Senare skolstart

Publicerad 2021-02-25 12:43
Pixabay

Jag tycker att skolan borde starta senare för att eleverna i tonåren behöver mer sömn, och jag har därför gjort lite sökningar till varför man borde göra det. Jag som själv går i skolan, högstadiet, tycker att detta är ett problem samt så har jag pratat med mina kompisar och de håller med mig.

Enligt SVT nyheter (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trotta-tonaringar-presterar-battre-med-sovmorgon) är de flesta högstadieelever sena just på morgonen för att de helt enkelt inte orkar ta sig ur sängen. De menar också att elever är trötta och har svårt att fokusera under första lektionen vilket leder till ett sämre resultat i skolan. När Smedhagsskolans lärare fick nog av gäspande och ofokuserade elever på morgonen så satte man starttiden till 9:00 istället. Man såg direkt bättre resultat från eleverna vilket lett till att de använder detta än idag 10 år senare. De visar också en studie som gjordes på University of Minnesota som visade att både studieresultat och välmående ökade när de började och slutade 50 minuter senare, alltså att det är biologiskt och inte pga samhällets lathet.

I en annan artikel (https://www.expressen.se/nyheter/forskare-lat-ungdomar-borja-senare-i-skolan-/) står det att många skolelever lider av sömnbrist och riskerar att sänka sina betyg samt att de flesta frånvaroanmälningar är sen ankomst på morgonen, vilket de flesta elever säger beror på sömnen. Marianne Ors, sömnforskare från Lunds universitet, säger detta i en intervju i expressen med hänvisning till en amerikansk studie som prövade samma metod som ovan. "-Det resulterade i att fler ungdomar kom i väg och kom upp till skolan i tid. Och jag kan faktiskt ta det litegrann på allvar. Det är faktiskt många ungdomar i Sverige som har lång väg till skolan, och måste kliva upp rysligt tidigt för att hinna med skolbussen, så det ligger lite allvar i detta. Tonåringarna behöver vi ta hand om lite grann", säger Marianne Ors till Sveriges Radio.

Jag har alltså två artiklar som båda visar positiva aspekter på ämnet i fråga, men finns det något negativt? Man kan ju tänka att tonåringar då får mindre fritid på eftermiddagar och kvällar, men det är inte riktigt sant. Längre ned i artikeln stod det: "I den amerikanska studien började eleverna 8.30 eller 9.00 på morgonen.

Utöver piggare morgnar noterade man även ökad närvaro, förbättrad koncentrationsförmåga, höjda betyg, samt en lugnare atmosfär i klassrummen.

Enligt Marianne Ors, sömnforskare från Lunds universitet, handlar frågan om sömn om biologi.Under puberteten kan dygnsrytmen förskjutas och tonåringar riskerar då att bli piggare senare på dygnet. En konsekvens av det blir svårigheter att ta sig upp på morgonen." De menar alltså att under puberteten flyttas dygnet "fram", vilket leder till högre energi senare på dagen. Det leder alltså till att det är svårare att gå upp tidigt, men då också svårt att lägga sig tidigt. Tonåringar har då svårare att sova tidigt vilket leder till ännu kortare sömn om man börjar tidigt, men om man börjar senare jämnas det ut.

Så för kommande generationers framtid, låt tonåringar starta skolan senare!

Källor: (1) SVT nyheter trötta tonåringar presterar bättre med sovmorgon
Skribent

Dela

Elevartikel

22 apr
Elevartikel
Sixten Törlind
22 apr
Elevartikel
Foto: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Bild: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Elin Olofsson Bogren
22 apr
Elevartikel
Pixabay
21 apr
Elevartikel
Foto:Creative commonc
21 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
Elvira Grimm
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
Edita Meskoniene
19 apr
Elevartikel
Tony Holmgren
19 apr
Elevartikel
Vattenfall AB
19 apr
Elevartikel
Thea Jansson
19 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional