Mer idrott i skolan!

Publicerad 2021-12-06 09:58
Alma Sandberg

Jag tycker att man ska ha mer idrott i skolan eftersom att alla vi människor mår bra av att röra på oss. Vilket jag anser skulle göra att övervikten bland alla unga skulle minska. Jag tror också att alla elever skulle lära sig mer om hälsan och förstå hur viktigt det är att röra på sig, för att må bra men att det även handlar om kosten. Jag tror det skulle ge en bättre skolmiljö eftersom att eleverna skulle koncentrera sig bättre på lektioner men även prestera bättre.

För det första, det som är bra med att ha mer idrott i skolan är att när du rör på dig så syresätter du hjärnan. Att syresätta hjärnan gör så att du dels kan fokusera och koncentrera dig bättre på lektionerna. Du kan även ta in mer information och komma ihåg det. Är du mer fokuserad och tar in mer information, kommer ihåg vad man gick igenom på lektionerna, kommer det att leda till att du förbättrar dig på proven. Man har gjort undersökningar och studier som visar att ha mer idrott på schemat gör att elever presterar bättre och höjer sina betyg och får en bra merit. Vilket gör att det är större chans att alla går ut med godkända betyg och klarar av skolan.

För det andra så tycker det flesta om att idrotta för att man utför en eller flera sporter på sin fritid. Det brukar vara så att man någon gång får köra sin favoritsport. I dagens samhälle går det flest unga i någon sport eller har hållit på med någon aktivitet. Vilket gör att många gillar idrott för man får träna och ha kul men också för att man utvecklas och blir duktig. Dessutom kan det göra att man får köra sin favoritsport och utvecklas ännu mer, men även lära sig inom andra sporter och utvecklas. Visste du att ju mer du tränar på något desto bättre blir man på de.

Men du där ute kanske tänker hur blir det men schemana då. Ja men då tänker jag så här att man sätter in mer idrott på ett bra sätt så att man får de undervisningstimmarna man behöver på alla ämnen. Dessutom får man lite extra idrott på köpet. I skollagen står det att man får ha elever i högst 8 timmar alltså från kl.08:00 – 16:00, kan vara andra tider men, man får inte överskrida 8 timmar. Jag själv skulle inte vilja gå så långa dagar varje dag, men jag tänker att det går att lösa genom att man har sovmorgon några dagar eller slutar tidigt och kan gå lite längre ibland. Jag vet också att oftast har men några längre raster eller hål i scheman och där skulle vara perfekt tid att lägga in idrott. För i grunden ska man ha 90 minuter idrott i veckan men tänk att öka det men 45 minuter extra eller 90 minuter till. Vilket gör att man har 135 eller 180 minuter idrott i stället för 90. För att få ihop det på schemat kan man ha olika långa idrottslektioner tillexempel om man har 3 idrottslektioner i veckan kan det vara 45 min långa. Men om man skulle ha fyra idrottslektioner i veckan kan två vara 60 minuter långa och det andra två 30 minuter långa. Jag vet ju att det finns idrottsskolor som har idrott varje dag på schemat, och det funkar bra. Så förstår inte varför det inte skulle funka i vanliga skolor att kunna lägga till en eller två idrotts lektioner i veckan på schemat. Med det kan jag dra slutsatsen att schemana blir nog rätt så bra i slutändan.

För det tredje, tänk även på dem som inte har råd att hålla på med någon fritidspor eller inte hittat sin sport än. Alla är duktiga på olika saker, man kan lära sig om man vill. Det kan kosta mycket att hålla på med en sport. Vilket nog skulle betyda väldigt mycket för dem som inte håller på med någon fritidssport. Att få ha mer idrott i skolan skulle göra att man dels får röra på sig mer men ändå få testa på många olika sporter och ibland får köra sin egen favorit. Men jag tänker också på dem som inte hittat sin sport än. Vilket jag tror skulle bli lättare för dem att hitta sin sport och utvecklas inom många sporter, till och med så att man kanske får upp ögonen för en ny sport. Det blir så eftersom man hinner testa på mer sporter som kan leda till att man hittar sin sport eller sina sporter, som leder till att man hittar sin favoritsport eller favoritsporter. Till slut kan man bli riktigt duktig i något, och desto mer man tränar, desto mer utvecklas man. Det gör att man kommer vara stolt över sig själv och får ett bättre självförtroende för man tror på sig själv, man vet att man klarar av de.

Sammanfattsvis vill jag bara säga, glöm inte bort allt bra med att få in mer idrott i skolan. Eleverna kan fokusera bättre på lektioner vilket kan leda till bättre prestation så att man höjer betygen, vilket gör att fler klarar skolan och går ut med godkända betyg. Såklart det finns folk som inte gillar idrott men man får se på det positivt eftersom det är viktigt att röra på sig för att kroppen ska må bra. Du kan också förbättra din fysiska och psykisk hälsa genom mer aktivet i vardagen. Tänk också på möjligheten för både de som inte har råd att hålla på med någon fritidssport eller inte hittat sin sport än. Jag tror det också kommer minska psykisk ohälsa och övervikt eftersom man får en mer förståelsen om hur kroppen funkar, är uppbyggd och vad som är viktigt för att man ska må bra. Tillsist, vill jag poängtera att jag tycker vi ska ha mer idrott i skolan.

page Slideshow: 
  • Alma Sandberg
Källor: (1) Mer idrott i skolan ger bättre betyg , (2) Mer idrott i skolan , (3) Scheman och lärotider , (4) Träning ger dig hjärnhälsa
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
Guuled Mohamed
20 nov
Elevartikel
16 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Foto: Frankie Fouganthin
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Ester Costa
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional