Personlig tränare

Utmaningar inom yrket

Publicerad 2022-06-08 08:38

Att jobba som personlig tränare är så mycket mer än att bara gå igenom en massa övningar i ett gym. Det krävs mycket arbete och planering innan man träffar en kund och även efter träningspassen. Tid och energi som man lägger ner som pt och som andra inte ser.  
- Det handlar mycket om att sälja in sig hos kunderna. Man tar hjälp av sina bästa sidor för att göra ett bra intryck. Det kan ta mycket energi av en och vara påfrestande för en pt, säger Susanne Nilsson som arbetat som personlig tränare sedan 2014.

Pt-yrket handlar om att hjälpa andra komma i gång med träning och hjälpa dem att nå sina mål inom träning och hälsa. Pt yrket har ökat massivt de senaste 10 åren. Grunden till det är att fler människor vill komma i gång med träning och motion för att förbättra sin hälsa. 

Världshälsoorganisationen, WHO, definierar hälsa som “ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom eller funktionsnedsättning”. Med denna definition av hälsa räcker det alltså inte att inte vara sjuk – man ska också må bra. 

- Det är en aktiv livsstil med mycket motion som gör att jag mår bättre psykiskt och jag blir starkare fysiskt, säger Susanne. 

När du rör på dig regelbundet minskar risken att bli sjuk i bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, till exempel högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke skriver 1177.se.

En personlig tränare bör vara utbildad inom fysiologi, anatomi, näringslära och träning. Inte bara att det är viktigt att vara sakkunnig inom dessa områden, det är också väldigt viktigt att ha bra kännedom om olika människor och hur man på bästa sätt kan arbeta med dem. 

Pt-yrket kan vara väldigt brett, det handlar inte bara om träning i gym. En personlig tränare ska bland annat kunna lägga upp ett optimalt och anpassat träningspass för vem som helst. Hjälpa till att strukturera upp en kunds kost för att nå sitt mål, till exempel viktnedgång. En pt ska även kunna strukturera upp och hålla i gruppträning som passar flera. Många personliga tränare föredrar att hålla i gruppträning för att få i gång så många som möjligt. Oftast så tar det mer energi för oftast så måste man själv anstränga sig fysiskt och vara aktiv under hela passen. Håller man i 1–2 pass per dag och utöver det kör sin egen träning så kan det lätt bli för mycket träning.

 - Det är viktigt att man kan balansera sitt arbete med sin fritid och hitta rutiner som funkar bäst för en själv, menar Susanne.

Efterfrågan har ökat på personliga tränare så utbudet har också ökat men enligt activeeducation.se så är det en brist på antalet som faktiskt väljer att satsa på en karriär som pt. Men antalet som utbildar sig till pt är det ingen brist på. De skriver att mer än hälften av de som utbildar sig till pt slutar inom 3 månader.

- Många personliga tränare tar på sig alldeles för mycket kunder om de får tillgång och då kan de lätt bli väldigt påfrestande för en. Men bara man sätter en rimlig ribba så ska det gå bra, säger Susanne.

Susanne menar vidare att det är mycket upp till personliga tränaren själv att sätta en ribba för hur mycket man vill ta på sig. Om man har svårt att säga nej och tar på sig flera pass per vecka med många olika klienter så riskerar man att gå in i väggen. Det är där de blir komplicerat för en pt. Som pt vill man få i gång så många människor som möjligt att börja träna. Men för att man ska kunna klara av det och kunna göra alla sina klienter nöjda och få dem att lyckas så måste man ta hand om sig själv först. Prioritera att man själv har en bra livsstil så det skapar rätt förutsättningar för att må bra så att man sen kan hjälpa andra med samma sak.  

- Det är också viktigt att inte bara hålla sig till ett område inom träning. Att bara jobba inom gym kommer inte räcka för mig, säger Susanne.

Den här branschen är så stor man hela tiden kan hitta nya intressanta saker. Därför tycker Susanne att det är viktigt att vilja lära sig nya saker. Gå på många utbildningar för att få en bredare kunskap om träning, även kost och hälsa. Det kommer hela tid nya studier och forskning på allt möjligt inom fitnessbranschen så det kommer aldrig ta slut på nya saker man kan lära sig.

Källor: (1) 1177, (2) WHO, (3) Activeeducation.se
Bildtexter till Reportagebilder: (1)

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional