Rune - en man med många åsikter

Publicerad 2018-04-11 08:27

Denna intervju ska handla om Rune Lanestrand och hans historia. Jag åkte till hans gård för att intervjua honom efter hans 80 års dag. Jag har lärt mig många nya saker som till exempel att han fått ett pris till minne av Olof Palme.

Jag åkte till Väne ryr, utanför Vänersborg, för att intervjua Rune Lanestrand som precis fyllt 80 år. Jag kom till ett vitt Vänersborg klockan 12.00, då stod Rune där med bilen och plockade upp mig. När jag kommit till gården så gick vi in och satte oss i salen. Salen har bokhyllor längs med väggarna och högt i tak, det är varmt från kaminen.

Rune Lanestrand är 80 år och bor på sin gård med frun Kristina. Rune är nu lantbrukare men har både jobbat som journalist och politiker. Rune fick åka till USA i sin ungdom där han bland annat träffade Martin Luther King.

- Martin Luther King ville höra om det fanns getton i Sverige som i USA. Han tyckte om Sverige men hade nog blivit besviken om vi mötts i dag och jag berättat att det finns förorter i Sverige som påminner om slummen i Chicago.

Rune har också fått Rydöpriset för den fria tanken till Olof Palmes minne år 1997, han fick priset för att han genom hela livet mött motstånd för sin kamp mot djurfabriker och för ett giftfritt jordbruk men även fått mycket uppmuntran, men oavsett motstånd fortsätter han dela sina åsikter.  Han har alltid kämpat mot GMO (genmodifierade) -grödor, djurfabriker och för ett giftfritt ekologiskt jordbruk. 

Hur känns det att vara lantbrukare?

- Jag är ju egentligen mer skogsbrukare, men vi odlar ju en del också. Som vi föder upp ankor och kycklingar som vi både får ägg och kött ifrån. 

Man hör elden knastra från kaminen och man känner den härliga värmen. 

Vad är det för fördel med att vara lantbrukare? 

-Att man får odla sitt eget, då blir det ekologiskt så då slipper vi alla gifter/kemikalier som finns kvar i produkterna från industrijordbruket. Vi odlar också frukt träd så vi kan ha obesprutad frukt, både äpplen, bigarråer och plommon. Sen är det ju det här att man lever med årstiderna och med naturen. Sen har vi en sjö som ligger på marken som vi kan fiska vid och sitta och grilla vid på sommaren, det är en väldigt rik gård med atmosfären.

Rune har utbildat sig på Dingle lantmannaskola och jordbrukets föreningsskola. Han har studerat morfologi (lära om organismers form och uppbyggnad), systematisk botanik (läran om klassifikation) och genetik (Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen). Rune har också fått ett stipendium av amerikanska ambassaden för att kunna studera amerikansk politisk historia vid university of Chicago.

- Ja det är ju det att det är mycket arbete och att man inte kan ta någon semester på sommaren eftersom man måste rensa och gallra i grönsakslandet och skörda. Djuren måste också ta hands om varje dag, sen är det svårt att hitta någon som kan passa på sommaren eftersom många är bortresta och man behöver vara duktig och erfaren, sen odlar vi jordgubbar och hallon. Särskilt jordgubbar måste man plocka varje dag för att dom ska mogna. 

Efter en lång intervju så börjar elden brinna ut och jag tackar för intervjun, jag går ut och blir nästan bländad av snön och känner kylan möta mig. 

Källor: (1) Rune Lanestrand
Skribent

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional