Psykisk ohälsa i Upplands-Bro

Publicerad 2022-09-08 14:15

Oavsett tjej eller kille, mår vi alla psykisk dåligt på ett eller annat sätt. Men hur ska man lösa problemet bland ungdomar och deras psykiska hälsa? Varför mår ungdomar så dåligt nu och självmord ökar? Lisa Edwards i Centerpartiet för Upplands-bro kommun hjälper oss med frågorna vi alla ställer.

 

Vi alla vet att psykisk ohälsa har en stor del när det kommer till sociala medier, skolan och vänner. Vi frågade Lisa Edwards hur Centerpartiet ser på psykisk ohälsa som en folksjukdom. 

- Många far illa. Vi måste öka tillgängligheten för att få hjälp. KBT (Kognitiv beteendeterapi) ska finnas i alla regioner. Unga och barn ska få extra resurser, kortare köer till BUP och samtalsterapi. Men också stöd till arbetsgivare. Målet är att minska antal självmord.

Enligt en artikel på Suntarbetsliv.se kan psykisk ohälsa yttra sig på olika sätt och påverka ofta olika funktioner. En del kan ha mildare besvär medan andra kan få svårt att fungera överhuvudtaget. En person med psykisk ohälsa kan känna sig mer sårbar inför andras svårigheter och få svårt att hålla distans, vilket kan leda till ännu större uttröttning.

Vad är det som triggar den psykiska ohälsan?

Sedan 1986 har den psykiska ohälsan bland unga ökat med nästan 15% för både killar och tjejer. Varför? Enligt Lisa Edwards är det mer stress i hela samhället eftersom sociala medier har blivit en stor plattform för modeller, kläder, kändisar och hat. Däremot mår tjejer som grupp sämre än killar eftersom de tar ut sina osäkerheter och problem på varandra, men presterar bättre betyg. 

Trots att tjejer som grupp mår sämre än killar, är det bevisat att nästan 70% av alla självmord som sker är av killar och män. Lisa förmedlar att killar inte visar lika mycket känslor eftersom normen är att dem inte klassas som män om dem gör det. Detta kan leda till att killar söker mindre hjälp, vilket skapar problem och värre hälsa. 

Lösa problemet...

Skolan har en oerhört viktig roll när det kommer till ungdomarnas psykiska hälsa. Lärare ska se till att alla vill komma till skolan och känna att man utvecklas, men också att man trivs. När psykisk ohälsa sker i ung ålder, beror det oftast på mobbning. Redan sen barndomen kan lärare hjälpa till att minska den psykiska ohälsan genom att ta hårdare tag i skolan. 

Hur ska vi hjälpa dem som inte söker vård?

36 procent av männen, 24 procent av kvinnorna avstod från att söka hjälp trots att de uppgav ett behov av vård. Lisa förmedlar att det ska finnas utbildning i hela samhället men att man ska sprida ordet om hemsidor där man kan prata med någon eller skriva. Elevhälsa ska vara ett viktigt område inom skolan men också att föräldrar ska få utbildningar om psykisk ohälsa så dem kan sätta sig in i situationen och veta vad dem ska göra för att hjälpa. Dessutom kan det vara enklare för ungdomar att prata med sina föräldrar om dem visar att dem lyssnar, respekterar det man säger och försöker förstå. Det man alltid kan göra är att fråga en extra gång om man misstänker att någon mår dåligt, men alltid ha respekt för deras svar.

 

 

 

Källor: (1) Suntarbetsliv, (2) Lisa Edwards
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional