Mot Uganda - idén som blir verklighet

Publicerad 2019-12-02 09:00

”Man kommer nog komma hem som en annan person”. Fyra elever från Strömstad Gymnasium berättar om hur deras idé om ett praktiskt förlagt gymnasiearbete i Uganda blir verklighet. ”Det känns roligt att vi får göra det här genom skolan” säger Elin Johansson.

Den 15 februari 2020 flyger fyra elever vid Strömstad Gymnasium mot Uganda, för att tillbringa tre veckor i en av landets större städer, Entebbe.

- Vi får möjlighet att göra ett praktiskt gymnasiearbete, eftersom vi går lärling, förklarar Thea Celine Isachsen Nakken.

Joakim Winberg

Det var under sitt andra gymnasieår de kom på idén om volontärarbete utomlands som gymnasiearbete i trean.

- Idén kom rätt spontant efter att vi sett liknande resor på Instagram, berättar Elin Johansson.

- Vi nämnde det för en av våra yrkeslärare och hon tyckte att vi skulle ta det vidare. Så vi bokade tid med rektorn för att ta reda på hur skolan ställde sig till förslaget. De var bara positiva, fortsätter Emma Johansson.

Till en början hade de funderat på Asien och att eventuellt åka tillsammans med en organisation, men när det visade sig att yrkesläraren Joakim Winberg tidigare gjort en liknande resa till Uganda bestämde de sig för att åka dit.

- Första veckan kommer Ragnar Bjerström och Joakim Winberg, två lärare från skolan, att följa med ner. Sen är vi där själva de andra två veckorna, berättar Elin Johansson.

Alice Nylander

Lärarna ska se till att de kommer in ordentligt på sina praktikplatser. Thea Celine Isachsen Nakken och Elin Johansson som går barn- och fritidsprogrammet ska jobba på en förskola. Samtidigt som Emma Johansson och Ellen Hansen från vård- och omsorgsprogrammet ska vara på en skola för barn med särskilda behov.

Förutom praktiken har de flera studiebesök inplanerade, däribland varandras praktikplatser men också gymnasieskolor och gudstjänster.

- Vi ska försöka komma in i deras samhälle och leva med dem och deras traditioner. Där är kyrkan en väldigt viktig mötesplats, berättar Thea Celine Isachsen Nakken.

- Praktiskt ska vi även anordna någonting med de här barnen. En aktivitet eller lektion som vi sedan skriver om vilket är själva gymnasiearbete. Skillnaden är bara att vi nu får uppleva Uganda istället för att göra samma arbete här hemma, berättar Ellen Hansen.

Syftet är att dokumentera och prata om barnens situation i samhället, samt synen på funktionsnedsatta, men även att få en jämförelse med Sverige. Emma Johansson berättar att de har som mål att se och få med sig så mycket som möjligt.

- Vi vill se allt, både bra och dåliga grejer, instämmer Elin Johansson.

Hur går tankarna och känslorna inför resan?

- Jag var ganska skeptisk först. Nu är rektorn och Joakim väldigt positiva till Entebbe och Uganda, men när man säger det till kompisar eller andra i skolan blir de väldigt osäkra. Det är ju trots allt en annan kultur, medger Elin Johansson.

De är ändå överens om att de känner sig trygga och positiva inför resan. Thea Celine Isachsen Nakken berättar att det är lite oroligheter i Uganda men inte i det området de ska besöka. Däremot menar de att de sedan dag ett fått en mycket positivare inställning till landet, som visat sig vara stabilare än vad de tidigare trott.

- Och vi har ju varandra, säger Emma Johansson.

Thea Celine Isachsen Nakken tror att det kommer att bli en tuff, men väldigt rolig resa och de andra instämmer på att det kommer att bli en lärorik erfarenhet.

- Man kommer nog komma hem som en annan person, säger Elin Johansson och fortsätter:

- Det känns roligt att vi får göra det här genom skolan, eftersom det kanske inte är någonting man gör som privatperson.

Ellen Hansen berättar att Strömstad Gymnasium varit till stor hjälp för att lösa resa och boende.

- Vi hade inte klarat det här utan allt stöd vi har fått från våra lärare!

Arbetet dokumenteras på Instagramkontot @motuganda, för dig som är intresserad av att följa Ellen, Elin, Emma och Thea Celine på deras resa mot Uganda.

Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional