Nio trender som räddar världen

Publicerad 2017-03-23 14:15

Klimathot, fejknyheter och växande rädsla och intolerans. Finns det något hopp om framtiden? Ja! Här är trenderna som vänder utvecklingen. 

Det menar tidningen Caminos trendspanare Caroline Petersson och Johanna Stål. Här är trenderna som drar upp oss ur klimatdepressionen.

 

1. Trump-effekten.

Forskaren Erik Amnå vid Örebro universitet har länge studerat vad han kallar ”stand by”-medborgare – medborgare som är rätt nöjda med hur demokratin fungerar, men vars politiska engagemang kan väckas till liv om demokratin hotas. Det är detta som som händer just nu, menar Caroline Petersson. Och det ska vi tacka Donald Trump för. 

 

Dagen efter Trump svurits in som president arrangerades den största demonstrationen en enskild dag i USAs historia. Bara i Washington samlades en halv miljon människor i ”Womens March”. Det hölls 673 systerdemonstrationer runtom i världen på samma dag.

 

Caroline tror inte att engagemanget tar slut där.

 

– Vi ser hur rörelsen växer vidare.  Den har fått en egen symbol i form av de här stickade kattmössorna, ”Pussyhats mot Trump”, men också en egen hymn I Can´t Be Quiet, som blivit en viral succé. Bara på Facebook har den här filmen visats 12 miljoner gånger. Det vi ser är ett enormt engagemang som är en direkt konsekvens av det som hänt i  USA.

 

– Ett annat konkret exempel är  antalet bojkotter mot företag som har med Donald Trump att göra.

 

I appen BoycottTrump finns i skrivande stund 250 företag som konsumenter uppmanas att bojkotta. 900 företag, bland dem finns jättar som Adidas, Starbucks, Nike och Unilever, har slutit sig samman för att ställa krav på Trump att göra något åt klimatfrågan.

 

Och frågan är om frågan om fejknyheter skulle bli så akut för Facebook om Trump inte vunnit.

 

– Det är förmodligen valet av Donald Trump som fått Facebook att ändra inställning i frågan om fejknyheter. Vi ser ett initiativ nu från Facebook sida att göra något åt detta.

 

Appen som bojkottar Trump

Pussyhats mot Donald Trump

 

2. Marknaden ställer om

Det spelar ibland ingen roll att mänskligheten riskerar att utrotas. Affären, pengarna, är ändå det som ytterst styr samhällsutvecklingen. Men Caroline ser ett trendbrott.

 

– Redan nu har Google bytt ut all egen el till 100 procent förnybar, genom att själva investera i egna, stora solkraftsparker. Det finns ett stort initiativ som heter Re100, där företag som bestämt sig att ställa om till förnybar energi kan ansluta sig.

 

Även IKEA satsar egna pengar på vindkraft och solkraftverk.

 

– De börjar på allvar se över sin affärsmodell och prata om cirkulär ekonomi. De vill inte längre vara ett företag som säljer produkter utan också satsa på att erbjuda människor att reparera sina möbler och hyra ut sina möbler. Ikeas hållbarhetschef gick förra året ut i en intervju i the Guardian och sa att vi har troligtvis nått en punkt där vi inte längre kan leva på att öka antalet prylar. I stället måste Ikea erbjuda människor att reparera sina möbler eller hyra ut sina möbler.

 

Re100

3. Zero waste.

Zero Waste-bloggarna  Bea Johnson och Lauren Singer har blivit föregångare för en växande rörelse av människor som vill leva sitt liv helt utan avfall. Caroline ser också att samma trend går igen  bland företagen.

 

– Vi ser butiker vars affärsidé är att sälja produkter helt utan förpackningar. London var först ut redan 2007. 2016 öppnade första butiken i Norden, i Köpenhamn, och i slutet av 2017 kommer den första förpackningsfria butiken i Malmö. Ett annat exempel på trenden är en ny lag som klubbats igenom i Frankrike som förbjuder företag att slänga mat som går att äta. Samtidigt skickade livsmedelskedjan Willys ut ett pressmeddelande med att de ska börja leva efter detta.

 

Zero Waste Home

Trash is for Tossers

 

4. Den nya enkelheten.

Ett tecken på längtan efter enkelhet är att den japanska städkonsulten och bloggaren Marie Kondo har miljontals följare världen över. Hennes bestseller med den engelska titeln ”The Life-Changing Magic of Tidying up” ska inte bara ses som en bok om städtekniker utan som ett sätt att hantera en allt mer komplex omvärld med ett överskott på både information och prylar.

 

– Att rensa har blivit en folkrörelse. Den som inte hänger med kan hamna utanför lite grand i diskussionen på arbetsplatserna just nu.

 

Samtidigt har nyordet Ygemania fått fäste hos svenska familjer som vill göra vardagslivet enklare och minska antalet bland alla de beslut som måste fattas på daglig basis.

Ygemania baseras på att inrikesminister Anders Ygeman sagt att han gör menyer för en månad framåt. När månaden är slut börjar Ygemans familj om från början igen.

 

Facebooks grundare Mark Zuckerberg, Steve Jobs och Obamas brist på variation när det gäller klädval är enlig Caroline ett utslag av samma beslutströtthet.

Har man tvingats börja fatta ett antal beslut redan när man går upp på morgonen så har man mindre kraft till beslut resten av dagen.

 

Enkelhetstrenden har också letat sig in i möbelkatalogerna. 

 

– Företagen är på det här också. Ikea satsar på organisering och minimalism. Inom byggbranschen ser vi flexibla lösningar för att använda ytor på ett effektivt sätt.

 

5. Inre omställning.

 

Det är inte bara jorden som ska hålla. Allt fler av oss har nu prövat på att ”gå in i väggen” och vill inte dit igen. Därför vänder vi oss till mindfulness och yoga för att hitta vår balans. Johanna Stål kallar det för ”inre hållbarhet”.

 

– Vi har tidigare talat mycket om självförverkligande. Nu handlar trenden mer om en inre omställning, om att ha medkänsla för oss själva.

 

”Träna dig i självmedkänsla” av Christina Andersson

 

6. Proteinskiftet

Vi väljer mer grönsaker och mindre kött. En undersökning som tidningen Svenska Dagbladets gjort visar att 85 procent inom livsmedelsbranschen tror att vi står inför ett skifte där vanor ändras radikalt.

 

– Det finns allt fler alternativ. Bill Gates har investerat i bolag som tillverkar vegetariskt ”kött”. SLU forskar man kring hur vi kan äta mer kanin och hare. Det finns svenska företag som fått pengar från Vinnova för att ta fram ny slags mat, som syrsmjöl, insekter och nya förädlade ärtor och bönsorter.  Vi ser att Havets skafferi utökas och att tång och alger kommer allt mer. I Gamlestan i Göteborg odlar man fisk i slutna system inomhus  Här kommer också en enorm etisk diskussion som vi måste ta.

 

7. Solrevolutionen.

År 2016 installerades det för första gången mer el från förnybar än från kol. I USA sysselsatte solkraften fler människor än vad olja, gas och kol gjorde tillsammans, enligt tidningen Aktuell hållbarhet.

 

– Solel är den absout starkast drivande trenden när det gäller energiomställningen. Tänkaren och författaren Tony Seba argumenterar i sin bok Clean Disruption (2014) för att vi kommer att nå en tipping point när det gäller solenergi 2020. Efter det kommer ingen konkurrera med annat än solel eftersom priserna sjunker såpass mycket, enligt honom.

 

Det som driver utvecklingen detta är ett antal tekniska innovationer som enligt Seba kommer att störta det nuvarande systemet. Ett exempel som han tar upp är Tesla, som kastat sig in i solelsmarknaden.

 

– Bara Teslas egen fabrik som ska producera egna batterier är ett exempel på hur priserna kommer att pressas ner. Sedan har vi Teslas powerhall, som gör det möjligt att lagra sin egen energi hemma, för hemmabruk. Men också såklart elbilarna själva, som många spår i framtiden kommer att kunna  kan lagra så mycket energi som vi  behöver på natten, när de står och laddar över natten. Seba menar att om alla bilar i Norge skulle drivas av el skulle de kunna lagra hälften av Norges elbehov.

 

Tony Sebas bok Clean Disruption

 

8. Privatbilismens död.

Många experter menar att bilen, så som den används i dag, kommer att spela ut sin roll – att vi inte kommer inte att behöva ha våra egna bilar i framtiden.

 

– Det är ett antal olika faktorer som driver den utvecklingen. Det är inte särskilt hållbart eller effektivt att transportera sig på det sättet längre. Det andra är att vi bara använder bilen i snitt fyra procent av tiden. En teknisk utveckling som möjliggör en stor förändring är de självkörande fordonen. Uber lanserar en självstyrande bil med syftet att ta bort behovet av att äga sin egen bil. I USA finns bilar som delvis är självkörande. Det behövs fortfarande en chaufför, men i framtiden ska inte heller de behövas.

 

Men planerna är också mer högtflygande. Det blev nyligen känt att Uber rekryterat en flygplanstekniker från NASA för att utveckla en flygande taxifarkost. Det är fortfarande på experimentstadiet. Ett mer jordnära exempel på samma trend är tjänster som erbjuder resenärer en mix av olika transportlösningar för att så smidigt som möjligt ta sig från plats ett till plats två.

 

–  Det kommer nu också appar som synkar olika transportlösningar eller abonnemang där man prenumererar på en tjänst som ger dig tillgång till självkörande fordon till exempel. Det forskas även på självkörande cyklar, som bygger på ett lånesystem där cyklarna är programmerade att röra sig genom våra städer på  cykelväger, så att det bara är för resenären att hoppa på.

 

9. Härma naturen.

Ätbara förpackningar, självlysande växter i stället för lampor och kläder som färgas med bakterier. Det är exempel på hur vi börjat titta på hur vi kan använda naturen för att slippa avfall.

 

– Hittills har det varit väldigt mycket fokus på att härma naturens utseenden och egenskaper, nu tittar vi också på naturens system. Forskning av hur man kan bygga smarta vindkraftsparker genom att härma hur fiskar i stim rider på varandras vågor, säger Caroline.

 

Det finns också en stor rörelse av glada amatörer som sysslar med Biohacking, ett sätt att med öppna APIer experimentera med organismers DNA.

 

– Man har gått in i växters dna för att se hur de kan bli självlysande och ersätta lampor eller för att rensa luften till exempel. Även här finns viktiga etiska frågeställningar att diskutera.

 

En av förra årets stora boksuccéer var Peter Wohllebens bästsäljare Trädens hemliga liv, som visar hur naturen kommunicerar med varandra genom underjordiska nätverk. Om ett träd skadas kan ett annat träd i andra änden av skogen bygga upp ett försvar. Man räddar varandra på olika sätt. Där har vi hur mycket som helst att lära oss.

 

Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben

 

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional