Revisors hemligheter

Publicerad 2019-12-12 13:15

Vill du bli problemlösare? Då läs revisoryrket för att det är din vägledare. Det underlättar att du ska kunna undersöka, jämföra och bedöma olika information. Revisorsyrket kräver inte bara att vara mattekunnig, det kräver också att läsa ekonomiutbildningen, undersöka olika företag, bedöma årsredovisning om företag och till sist fatta ett beslut.

 

 

Det är onsdag den nionde oktober 2019. jag sitter på en av de röda sofforna i Stena Lines restaurang, framför mig finns några gulbruna bord i ordning. Det finns bordsdukar på alla bord, men bordet som ligger framför mig har även kanelbullar, coca cola och kaffe.

Revisorn Erik Hansson som ser glad och trött ut sitter på en av beige stolarna som är precis mittemot mig, alltså det finns några stolar runt ett bord bakom honom. Vi börjar att hälla in socker i kaffeét och röra i de vita kaffemuggar med hjälp av silverfärgade teskedarna vilket gör att det låter som att vi spelar piano. Ur högtalarna spelas det musik och vi hör lite buller bakom oss. Det finns också vatten utanför fönsterna som är framför oss till och med en båthamn där man lägger båtar som ska till och från Danmark. Jag känner mig lite kall för att det är nästan slutet av hösten vilket innebär att vintern är ganska nära oss och den är ännu kallare. Med kanelbullar och kaffe som smakar och luktar gott, den fina utsikten som är precis framför mig börjar vi vårt samtal.

Revisorn innebär att man kontaktar,hanterar och administrerar många olika sorter av verksamheter. Revisorn har en djup kunskap om olika företags ekonomi blir hen också ett värdefullt person för företagarna för att hen är problemlösare och rådgivare som ofta ser framtida utmaningar innan man själv gör det. För att bli revisor läser man i gymnasiet, samhällsprogrammen eller ekonomi. I universitetet läser man ekonomiprogrammen eller civilekonomprogrammen.

Revisor är ett yrke som många människor känner igen på olika sätt så idag jag träffar en revisor för att veta riktigt informationen om revisorn och vi snackar för djupt om revisor enligt vad innebär revisorsyrket? vad gör revisorerna för samhället? är revisorsyrket viktigt yrke för ungdomarna,vilket utbildning kräver för att vara revisor och vad innebär auktoriserad revisor?

Erik Hansson berättar att han är 41 år gammal och har arbetat som revisor de sista 14 åren. Han föddes och växte upp i Uppsala och han läste allt om sina utbildningar i Uppsala.

Medan han rör i kaffeét säger han “Jag intresserade jättemycket på matte och samhälleämnen när jag var i grundskolan, alltså jag trodde att jag kommer att arbeta ett jobb som gäller både matte och samhället och det blev revisor”. Erik hansson fortsätter med att säga “Det fanns också många människor som har sagt till mig att jag är bra att utreda, bedöma och sortera olika information. Vilket ledde att jag har blivit ännu mer intresserad att välja revisorsyrket. Han smakar kaffeét och sa “Mitt jobb är inte bara administrera, hantera och kontakta mellan olika verksamheter alltså det är jag som revisor den som bedömer årsredovisningarna av företagarna”.

“Det är företagens ledning som har ansvaret att godkänna och fatta beslut”

Jag också smakar mitt kaféet och frågar honom vad är för jobb som han har. Han tar upp en av kanelbullarna och svarar mig “Det är företagens ledning som har ansvaret att godkänna och fatta beslut av företagets transaktioner. Alltså det ska bokföras alla transaktioner även dem som blev slut eftersom det ska åtföljas för att driva företaget. Till sist skriver man bokslut som handlar om företagets ekonomiska resultat för året, värdet av tillgångar och skulder. Det är ledningens ansvar att presentera på årsredovisning. Så mitt ansvar är att bedöma ledningens presentation om årsredovisning enligt resultaterna, tillgångar och skulder. Detta bidrar till att bygga förtroende mellan näringsidkaren och intressenter såsom kunder, leverantörer och finansiärer, vilket skapar förutsättningar för goda affärer. Även myndigheter, däribland Bolagsverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, vill säkerställa att bokföringen utförs korrekt.”.

Erik Hansson berättar sin utbildning och sa han “Jag läste under gymnasiet samhällsvetenskap och jag var godkänd några grundläggande behörighet bland annat svenska idrott och hälsa, och religion. Alltså det var obligatoriska att ha några av andra ämnen för att läsa revisorsyrket bland annat Engelska 6 Matematik 3b och 3c Samhällskunskap 1 och 2.

När jag var 19 år gammal började jag Uppsala universitetet. jag läste de första tre år teoretiska utbildning som handlar om ekonomi det bedöms 180 hp på kandidatexamen. Sedan jag började praktiska utbildning som innebär att jag var anställd som revisor på ett revisornföretag. Utbildningen var att jag följer på heltid ett utbildningsprogram som min handledare eller revisionsföretaget tillhandahåller och jag har hållit med tre år. Efter sex år som var både praktiska och teoretiska utbildning läste jag två år till som var teoretiskautbildning medan jag jobbade på ett företag som revisor. Det är människornas val om de vill läsa vidare två år till men man kan göra den här provet efter sex år. Efter 8 år gjorde jag den sista provet om revisorn som är den som gav mig den titeln som auktoriserad revisor. Auktoriserade revisorn kallas ett godkänt revisor det innebär att man har alla utbildningen och erfarenheten som yrket har krävt till exempel att läsa både teoretiska och praktiska”.

“Jag har inte egen konto”

Erik Hansson har inte sitt eget konto och han förklarar att inledningen är “Att det är nödvändigt sak, för att det finns små butiker som behöver inte att betala så mycket skatt och bokredovisning,då det är ägaren den som kan täcka på de här små saker.Stora företagarna kan anställda ungefär tre revisor vilket innebär att de ska jobba tillsammans när det gäller att bedöma årsredovisning. Det kan finnas ett revisorsbyrå, där finns många revisor som äger tillsammans på den här byrå, det vill säga revisorerna i det här byrå hjälper och jobbar på olika företag men revisor har ingen själv kontor, för att man jobbar många olika företag som ligger olika nånstans vilket betyder att jag reser ofta, så jag brukar att låna ett bord och stol från företagarna som jag jobbar med”.

Medan vi plockar våra grejer ställer jag sista frågan till Erik vilket är om han skulle rekommendera det här yrket han svarar “Om man är intresserad att jobba med i samhället och är bra på ekonomi samt om man är modig person som kan göra ett djupt ekonomi undersökning och kan fatta beslut då man har revisorns egenskaper och kan man bli revisor. Alltså ungdomarna kan lära sig hur Sveriges affärer fungerar och man kan skapa ett eget företag”.

Genom det här reportaget jag lärde mig att revisorsyrket är ett bra vägledare för ungdomarna för att det här yrket underlättar att ungdomarna ska kunna jämföra och bedöma olika informationer alltså man ska kunna att vara bra beslutfattare.

Namn: Erik Hanson

Åld: 41

längd: 175 cm

född: Uppsala

Yrket: auktoriserad revisor

Källor: (1) Visma
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional