Sänk priset på tågbiljetter

Publicerad 2020-11-24 14:30

Flera tusentals studenter och arbetande pendlar varje dag. 1,7 miljoner svenskar jobbar i en annan kommun än den de bor i, enligt Dagens Samhälle (45/2019). Så i ett samhälle där behovet att förflytta sig ständigt ökar blir vi studenter och människor som arbetspendlar väldigt påverkade av biljettpriser. Priset på tågbiljetter måste sänkas!

 

För ungdomar eller studerande kostar ett månadskort från Strängnäs till Stockholm 1800 kr i månaden. För en ungdom som går gymnasiet täcker kommunen nästan hela kostnaden. Resebidraget gäller dock bara tills dess att man har fyllt 20 år, efter det måste man stå för kostnaden själv. Så för de som fyllt 20 och vill fortsätta studera på högskola blir kostnaden väldigt stor, speciellt för att man inte har en egen inkomst. Detta leder till en väldigt orättvis kostnad för folk som inte har bra ekonomiska förutsättningar. Alla borde kunna studera på samma villkor och därför tycker jag att priserna på tågbiljetter borde sänkas.

Ett motargument skulle kunna vara att man helt enkelt borde flytta till den ort man studerar i föt att slippa resekostnaden.

Ja visst, att bo i den ort man studerar i är väldigt smidigt och bra men det kostar delvis pengar vilket leder till att man måste ta en massa lån. Men ett annat problem är också att bostäderna på vissa orter är väldigt begränsade och studenters bostadsbehov påverkar hela bostadsmarknaden. Detta är ett problem i städer som Stockholm där det redan är ont om bostäder då fler människor kommer och kräver mer plats. Om elever som bor 5-10 mil ifrån Stockholm kan bo kvar i sina hemkommuner blir det både lättare för Stockholms egen bostadsmarknad men också för elevens ekonomi.

Sist men inte minst skulle det vara en väldigt stor vinst för miljön. Tåg är ett av de mest miljövänliga och bästa sätten att resa på. I Sverige drivs de allra flesta tåg av el och har därför en väldigt låg påverkan på vår miljö. Dessutom kan tåg ta mycket fler passagerare än till exempel en bil. Tågen står endast för en procent av Sveriges koldioxidutsläpp inom transport, säger forskning som gjorts av SVT-nyheter (2018). SVT:s studie visar också på att en resa mellan Stockholm och Katowice är nästan dubbelt så dyrt jämfört med om du hade valt att åka med flygplan. Varför ska då det mest miljövänliga resesättet vara dubbelt så dyrt än ett flyg som släpper ut 74000 gånger mer koldioxid? Miljön bör väga mer än pengar och vinster i detta fall. Sänks tågbiljetternas kostnader tror jag att fler kommer att välja det miljövänliga sättet att resa över det smidiga.

Så, om tågbiljetterna blev billigare skulle det inte minst gynna studentens ekonomi men också bostadsmarknaden och miljön. Allt detta med en åtgärd, sänk priset på tågbiljetter.

Källor: (1) SVT - Därför är det dyrare att åka tåg än flyg inom europa, (2) Så påverkar ditt val av transportmedel klimatet, (3) Så många pendlar långt i din kommun - hela listan
Skribent
Research
Tags: 

Dela

Elevartikel

Helena Klouda
28 jan
Elevartikel
BILD: Creative Commons
28 jan
Elevartikel
BILD: PRIVAT
27 jan
Elevartikel
Elin Strandberg
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
Klara Larsson
26 jan
Elevartikel
Freja Settergren
25 jan
Elevartikel
BILD: Polly Wasshede Rosander
25 jan
Elevartikel
Emil Spennare
24 jan
Elevartikel
21 jan
Elevartikel
Christoffer Franzén
20 jan
Elevartikel
Anna Svensson
20 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
15 jan
Elevartikel
BILD: Erik Jansson
14 jan
Elevartikel
Sadaq Faisal
13 jan
Elevartikel
12 jan
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
15 dec
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional