#METOO

Publicerad 2018-06-15 10:45

Hashtagen ”MeToo” skapades av sociala medier för att uppmärksamma sexuella trakasserier mot främst kvinnor. Hashtagen fick en stor internationell spridning under en längre period, den är samt fortfarande väldigt aktuell idag på sociala medier eller andra sorters sammanhang. Det hela började med att skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som blivit utsatt för någon form av sexuellt trakasseri kommentera MeToo under ett av hennes Twitter inlägg. Det var där den stora spridningen började ta fart efter det spreds det utöver alla slags medier såsom tv, tidning, och såklart sociala medier ex. Instagram, Youtube och Twitter.  

 

Enligt många undersökningar och statistik är det vanligare att en kvinna blir utsatt än en man, det tas ofta upp om hur utsatt kvinnor är i det här sammanhanget vilket är väldigt sant men det är sällan man läser om hur män också är utsatt. Men det finns ändå många män som lider av någon slags sexuell trakasseri och det är synd att det sällan tas upp bland MeToo hashtagen. Anledningen till det måste vara för att det inte är lika vanligt att vara utsatt som man i det här sammanhanget. Men det borde ändå tas upp oftare eftersom det fortfarande finns tusentals utsatta män runt om i världen. Tex som i dokumentären ”Most dangerous prison in America” sägs det att i ett fängelse för män i USA, 99% av alla de intagna har blivit våldtagen av andra män. Det är ingen som ser det som en stor problem. Är det bara för att det är män och inte kvinnor som blev utsatt för det? Har vi någon gång tänk på hur den hashtagen påverkat männens liv? Hashtagen ”metoo” ska vara för alla och inte för en specifik kön. Hashtagen har gjort så att folk har fått en annan syn på männen och det drabbas alla män som är oskyldiga, det är som att dra alla män över en kam. 

Sexuella trakasserier kan handla om beröringar, tafsningar, skämt, blickar eller bilder som är sexuellt anspelande. Det räknas som ett sexuellt trakasseri när personen som blir utsatt helt enkelt inte vill, det är inte svårare än så.

 Man kan bli utsatt vart som helst och när som helst. Det kan vara en kollega på jobbet, en släkting/ kompis och till och med sin egna partner så länge den ena inte vill så räknas det. Många tror att det måste vara en slags beröring av något slag men det kan lika gärna ske i en konversation på nätet, kommentarer på gatan eller på internet. Enligt artikeln ”The Secret Lives of Male Sex Abuse Survivors” så har en av sex pojkar blivit sexuellt trakasserad innan de har fyllt 18. Där ser man också att det inte bara är flickor som blir drabbade, utan pojkar blir också utsatt för samma sak. Men det tas aldrig upp i sociala medier och det är något som inte är rättvis. Flickor/kvinnor anses vara svagare än män så enligt stereo typen så är det bara män som har kraften till att göra något så hemskt.

Det är viktigt att ta upp det här ämnet lite överallt så att fler personer kan ta del av det. Det positiva med det är att ämnet blir seriösare för personer som kan tänka sig att sexuellt trakassera någon annan, vilket förhoppningsvis kan ge dem andra åsikter och värderingar som gör att det kanske inte ens sker ifrån första början

Källor: (1) , (2) , (3) , (4)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional