"Självförsvar är väl det viktigaste vi har"

Publicerad 2021-05-05 08:30

Med den ständiga oron som vi kvinnor lever i kan vi inte gå ut ensamma på vare sig kvällstid eller dagtid längre. Vi har inte ens lättnaden med oss som säger att händer det mig något får gärningsmannen sota för det, för i många fall finns det ingen som ställs till rätta. Så borde inte självförsvar vara det viktigaste vi har?

 

Under MeToo rörelsen 2017 som rörde sig mycket på socialamedier fanns det många som klev fram och berättade sin historia. Men ingen kan få det ogjort. Alla bevis var borta för längesen och förövarna ute på fri fot sedan flera år tillbaka. Men folk delade sina historier och fann stöd i dem som upplevt liknande händelser. Den här ständiga oron och rädslan bör vi inte ha, men samtidigt är självförsvarsvapen inte tillåtet i Sverige på samma sätt som i andra länder, vilket jag tycker att det borde vara. Jag anser att alla vi som bor i Sverige ska kunna känna oss säkra ute på gatorna oavsett tid på dygnet och att vi därför ska få möjlighet att skydda oss med hjälp av självförsvarsvapen. Vi ska kunna skydda oss med annat än våra bilnycklar de gånger som samhället och medmänniskorna sviker.

Fråga ett gäng kvinnor i din närhet om dem någonsin känt sig hotade eller utsatta för övergrepp där de hade känt sig tryggare eller klarat sig bättre ifall de hade haft självförsvarsvapen. Inte alla, men väldigt många har upplevt detta. I en situation där man är i underläge och ingen annan än en själv kan rädda sig är kanske inte nävarna eller styrkan i sig själv alltid tillräcklig. Hade man haft pepparspray hade man kunnat klara sig undan väldigt snabbt och enkelt, eller kanske en taser som ger en ett litet försprång. Det finns många kvinnor som hade önskat sig detta när dem var på väg hem från krogen eller jobbet och blev utsatt för något dem för alltid kommer minnas. Därför borde vi få ha självförsvarsvapen.

Denna sorts vapen lämnar inte någon i ett livshotande tillstånd, inom självförsvar är det endast för att man själv inte ska bli dödad eller allvarligt skadad. Vi kan inte använda dessa saker på grund av vapenlagen vi har i Sverige. Vapenlagen bör specificeras och ge undantag för självförsvarsvapen för att man ska kunna känna sig säker. Att känna sig säker på en allmän plats bör vara en självklarhet. Därför borde vi få ha självförsvarsvapen.

Folk påstår att man inte ska behöva vapen för att vara säker och att det kan öka kriminalitet. Men så länge problemet finns kan vi inte blunda för det. Att alla vi kvinnor helt plötsligt kan försvara oss kan göra att våldtäkterna, sexualbrotten samt misshandelsbrotten minskar något otroligt. Jag menar inte att dessa vapen ska säljas på Ica, men däremot ska det inte vara omöjligt eller olagligt att skydda sig själv från livshotande situationer. Därför borde vi få ha självförsvarsvapen.

År 2021 och vi är fortfarande osäkra och rädda så fort vi kliver ut på gatan. Det ska inte vara så, borde vi inte ha hittat en lösning på dessa problem efter alla dessa år? Men fortfarande går våldtäktsmän, angripare, kidnappare och misshandlare fria med några dagars dagsböter på nacken. Det finns människor i vårat samhälle som söker skyddad identitet för att deras gärningsmän går fria trots brotten de utfört. När samhället sviker oss så ska vi kunna ta det i egna händer och försvara oss på egen hand. Därför borde vi få ha självförsvarsvapen.

Övergreppen och misshandelsbrotten ökar också med det faktum att vi isolerar oss. I pandemin ska vi alla ta ansvar, men ingen märker kanske av att ens kollega blivit misshandlad när hon inte dyker upp på arbetsplatsen som vi alla gjorde 2018. Vi är på distans nästan allihop så hur ska man veta. Det blir allt svårare och läskigare att öppna sig och berätta när risken att ens gärningsman går fri när den har både namn och ansikte på en. 

Avslutningsvis så tycker jag att vi alla i det här landet ska kunna känna oss säkra på egen hand. Vi ska inte behöva förlita oss på samhället eller rättssystemet. Vi kan klara oss från ärr, trauma och oförglömliga minnen på helt egen hand. Med hjälp av lagar som gör det möjligt och självförsvarsvapen så kan vi minska på kriminalitet men även höja säkerheten och tryggheten i landet. Därför borde vi få ha självförsvarsvapen och det borde vara det viktigaste vi har.

Källor: (1) Emmy Thorslund
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Hälsingeschakt AB.
09 jun
Elevartikel
Simon/Pixabay
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
Emilia Westerberg
03 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Alvin Landström
31 maj
Elevartikel
20 maj
Elevartikel
Joakim Wallhed
18 maj
Elevartikel
8 sidor.se
12 maj
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional