Näthat drabbar allt fler unga varje år.

Publicerad 2019-09-26 10:54
Isa Bornecrantz

Näthat är ett fenomen där en individ blir utsatt för kräkningar, trakasserier, förolämpningar eller hot på internet. Dessa saker kan påverka en persons självkänsla och självförtroende men framför allt hela deras liv. Hur söker man då hjälp och stöd för att komma över näthat och även anmäla näthat?

Näthat är något som idag är aktuellt i media och något som det pratas mycket om idag, men också något som många ungdomar upplever varje dag. Näthat i sig är inget brott men det kan bli och därför är det viktigt att man anmäler så fort som möjligt för att polisen ska kunna kolla på det och bedöma. Statistik visar dock att allt mer anmäler näthat till sajter som hjälper och pratar om näthat som till exempel Bris istället för att anmäla näthat till polisen. Statistik visar även olaga hot, hets mot folkgrupp, sexuellt ofredande och olaga integritetsintrång är bara några av dem brott som många unga drabbas av varje dag. Vad är näthat och hur ska man egentligen gå till väga om man blivit utsatt?

No hate speech movement är ett statligt medieråd som drivs av regeringen. Kampanjen genomförs med mål att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga. Statens medieråd tar fram informationsmaterial och pedagogiska vertyg inom kampanjen. För att nå målgruppen barn och unga arbetar myndigheterna främst via vidare förmedlare som professionella och andra vuxna i barns och ungas närhet.

Vi har intervjuat Ida Lithell som är projektledare för No hate speech movment och frågat henne frågor angående näthat.

Vilka åldersgrupper utsätts för mest näthat? 

- Åldrarna 13 till 16 är de som utsätts för absolut mest näthat nu för tiden. Tyvärr vet vi inte varför det är eller har blivit så. Mellan åldrarna 13 till 18 år som lider utav psykisk funktionsnedsättning svarar i högre grad att de har blivit drabbade.

Vilka åldersgrupper utsätter folk för näthat? 

- 13 till 16 år är den vanligaste åldern för nätmobbning och detta har ökat med 4 procentenheter. Samt att lägga ut bilder mot någons vilja har ökat med 3 procentenheter. Det är små skillnader och även små könsskillnader. De med psykiska funktionsnedsättning är överrepresenterade.

Varför finns näthat? 

- Det finns tyvärr personer som är elaka mot varandra, svårt att veta varför. Men en stor anledning är att det är svårt att känna empati med ansiktslös kommunikation De som skriver hatet är inte alltid beredda på att de blir sån stor publik som ser detta. Folk sprider hatet fort över nätet.

Hur ska man då gå till väg om man blivit utsatt för näthat. Enligt polismyndigheten så ska man så fort som möjligt anmäla, polisen kan sedan hjälpa dig göra en bedömning om du blivit utsatt eller inte. Något som också är bra är att spara bevisen själv och sparade både digitalt och analogt. Det viktigaste är att du inte tar bort något som kan vara till hjälp för polisen. Trots detta så är det 72% som inte anmäler till polisen i åldrarna 13-16 år, detta är att man kan vara rädd att personen som utsatt kommer bli ännu värre om man anmäler det till polisen och att man kan råka illa ut.

Sammanfattningsvis så utsätts väldigt många ungdomar för näthat nu för tiden. Detta gör att många påverkas både psykiskt och fysiskt av de negativa följder som näthat resulterar i. Det är superviktigt att fler unga vågar kliva fram och anmäla när man blivit utsatt. Det finns också många olika möjligheter för unga att anmäla ett eventuellt brott.

Källor: (1) Ida Lithell, (2) Polismyndigheten, (3) Statens Medieråd
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional