatoninet i deras kroppar utsöndras 2 timmar senare på kvällen till skillnad från vuxna. Så det är inte bara mobilen som påverkar sömnen. Tonåringarnas framflyttade dygnsrytm påverkar även tiden de borde vakna rent biologiskt. Att väcka en tonåring klockan 6 på morgonen blir som att väcka en vuxen klockan 4. Hur skulle du känna dig om du var tvungen att gå upp klockan 4 varje morgon?

Vissa tycker kanske att det inte är en så bra idé att börja skolan senare eftersom skolorna då kommer sluta senare och eleverna då inte kommer ha tillräckligt med tid till att göra sina läxor hemma. Men syftet med att skolorna ska börja senare är att eleverna ska vara mer uppmärksamma i skolan och inte behöva plugga hemma lika mycket. Det kommer inte heller behövas ge ut läxor eftersom eleverna är så pass uppmärksamma i skolan. De kan gå och lägga sig runt klockan 10 på kvällen och slippa gå upp klockan 5.30 utan istället gå upp 7 eller 7.30 beroende på avståndet till skolan.

Enligt sömnforskaren Wendy Troxel kan sömnproblem leda till att tonåringar utvecklar beteenden som liknar ADHD och att koncentrationsförmågan samt många olika mentala sjukdomar som depression och självskadebeteende. Om tonåringar får mindre än 5 timmar sömn och sedan med ett nyligen taget körkort ska ut och köra på vägen motsvarar den förlorade sömnen att ha en alkoholnivå i blodet högre än det som är lagligt menar Wendy Troxel.

Tonåringar behöver att skolan ska börja senare. De har det tillräckligt jobbigt med hormoner och allt som förändras. De behöver minst 8 timmar sömn men det är inget alternativ när de har aktiviteter på eftermiddagen och läxor som ska göras samt prov som ska pluggas till. Låt tonåringarna sova, dem är våran framtid!

Källor: (1) Ungdomsmottagningen , (2) Forskning.se, (3) Wendy Troxel, (4) Tyngre.se
Tags: 

Dela

Elevartikel

22 apr
Elevartikel
Sixten Törlind
22 apr
Elevartikel
Foto: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Bild: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Elin Olofsson Bogren
22 apr
Elevartikel
Pixabay
21 apr
Elevartikel
Foto:Creative commonc
21 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
Elvira Grimm
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
Edita Meskoniene
19 apr
Elevartikel
Tony Holmgren
19 apr
Elevartikel
Vattenfall AB
19 apr
Elevartikel
Thea Jansson
19 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional