Sallad växer inte på ICA

Publicerad 2019-03-12 18:30

För inte så länge sedan så fick jag höra historien om föräldern som upprört ringt en skolfröken efter att barnen varit på studiebesök på en mjölkgård. Upprörd över varför man lärde barnen ett sådant gammeldags sätt att framställa mjölk på, nu när alla vet att mjölk produceras i fabriker.  

 

Jag fick höra det här från en vän, som läst det på Facebook och jag kan därför inte intyga på huruvida det är sant eller bara något som någon diktat ihop. I ärlighetens namn så hoppas jag, innerst inne, att det bara var ett skämt. Jag vill verkligen inte tro att det finns människor som inte vet att mjölk fortfarande kommer från kor. 

Eller är det naivt av mig att vilja tro bättre om vårt samhälle än så? 

Vi ser ju trots allt en utveckling, som vid närmare eftertanke är ganska skrämmande. 

Kring år 1930 bodde lika många svenskar i städer som på landsbygden, enligt Statistiska Centralbyrån. Sedan dess har trenden att bo i städer vuxit kraftigt. Idag bor 85 procent av den svenska befolkningen i städer, till skillnad från hur det såg ut för 200 år sedan då 90 procent var bosatta på landsbygden. 

Att Sverige, haft den urbanisering vi ser har sina historiska förklaringar och är enligt dessa inget konstigt. Men även begripliga saker kan för all del vara oroväckande. Har vi i vår flytt till storstaden flyttat ifrån kunskapen om sådana basala saker som varifrån vårt livsmedel ursprungligen kommer? Det är faktiskt så att vete fortfarande måste planteras, växa och skördas på en åker. Mjölken kommer inte från fabriker, potatis plockas upp ur jorden precis som fisk fiskas ur havet och sallad växer inte på ICA. 

Det här är praktiskt taget grundstenen för vår överlevnad. Ändå var det många som förargades och inte kunde förstå varför priserna på livsmedel, så som gurka, gick upp så väldigt i pris efter sommarens torka 2018. 

Så även om jag väldigt gärna hade velat tro att vi visste bättre än att mjölk framställs i fabriker, så är det ändå uppenbart att vi idag inte har fullt lika stor förståelse för hur våra livsmedel hamnar i butiken. Det känns olyckligtvis som om vi håller på att tappa greppet om sammanhanget. Och ledsamt nog så blir det väldigt uppenbart att vi i allt för stor utsträckning saknar kunskap om lantbrukarens och landsbygdens betydelse för vårt välbefinnande. 

Vi har ju dessvärre en situation idag där alla skall leva på lantbrukarens arbete, trots att lantbrukaren knappt kan leva på det själv (vilket även det är värt att diskutera - fast vid ett annat tillfälle). 

Det jag vill få sagt är att även om människan flyttat till staden, så växer äpplet fortfarande på ett sådant gammaldags vis som från grenen i ett träd, även om vår vardag är modernare än så. Och hur fiffigt det än hade varit så växer varken sallad eller bröd i hyllorna på ICA - eller i någon annan matbutik heller för den delen. 

Källor: (1) Statistiska Centralbyrån
Skribent

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional