När uppstod antisemitismen?

Publicerad 2021-12-17 12:20

Om sex miljoner människor systematiskt avrättas i koncentrationsläger, då måste de väl ha gjort något oförlåtligt? Dödade de Jesus? Kidnappade de kristna barn? Försökte de ta över världen? Eller var de helt vanliga, oskyldiga människor som utsatts för ett fruktansvärt, ogrundat hat?

Antisemitism är en form av rasism som innebär hat, fördomar, diskriminering, förföljelser och våld mot judar. Ända tills vi fick besök på skolan av Luba Hult -dotter till överlevare från förintelsen- trodde jag att nazisterna var först med att förtrycka judar. Men när Luba berättade att hennes föräldrar, i Polen, behandlades illa redan innan nazisterna invaderade hösten 1939, förstod jag att judehatet är äldre än så…

Antisemitism under antiken

Nils Clase

Judeförföljelser har egentligen pågått ända sedan judendomen grundades i Egypten, för över 3000 år sedan. Då var det judiska folket förslavat av faraon, och de piskades och misshandlades av de hårda slavdrivarna. Även om Mose -judendomens grundare- räddade folket den gången, har judeförföljelserna fortsatt. År 400 f.kr planerades en storskalig massaker på det judiska folket av den persiska ministern Haman -bara för att han var arg på en judisk man. Att hat mot en person blir till hat mot en hel folkgrupp är ett problem som är svårt att förstå sig på, men som är påtagligt även i dagens samhälle. Som tur var avstyrdes Hamans attentat av den persiska drottningen Ester. Denna händelse firas varje år under den judiska högtiden purim. Men det har inte alltid slutat bra. På order av den romerska kejsaren Caligula utfördes en blodig massaker mot judarna i Alexandria i Egypten 38 e.Kr. Eftersom judarna vägrade att dyrka Caligula som sin gud, brändes synagogor och judiska hem ner, och ett okänt antal judar dödades i massakern. Hundra år senare under kejsar Hadrianus infördes ett förbud mot judiska ritualer i Romarriket. Judarna gjorde uppror, men det slogs ner och en halv miljon judar dödades.

Antisemitism under medeltiden

Under medeltiden intensifierades judeförföljelserna. Då hade kristendomen brett ut sig i Europa och med den också kyrkans makt. När påve Urban II år 1095 utfärdade det första korståget inleddes en era full av hat och massakrer framför allt mot muslimer, men också mot judar. Kyrkan samlade ca 100 000 kristna soldater som skulle resa till det Heliga landet för att erövra Jerusalem från muslimerna. På vägen genom Europa gav korsfararna sig emellertid på den judiska befolkningen. Tusentals judar i Frankrike och Tyskland föll då offer för de kristna frälsarnas svärd.

Man skulle kunna säga att det var under medeltiden som den moderna antisemitismen tog form. Falska anklagelser och rykten om judar spreds i samhället och antisemitiska lagar stiftades av den kristna kyrkan. Efter ett kyrkomöte i Rom 1215 tvingades judarna i Europa bära speciella märken för att markera vilka som var judar, och det upprättades judiska kvarter i städerna dit judarna skulle flytta. Dessa lagar liknade till stor del de lagar som nazisterna stiftade i Tyskland på 1930-talet. Även ryktena som spreds under medeltiden användes flitigt av nazisterna i deras propaganda. Till exempel uppstod myten om att judar använder kristna barns blod i religiösa ceremonier efter att en stalldräng i Frankrike påstod sig ha sett stadens rabbiner dränka ett barn år 1171. Man började även använda judar som syndabockar. Digerdöden, pesten som dödade nästan halva Europas befolkning under 1300-talet, skylldes till exempel på judarna. Detta ledde till judeförföljelser som resulterade i tusentals dödade judar.

Antisemitism idag

Än idag sprids antisemitiska kommentarer på nätet och barn blir mobbade i skolan. Antisemitismen är något som fortfarande. Det varken började eller slutade med Hitler på 30- och 40-talet. Det är ett hat som funnits i tusentals år.

Källor: (1) Illustrerad Vetenskap: Världens Historia, Nr 2/2021, (2) Vitnessmål från förintelsen: Luba Hult
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Laura Kadar
08 dec
Elevartikel
Ebba Hansson
08 dec
Elevartikel
BILD: Malin Ivarsson
08 dec
Elevartikel
Adam Bergh
08 dec
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional