Muharrem Demirok (KD): "Människor måste få leva som de vill – var de än är i EU"

Publicerad 2024-06-19 07:20
Redaktionen

Det finns tre saker som EU måste fokusera på de kommande åren, enligt Centerpartiets ordförande Muharrem Demirok: Freden, klimatet, och friheten.  – Man måste få älska vem man vill och leva som man vill. Då behövs också jämställdhet,.

Hur kom det sig att du engagerade dig i politiken?

– Jag engagerade mig 2002, i Linköping, eftersom jag såg hur beslut fattades utan att man lyssnade på folk. Jag ville förstå vad som påverkade mitt liv, och vara med och fatta besluten. Så jag engagerade mig för att bekämpa orättvisor, men också för att vara en röst som jag tyckte saknades. 

Vad vill du se för förändring inom EU?

– EU måste göra tre saker än kommande åren. Det ena det är att stå upp för freden. EU måste se till att Ukraina vinner kriget och att Putin förlorar, för det handlar om VÅR säkerhet och VÅR fred – om Ukraina förlorar, då kommer Putin gå vidare. Det andra handlar friheten. Att människor ska få leva sitt liv, var man än bor i EU, så som man själv vill. Man ska få älska vem man vill och leva som man vill. Och då behövs jämställdhet i hela Europa. Den tredje frågan som EU behöver kämpa med, det är klimatet. Klimatet är vår tids största utmaning. Om inte enskilda länder klarar av att göra vad som krävs, då måste EU göra det. 

Enligt Nationella centrum för terrorhotbedömning ligger hotnivån idag på fyra av fem. Vad tycker du om det?

– Ja, men det är otroligt oroande att vi har ett terrorhot som har ökat. När vi ser poliser här på Järvaveckan ska vi vara glada, för att det betyder att man tar vår säkerhet på allvar. De är här för vår frihet, för att vi ska kunna gå runt här, för att ni ska kunna ställa era frågor till ledande politiker, att vi ska kunna mötas här. Så öven om jag känner mig oroad för den ökade terrorhotet så känner jag mig inte rädd här idag, utan bara glad idag av all den värme och kärlek som finns här.

Tror du att finns det något samband mellan den höga hotnivån i Sverige, det rådande läget i Palestina samt Koranbränningarna som varit i Sverige?

– Koranbränningarna vet vi satte Sverige i en väldigt svår situation. Och det är mest allvarliga är att vi ser också kopplingar mellan Koranbränningarna och Sveriges näst största parti. Anställda hos dem var med och drev på personerna som gjorde Koranbränningarna. De hade fingret med i det där spelet. I och med det satte man Sverige i en oerhört svår situation. Utsatte oss för säkerhetshot. Det är allvarligt, eller alarmerande skulle jag säga. Det är klart att den typen av saker får konsekvenser. Det påverkar oss allihop. Så även om saker är lagliga att göra så behöver man fundera väldigt mycket som politiker över vad som är lämpligt att göra.

Vad har du för åsikter angående Ebba Buschs uttalande om att "islam behöver anpassa sig till svenska värderingar"?

– Jag blir oerhört rädd för den typen av uttalande därför att hon är inte bara partiledare, hon är ju vice statsminister i Sverige, hon representerar Sveriges regering. När hon uttrycker sig på det sättet, målar hon ut alla muslimer i Sverige, flera hundratusen vanliga svenskar som varje dag går till jobbet, som möjliga islamister. Då pekar de också ut alla människor som är här och försöker leva ett vanligt liv som annorlunda. Hon pekade ut ett vi och ett dom i Sverige och istället för att ena landet så bidrar hon till att polarisera landet. Det är oerhört allvarligt som politiker, och framförallt som vice statsminister att göra på det sättet. Man ska vara försiktig med vad man säger som politiker.

Gaza eller Israel – vilka supportar du?

– Det går inte att säga, det är ingen fotbollsmatch. Men det vi sett är att hundratusentals människor flytt till Rafah, som man trodde var en säker plats, och så blir man bombad, tälten brinner upp och människor dör. Det är fruktansvärt. Det finns inget annat att säga än att det här måste utredas. Vi måste ge myndigheterna all den information de behöver för att utreda om det här är ett krigsbrott eller inte. Och vi måste få till ett eldupphör nu. Inte i morgon eller nästa vecka. Nu måste det här dödandet sluta. Det finns ingen annan väg framåt. 

Redaktionen har försökt nå Ebba Busch för en kommentar. 

Källor: (1) Centerpartiets hemsida, (2) Centerpartiets hemsida
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional