Malins åsikt om samhället

Publicerad 2018-12-10 13:45

Malin Carlson är en elev i Nacka Gymnasium som studerar Sam/beteende och hon gillar sitt ämne för att det är intressant för henne att veta om samhället.  

 

Är du det enda barnet i familjen?

- Nej, jag har en storebror som är fem år äldre än mig.

Tycker du att nån i din familj är självisk?

- Jag tycker att i familjen är vi lika värda och jag tycker att min bror har lite mer möjlighet än jag har fast det 5 år skilnad mellan mig och honom. Så klart han känner sig lite fri än jag.

Berätta lite om dig själv!

- Jag är 17 år gammal och jag pluggar Sambeteende andra året i gymnasiet och jag tycker det är väldigt kul för att man lär sig mycket om samhället och angående hur folk är.

Spelar du något instrument?

- Ja jag spelade lite gitarr i grundskolan och jag provade några andra instrument men det som var intressant för mig var gitarr. Jag tyckter det var roligt förut men inte längre, det var lite kul att spela i klassen som det var typ samarbete med klasskamrater och det var intressant.

Hur ofta kan ni hänga med era föräldar?

- Vi kan hänga medan när de slutar efter jobbet eller så ofta på helgen som kan de lägga till extra tid för oss.

Hur kan du hitta någon lösning när du bråkar med dina föräldrar?

- Jag brukar faktiskt prata lugnt och inte skrika och slå.Det kan hjälpa oss väldigt bra och då kan vi komma på en bra lösning och allt blir bra.

Hur känns det, när du pratar med människor/folk?

- Det känns skönt att man lär känna olika människor. Jag gillar att prata med folk för att man kan lära sig nya saker och jag gillar att jobba med folk och jag tycker det kan vara intressant för det är socialt.

Kan du ge några tips på vad man ska göra att hjälpa föräldrar och barn om det blir bråk i familjen?

- Jag tycker att detta kan skilja sig väldigt mycket beroende på situationen. Om det inte finns så mycket problem inom familjen och alla kommer överens och är snälla mot varandra tycker jag att man ska lugna ner sig och prata med familjen. Men det finns andra situationer där det blir bråk pga att någon utsätts för diskriminering, våld, att en förälder är alkoholist osv. Då är situationen mycket grövre och jag skulle tipsa om att få hjälp utanför familjen. Tex kan man i Sverige ta hjälp av socialtjänsten.

Vad tycker du om rättigheter mellan män och kvinnor i svenska samhället?

- Jag tycker att det i det svenska samhället finns förbättringar mellan män och kvinnors rättigheter. Män får exempelvis mer i lön, fler höguppsatta jobb och helt enkelt flera möjligheter än kvinnor. Samtidigt är jag väldigt tacksam över att kvinnor ändå har väldigt mycket rättigheter och att många kämpar mot diskriminering mot kvinnor i Sverige. Det är ju mycket mer lika mellan män och kvinnor i Sverige än många andra ställen i världen, som du nämde under vår intervju om att kvinnor inte får köra bil i vissa länder tex. Därför är jag tacksam och glad över kvinnor och mäns rättigheter i Sverige, men det kan förbättras mer.

Hur gammal är din mamma, jobbar hon eller?

- Min mamma är 46 år gammal och hon är förtidspensionär och min mamma jobbade i sjukvården men nu är hon hemma.

Skribent
Fotograf
Tags: 

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional