Nu lyfter vi ungas röster inför valet 2022!

Publicerad 2022-04-04 13:45

Ämnesbetyg, psykisk ohälsa och rätten till bostad. Det är några av de ämnen som riksdagspartiernas ungdomsförbund väljer att lyfta i en serie debattartiklar som har publiceras på Mobilestories.se. Debattartiklarna är startskottet på skolkampanjen Ungt Perspektiv 2022, som ska sätta ungas frågor på agendan inför valet!

 

Eftersom unga under 18 inte får rösta så riskerar frågor som engagerar denna grupp att hamna i skymundan i valet i september. Men som tur är finns det flera sätt att påverka i en demokrati. Du kan till exempel debattera och få gehör från andra, spela in en podd och diskutera till exempel hur en bra kommun för unga ser ut. Du kan ställa frågor till de som bestämmer eller avslöja rykten som sprids i grupper på nätet. Du kan använda journalistiken för att göra skillnad! 

Mobile Stories stöttar med ett produktions- och publiceringsverktyg, med inbyggd hjälp och tips från professionella journalister. För att engagera inför valet lanseras nu också skolkampanjen Ungt Perspektiv 2022, med syftet tillsammans med unga i hela landet, få upp ungas frågor på agendan.

Vi inleder kampanjen genom att ge plats åt de olika riksdagspartiernas ungdomsförbund, som får argumentera för sin politik, med fokus på frågor som de tror engagerar unga människor. Bland de teman som berörs finns psykisk ohälsa, klimat, rätten till bostad och en bra skola. Läs alla artiklarna! Vilket ungdomsförbund tycker du har den bästa politiken för unga? Vi hoppas att artiklarna kan sätta igång tankar och känslor i klassrum runtom i Sverige – på landsbygd, i innerstad och förort, från norr till söder. Har du eller dina klasskompisar någon personlig erfarenhet som kan bredda bilden? Håller du med om att just de frågor som ungdomsförbunden valt att lyfta är viktigast? Finns det något ämne som glöms bort?

På vår kampanjsida för Ungt Perspektiv 2022 kan du få hjälp att själv skapa artiklar och göra din röst hörd. Ta gärna hjälp av uppdragen som finns på sidan. Du kan till exempel skriva en debattartikel om en fråga du tycker är viktig. Du kan intervjua en lokal politiker eller en person som själv arbetar för att göra samhället bättre och brinner för en viss fråga. Föredrar du att uttrycka dig muntligt? Spela in en podcast där du och dina kompisar diskuterar frågor som berör er! Du kan också skapa egna undersökningar. Vilken fråga engagerar mest just nu? Är det klimatet? Psykisk ohälsa? Kriget i Ukraina? Gör en enkät på din skola och presentera en topplista!

När du är klar med innehållet, har gjort checkfrågorna och kanske låtit andra granska källor och språk, precis som på en riktig redaktion, kan du välja att publicera den på Mobilestories.se om din skola är ansluten till oss. Där finns nu en särskild sida för Ungt Perspektiv 2022, som fram till valet kommer att fyllas på med artiklar från unga i hela Sverige. Du kan också jobba med att få mer spridning på din artikel och nå just de personer du vill rikta dig till. Kanske kan du maila länken till din artikel till lokaltidningen eller till kommunstyrelsens ordförande eller varför inte till statsminister Magdalena Andersson? På kampanjsidan finns fler tips kring detta under fliken "spridning".

Vi hoppas med kampanjen också att fler ska upptäcka hur spännande det kan vara med samhällsfrågor, politik och journalistik. Att politik faktiskt handlar om frågor som rör dig och dina jämnåriga varje dag, i skolan, på fritiden och som är viktiga för er framtid. Därför är det viktigt att just din röst också räknas!

 

Ungdomsförbundens debattartiklar finns på mobilestories.se

 

Källor: (1) Kampanjsidan för Ungt Perspektiv 2022, (2) Plattform för unga röster
Skribent

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional