Pingis en populär rastaktivitet

Publicerad 2019-12-03 07:45

I kyrkby högstadieskola har pingis snabbt blivit den populäraste rastaktiviteten för både elever och lärare. Spelandet drog igång i våras då skolan anordnade en pingisturnering. På rasterna under turneringen övade de elever som inte spelade match och intresset för pingisen ökade stort under turneringens gång och har sedan dess bara blivit större och större.

 

I många skolor är pingis en populär rastaktivitet. Även i kyrkby högstadieskola (KHS) är sporten populär. Men det har inte varit en självklarhet på rasterna särskilt länge. 

I maj förra våren anordnade skolans friendsgrupp en pingisturnering. Turneringen skulle spelas under en hel vecka. Veckan före skolavslutningen. Alla elever och lärare fick vara med om de ville och det visade sig att det blev en populär tillställning. Friends hade tagit tre extra pingisbord från idrotten så det fanns fyra bord som det spelades på. Matcherna spelades först till elva poäng. Ibland blev matcherna klara snabbt och då fanns det tid att spela på skoj med kompisar. Under de här tillfällena blev ”rundpingis” det som spelades mest. Rundpingis är en spelform som man kan var hur många som helst med i, vilket är en stor fördel när många vill vara med. Det funkar så att de som är med ställer sig i kö bakom personerna som börjar slå. När den som börjar har servat går eller springer den till andra kön, och personen bakom slår nästa slag. När någon missar sitt slag åker den personen ut, den fortsätter alltså inte spela. Till slut är det ju bara två personer kvar, då spelas en final först till två vunna poäng. Finalen spelas som vanlig pingis. 

Rundpingisen spelades vidare när turneringen fortsatte och det blev mera lediga tider vid borden. Kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen i turneringen spelades på fredagen. I finalen möttes specialläraren Robert och sjundeklassaren Simon Larsson. Robert vann matchen 11-5. 

Redan från början av höstterminen i år har det spelats pingis varje rast, varje dag. 

”Det roliga är att alla kan vara med, oavsett om man går i sjuan eller i nian, tjej eller kille och det spelar ingen roll hur bra man är.” Säger Valter Ström en åttondeklassare som var en av de första att börja spela pingis i KHS. Valter säger även att varenda elev som spelat regelbundet har gjort enorma framsteg inom pingisen och att skolan snart kan ha ett eget pingislag. Vid de sista orden småler han men samtidigt låter det som att han menar vad han säger.

Alla har ju naturligtvis inte egna racketar men skolan har haft ganska många till utlåning på rasterna. Men skolans racketar har snabbt slitits ut, förstörts av elever eller försvunnit när elever har satt dem i sina skåp. Många har dock på senaste tiden skaffat egna racketar. Men de elever som ännu inte har någon racket har ganska kreativa sätt att spela på. De har provat att spela med händer, telefoner, skolböcker, iPads, saxar, linjaler, pennor och till och med tandpetare. 

En del elever spelar också pingis efter skoltid och inte bara på rasterna. William Slotte en 15 årig elev i KHS tycker att det är roligare att spela efter skolan istället för på rasterna. ”Det är mycket roligare efter skolan, när nästan alla har farit hem. Då kan man vara kvar med någon av sina kompisar och spela. Fördelen med att spela efter skoltid är att man kan spela vanlig pingis istället för rundpingis.” Säger han. När man spelar rundpingis slår man ju bara ett slag och det viktiga är att inte missa så det blir väldig mycket säkert spel. Därför är det mycket bättre matchträning att spela med en eller två kompisar efter skolan. 

När William får frågan varför han gillar just pingis så mycket, svarar han att precis som för många andra ville han vara med i pingisturneringen och började därför öva. Sedan fortsatte han helt enkelt bara. Han tycker också att det är mycket roligare nu när många har blivit så mycket bättre. ”Med tanke på hur bra eleverna har blivit blir det intressant hur turneringen kommer gå nästa år.” Avslutar han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor: (1) Simon Larsson, (2) Valter Ström, (3) William Slotte
Skribent

Dela

Elevartikel

Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
14 apr
Elevartikel
Bokförlaget Forum. Bokförlaget Atlantis. Albert Bonniers Förlag.
13 apr
Elevartikel
26 mar
Elevartikel

Redaktionen

05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional