Magnus: jag hittade inte mitt drömjobb förrän nu

Publicerad 2021-04-29 07:30

I denna intervjun lär vi känna Magnus, 50 år, och hans nystartade egenföretag med sin kompis. Han berättar om vad han gör på jobbet och att man faktiskt kan börja jobba med sitt drömjobb även om man inte är ung. 

 

Magnus, 50, jobbar på sitt egen startade företag som han driver tillsammans med sin kompis Joakim. Deras företag heter K Tech Suspension Nordic. De importerar varor och produkter från ett företag i England som heter K Tech, och säljer vidare de till återförsäljare i hela norden. Det är motorcykeldelar som de köper in och säljer ut. Han har jobbat inom samma bransch, motorcykelfjädring, i ca 23 år men har endast jobbat på hans eget företag, där han jobbar nu, i ett år. I början av oktober 2020 startade de gamla vännerna deras företag med ett gemensamt intresse för motorcyklar. Det betyder att Magnus är både grundare och ägare men också styrelseordförande. 

Magnus kom in i branschen genom ett sommarjobb på Öhlins som har liknade arbetsuppgifter. Senare fick han fast anställning och jobbade kvar där i flera år. Han har jobbat på flera ställen mellan då och nu men de alla jobben har haft lite samma inriktningar. Bland annat har han också jobbat som konstruktör, produktchef, projektledare och eftermarknadschef. Den största kopplingen mellan hans förra jobb var mest kundfokus och kundsupport. 

Magnus Eriksson

Han känner att framtiden ser bra ut för företaget. De vill att företaget ska växa litegrann men inte att det kommer bli ett stort företag. Dels är det försent men också är marknaden för begränsad, men han säger att de kan växa mycket från där de står idag. Han tror också att deras företag kommer växa mer än andra som har småföretag. Deras ambitioner och förhoppningar är att det kanske ska jobba runt 5,6 personer på deras arbetsplats. Han säger också att det inte finns någon vidareutbildning för K Tech. Deras företag är för litet med för många arbetsuppgifter. Det hade vart skillnad om det fanns olika avdelningar och inriktningar inom jobbet som man kan vidareutbilda sig för. Just nu är det de två som gör allt. 

- I dessa tider vi är i nu värnar folk om att ha kul och ta tillvara på sin fritid. Så länge folk har jobb, har de pengar och om de har pengar kan de unna sig. 

Han menar att nu i den tid vi lever i under Covid-19 så har människor börjat köpa mer. Han tror att det beror på att man tillexempel inte kan kan resa utomlands så man måste hitta aktiviteter och intressen här hemma. De som har ett motorcykel intresse köper håller på med just detta och åker eller köper motorcyklar. Samma sak gäller med andra intressen. 

Det finns många olika arbetsuppgifter. Eftersom de har startat eget företag som ännu inte är så sort, jobbar det bara två personer där. Det betyder att alla arbetsuppgifter som finns måste dem två ta hand om. Allt mellan pappersarbete till att mecka motorcyklar till skura toaletterna. Fast den enda arbetsuppgiften som de inte har är personalansvar. Jag frågade Magnus om han tyckte det var jobbigt med så många olika arbetsuppgifter på så få människor. Han svarade att dem är två olika personer med två olika bakgrunder som kompletterar varandra. Deras erfarenheter är olika och de kan olika mycket om olika saker. Magnus har tidigare jobbat med administration, konstruktion och försäljning medan Joakim har jobbat mer praktiskt som att mecka med olika fordon. 

Arbetsuppgifterna om är roligast enligt Magnus är försäljningen och att ta in varor och delar som sedan ska säljas vidare. De tycker det är roligt att få hjälpa andra företag att växa och bli större till ett bättre och ett mer utvecklande företag. Eftersom företaget ännu är så nytt och dem har inte hunnit jobba här så länge säger Magnus att det ännu inte finns några tråkiga arbetsuppgifter. Det han tycker är tråkigast är personalansvaret, men eftersom det inte finns någon personal så behövs det ingen som behöver hålla reda på personalen och personalansvaret. 

- Egentligen spelar det ingen roll vilken utbildning man har, det finns så många vägar in. 

Man behöver alltså inte ha någon speciell utbildning för att jobba som dem. Eftersom det finns så många olika arbetsuppgifter behövs det kunniga för allt. Tillexempel så jobbade Magnus som bland annat ingenjör innan medan Joakim jobbade som lagerarbetande, men de utvecklades tillsammans och jobbar med olika avdelningar som de är just lite bättre på och har lite mer utbildning och kunskap om. I detta fall var det just det gemensamma motorcykelintresset och att deras kunder ska kunna åka tryggare och snabbare. 

Miljön inne i deras arbetslokal är väldigt fräsch. Det är en bra arbetsmiljö eftersom det är rent, fint och ofta städat. Det är heller inget buller, varken från människor i närheten eller fordon så som tåg eller bilar. I deras lokal finns det bra luftkondition som ger ren och fräsch luft. 

Magnus trivs bra på sitt jobb. Eftersom det är två gamla kompisar så är det klart att det är en bra stämning. Ibland kan han känna att han saknar en arbetsplats med lite fler folk där det finns mer liv och rörelse, men samtidigt efter att ha jobbat med det där i flera år så är det väldigt skönt att få lite lugn och ro. Det är mindre komplicerat och de kan göra lite som de själva vill, de styr deras egen vardag. 

Källor: (1) Magnus Eriksson
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional