Så gör du mamma stolt

Publicerad 2019-12-12 12:45

Mitt drömyrke är att bli en revisor. Passar de yrket mig? Min mamma vill att jag ska bli något som har med datorer och göra. Men jag inte är säker på vad jag vill bli. Men är revisorn verkligen seriös? Varför ska det stå mitt namn på pappret? “Va inte rädd Ali du får veta allt senare” vad ska det betyda?

 

Introduktion
Som revisor granskar du verksamhets redovisning och förvaltning, nämligen hur ledningen styrs. Revisorn ger råd om vad man behöver förbättra inför ett nytt verksamhetsår. Ibland är revisorn ute i miljön och jobbar men det är inte ofta det händer. Revisorn analyserar företagets ekonomi. Alltså revisorn ser till att ekonomin förbättras och att det går bra för företaget. För att bli revisor ska du läsa ekonomiprogrammet eller teknikprogrammet på gymnasiet. På gymnasiet läser du tre år och samma sak på högskolan med inriktningen ekonomi, ekonomi.
 

Varför just jag?
Nu står jag bredvid odlingslotterna på Komettorget. Det är kallt men ändå varmt. Jag blir kall när jag vänder mig ifrån solens värme. Jag blir kall på ett sätt som gör mina armar och fingrar kalla. Den känslan har jag just nu. Ingen är på Komettorget eftersom kl är 12 och vid den tiden är de flesta på jobbet eller i skolan. Jag har ändå tur eftersom jag skäms att intervjua någon när det finns mycket folk.

Komettorget

Jag väntar på Maria Hellström som är ekonom och är 35 år. Hon bor i ett hus i Partille, Marias hus är suveränt. Jag visste att huset var fin eftersom jag sökte upp det.

Ett bi flyger runt blomman framför mig på ett ovanligt sätt. Bin är kanske efter den blomman eftersom den är röd. Men det finns flera röda blommor omkring mig. Gurkor hänger och dom ser jättesaftiga ut. Dom ser saftiga ut eftersom det droppar vatten ifrån dom. Jag undrar hur mycket en kostar? Gurkan borde ändå kosta runt fem kr/st.
 

Nu kommer Maria med en svart handväska och papper i handen, jag ser namnet Ali på pappret vad i helvetet vill hon mig. I den andra handen hade hon sin Iphone 11 Pro. Hur jag visste att det var en Iphone Pro var att den hade tre kameror. Hon ser jätterik ut eftersom Iphone 11 Pro lanserades igår. Men hon ser seriös ut. Jag vet inte, jag tycker alltid att blondiner verkar seriösa, jag är inte förvånad att jag har den känslan mot henne. Hon har en svart dräkt med vita prickar bredvid fickan, en guldklocka, örhängen med diamanter på toppen. Hennes huvud är rund som en diamant. Ser alla ekonomer ut så? Maria ser ut som en tjej som har kommit ut ur reklammagazinet Pinterest. Hon ser precis ut som jag hade tänkt mig.

Nu ser hon mig, Maria kommer mot mig med en glad blick, va? ler hon åt mig. Jag som trodde hon var seriös. I detta ögonblick känner jag lukten av gamla strumpor, undrar om det är hennes strumpor? Men strunt samma.
 

Tvivlar på vad Cathrine kommer att ge mig för bedömning inför denna intervjun?

Det finns inga bilar runt omkring mig men det finns en parkerad cykel. Det finns många blommor omkring mig, blommorna finns kanske här eftersom jag är här. Jag ser en man gå ut från Miniprice med flera påsar. Frågan är vad han har köpt?

Okej nu är hon snart här, Maria har bara några meter kvar, jag är jätte jäktad.

  Hej Maria!
  – Hej Ali!
  På Bergsjöskolan håller vi på med ett skolprojekt som jag har pratat med dig om.
  – Va roligt jag uppskattar verkligen att jag blev utvald för denna intervjun.
  Jag är verkligen glad över att jag fick någon att intervjua eftersom alla får inte den chansen som jag fick.
  Okej, men nu ska jag ska börja ställa frågor.
  Varför blev du revisor? 

  – Jag blev revisor eftersom jag gillar jobbet.
  Okej, men varför tycker du om jobbet?
  – Eftersom jag kände att revisor är mitt jobb. Det är den yrken jag kommer vara stolt över hela mitt liv.
  Det verkar vara jättekul. Men hur såg din utbildning ut?
  – Jag läste tre år på gymnasiet och tre år på högskolan. Jag tyckte verkligen om utbildningen det fanns inga svårigheter alls.
  Hur ser ditt arbete ut? Vad gör du?
  – Som en revisor granskar du företagens redovisning, jag hjälper också företaget med att hålla koll på deras ekonomi och förbättra den.
  Skulle du rekommendera ungdomar med att utbilda sig till en revisor.
  – Detta är vad jag tycker och tänker kring det. Gillar du redovisning och managing tipsar jag dig med att göra det annars inte.
  Tack för hjälpen, du hjälpte mig verkligen.
  – Ingen orsak, ta hand om dig
  Vänta! Maria varför har du skrivit mitt namn på ditt papper?
  – Va inte rädd Ali, du får veta allt senare
  Okej?
  – Hejdå!
  Hejdå!
   

  Teknik?
  Jag känner en vibration i min ficka. Det är min mobil som ringer med mitt bästa ringsignal Sibi. Min mamma ringer, jag svarar.
   

  – Hej Ali
  Hej mamma
  – Intervjua du henne?
  Ja!
  – Minns du när du ville gå in i teknikprogrammet?
  Ja, varför tar du upp det nu.
  – Jag sa att jag inte kommer att byta från Ekonomiprogrammet. Ett tips från mig till dig är att ta det du gillar, och jag vet att du är intresserad av datorer.
  Ja mamma, Cathrine säger det också.
  – Men gå in i teknikprogrammet då.
  Jag ska se.

  Jag tar min mobil och söker på gymnasium.se där står det vad man kan bli på teknikprogrammet. Det står allt jag är intresserad av mellan IT-specialist, programmerare, dataingenjör. Borde jag välja ekonomiprogrammet? Nej det borde jag inte ta. Om alla säger till mig att jag passar med datorer borde jag göra det. Men jag är inte en person som påverkas av folk omkring mig, utan jag går över till det jag gillar. Jag har bestämt mig, det blir Teknikprogrammet. Nu ringer jag mamma med min Samsung S9 som har precis gått sönder för en timme sen. Den har en spricka vid kanten av mobilen.

   

  Mamma!

  – Ja, Ali

  Jag ska välja Teknikprogrammet.

  – Bra val, jag är jättenöjd nu.

  Källor: (1) Framtid.se
  Skribent
  Fotograf
  Research

  Dela

  Elevartikel

  Hodon Dahir
  26 jun
  Elevartikel
  15 jun
  Elevartikel
  29 maj
  Elevartikel
  Privat
  19 maj
  Elevartikel
  .
  16 maj
  Elevartikel
  .
  15 maj
  Elevartikel
  .
  15 maj
  Elevartikel
  .
  15 maj
  Elevartikel
  .
  15 maj
  Elevartikel
  .
  15 maj
  Elevartikel
  .
  15 maj
  Elevartikel
  .
  15 maj
  Elevartikel
  Okänd.
  07 maj
  Elevartikel
  04 maj
  Elevartikel
  04 maj
  Elevartikel
  28 apr
  Elevartikel
  Wilma Olsson
  27 apr
  Elevartikel
  21 apr
  Elevartikel
  16 apr
  Elevartikel
  16 apr
  Elevartikel

  Redaktionen

  17 okt
  Professional
  05 maj
  Professional
  20 mar
  Professional
  26 jan
  Professional
  26 jan
  Professional