Mobile Stories smarta publiceringsapp stöttar unga i att skapa genomarbetad elevjournalistik samtidigt som den ger praktisk övning i källkritik.

 

Vi som grundat Mobile Stories har länge arbetat  på flera stora nyhetsredaktioner i Sverige och träffat många unga genom vårt arbete som reporter och fotograf.

 

"Traditionell media talar inte till oss, utan till våra föräldrar". Detta är något som återkommer i våra samtal med ungdomar. 

 

Det gav oss en idé om en ny mediekanal, en kanal där unga i skolan själva står för den största delen av innehållet. Genom Mobile Stories publiceringsapp och plattform  får unga från alla områden och delar av Sverige chansen att berätta och undersöka utifrån sitt perspektiv och en gemensam mötesplats för att utbyta erfarenheter.  I skolan har också alla grupper av unga rätt att få stöd och hjälp att utveckla sin förmåga att uttrycka sig. Med Mobile Stories kanal får eleverna en mottagare utanför det egna klassrummet och kompisarna i sociala medier. Vi vet att det i dag finns ett stort intresse från samhället att ta del av ungas perspektiv, problemformuleringar och lösningar. Plattformen blir ett nytt sätt att fånga upp detta. Vi delar med oss av vår kunskap och ny teknik för att detta ska bli möjligt.

 

 

Mobile Stories app är ett publiceringsverktyg som vi själva många gånger saknat i vårt arbete. Med mallar, guider och checkfrågor om bland annat upphovsrätt, pressetik, källkritk, lagar och ett schyst beteende på nätet lotsas användaren framåt i den journalistiska processen. Möjlighet att skapa projekt tillsammans och en chattfunktion kring artiklar öppnar upp för samverkan både över ämnen och skolgränser. Kamratgranskning och källkritik är ett centralt inslag i skapandet. Eftersom appen är tillgänglig på alla devicer blir Mobile Stories det fältverktyg som varje publicist behöver.

 

 

Vi tror att man genom att jobba med journalistik för unga kan bidra till en lösning på en rad utmaningar som samhället och skolan står för. Bristande källkritik, orosmoln när det gäller tilliten till samhället och ökade informationsklyftor är några. 

 

 

I dag är unga underrepresenterade inom partipolitiken och även i riksdag, regering och kommunfullmäktige. Över 80 procent av ungdomarna tycker att de inte att de kan påverka lokala beslut enligt en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Samtidigt ställer det komplexa informationsflödet, där oberoende journalistik blandas med fejkade nyheter, propagande och kommersiella budskap, höga krav på vår källkritiska förmåga. Vårt mål är att rusta unga för att bli aktiva konsumenter och medborgare i vårt demokratiska samhälle. Med Mobile Stories får unga ämneskunskaper för livet och inte för nästa provtillfälle.

 

LÄS MER:

Klicka här för mer information om vårt team 

Läs mer om utvecklingen

Föreläsningar

 

Förmågan till källkritik handlar i förlängningen om hela Sveriges säkerhet. Vikten av att unga utvecklar en god källkritisk förmåga kan inte överskattas och den måste grundläggas redan i skolan.

Mikael Halápi, Skolverket, Helena Lindberg, MSB, och Ewa Thorslund, Statens medieråd.

Läs hela debattartikeln i DN här: Svenska elever måste få bättre utbildning i källkritik

 

Självfallet måste modern undervisning i källkritik vara anpassad till dagens information (eller des­information). Ett exempel på hur detta går att göra är projektet Mobile Stories där två unga journalister har skapat ett verktyg för lärare och elever som vill använda journalistik i undervisningen med ­mobil och platta som utgångspunkt. Genom att få praktisera tränas det källkritiska tänkandet.

Olle Wästberg, ordförande demokratiutredningen

Läs hela Olle Wästbergs artikel i Svenska Dagbladet om behovet av mediasatsning i skolan:

Unga måste få chans att lara sig källkritik

 

FLER CITAT OM OSS

 

Jenny Sköld, ansvarig utgivare

070-477 16 88 

 Jennys linkedin

jenny@mobilestories.se

 

Lotta Bergseth, vd

070-741 48 33

Lottas linkedin

lotta@mobilestories.se

 

Annica Anderson, marknad och försäljning

070-966 57 95

Annicas linkedin

annica@mobilestories.se

 

 

Dela

Elevartikel

22 apr
Elevartikel
Sixten Törlind
22 apr
Elevartikel
Foto: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Bild: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Elin Olofsson Bogren
22 apr
Elevartikel
Pixabay
21 apr
Elevartikel
Foto:Creative commonc
21 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
Elvira Grimm
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
Edita Meskoniene
19 apr
Elevartikel
Tony Holmgren
19 apr
Elevartikel
Vattenfall AB
19 apr
Elevartikel
Thea Jansson
19 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional